JAPANSKA PRIČA IZ ČEŠKE

Pivo s lišćem sakura trešnje

  Češka         P. N.         24.10.2023.
Pivo s lišćem sakura trešnje

Japan i Češka imaju višestruke veze na polju pjenušave tekućine – najveća češka pivovarska kompanija, Plzeňský Prazdroj u rukama je japanskog pivarskog diva Asahija, a čitav niz znanih čeških majstora pivara boravila je u Zemlji izlazećeg sunca, gdje su prenosili svoja pivska znanja i iskustva. Jedan češki pivar u Češkoj otišao je korak dalje.

Těša Bard se od djetinjstva zanimao za japansku kulturu čaja, piše češki portal Novinky.cz. Zatim, kad je studirao pivarstvo, pomislio je da okus čaja od lista sakure može dobro funkcionirati u kombinaciji s češkim pivom. Već dvije godine žanje uspjeh s pivskim specijalom Sakurač kojim sada opskrbljuje japanske restorane po Češkoj i obilazi pivske festivale i druge specijalizirane manifestacije.

Kako nam je otkrio tijekom vikenda na dvodnevnoj manifestaciji Dani Japana, održanoj u Domu kulture Akord u Ostravi, Těša Bard je svoje prvo pivo sa sakurom skuhao prije dvije godine, kada je osnovao svoju malu pivovaru Netopýrka, koja trenutno nudi dvije vrste piva. „Godišnje skuhamo oko 10.000 litara piva, a Sakurač čini oko trećine naše proizvodnje“, rekao je.

Prema njegovim riječima, pivo Sakurač specifično je po tome što je dio hmelja u njemu zamijenjen listovima japanske sakura trešnje, koja je poznata pod imenom Sakurabacha. To je posebno selektirana sorta koja se uzgaja na jedinoj plantaži sakure na svijetu.

„Sakurač je blago kiselkastog okusa. U njemu je samo mala količina žatečkog hmelja kako bi uhvatila laganu i tipično češku gorčinu u pozadini, zatim fermentira kako bi postalo malo svježije, a na kraju se u lager dodaju listovi sakure i ostavljaju da se ukuhaju. To piću daje vrlo specifičan okus, a rezultat je naše Sakurač pivo“, rekao je Bard.

Prema njegovim riječima, reakcije na češko-japanski pivski specijal vrlo su pozitivne, kako na društvenim mrežama, tako i na festivalima na kojima se može kušati. „Iako se radi o pivu kiselkastog tipa, na koje tipični češki pivopije nisu baš navikli, ono ima samo blagu kiselost“, dodao je Bard.

Pivo se prvi put moglo kušati prije dvije godine na specijaliziranoj manifestaciji namijenjenoj ljubiteljima japanske kulture. „Tada smo ga kuhali četrdesetak litara, receptura je bila malo drugačija, izvorno je bila desetka. Dali smo ga VIP ulaznicama, a na temelju povratnih informacija doradili smo konačnu recepturu koju nudimo već dvije godine“, rekao je majstor pivar Bard.

Kako je precizirao, pivovara Netopýrka nema vlastitu opremu za proizvodnju piva. Spadaju u takozvane leteće pivovare (gypsy), koje svoje pivo kuhaju po vlastitoj recepturi u već postojećim pivovarama. U ovom slučaju to je craft pivovara Stern u Brnu.

„Uglavnom prodajemo u japanskim restoranima ili barovima te, naravno, u čajanama. Od studenog pokrećemo i vlastitu e-trgovinu", rekao je.

Osim Sakurača od jedanaest stupnjeva, mikropivovara Netopýrka nudi još jače pivo Oxymoron od trinaest posto slada. Oxymoron je specifičan po tome što kombinira fermentaciju s gornjim i donjim pivskim kvascem. Što se tiče okusa, spaja karakteristike tipičnog češkog lagera s laganim notama tipičnim za ale, pivo gornjeg vrenja.Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće