SVE O TOČENJU PIVA

Pivo pravi gostioničar

  Pivske raznolije         P. N.         03.07.2023.
Pivo pravi gostioničar

U skladu s poznatom češkom izrekom Majstor pivar pivo kuha, a pravi ga gostioničar, obiteljska pivovara Bernard iz Humpolca u Moravskoj poručuje: S ljubavlju, posvećenošću i pažnjom uvijek ćete natočiti sjajno pivo gostima, prijateljima, sebi... Pogledajmo zajedno kako se to radi, a ako vam u birtiji ne toče dobro, javite nam. Ako toče, također nam javite.

Obiteljska pivovara Bernard pustila je u opticaj digitalnu platformu posredstvom koje pivopije mogu ocjenjivati kvalitetu piva. Pomoću aplikacije Kako vam danas prija Bernard? mogu potrošači u lokalima s točenim Bernardom pivo ocijeniti zvjezdicama i dodati komentar. Podaci se prikupljaju u pivovari, koja će u slučaju potrebe poslati svoje stručnjake u lokal u kojem slabo skrbe o pivu, da personalu pomognu uspostaviti sistem koji će garantirati vrhunski užitak u točenom Bernardu. Odnosno – poučiti osoblje kako se održava oprema za istakanje pivo i kako se pivo toči.

„Kvaliteta je naš glavni prodajni argument. Tako dobivaju svi, a naročito mušterija, a zadovoljna mušterija opet dolazi u isti lokal,“ pojasnio je novinarima ovu novost Bernardov direktor prodaje Zdeněk Šípek.

Pivo Bernard toči se u više od četiri tisuće ugostiteljskih objekata, a ocjenjivati natočenu kriglu putem skeniranja QR koda pivopije mogu u ogromnoj većini njih. Dnevno u pivovaru stiže više stotina ocjena, a njihov prosjek je 4,9 od maksimalnih 5 zvjezdica, odnosno čak 92 posto pivopija dalo je točenom Bernardu maksimalnu ocjenu. Ako gost da natočenoj krigli ocjenu 3 i manju, treba dodati i pismeni komentar kako bi pivovara znala na što treba reagirati, jer smisao ovog projekta je pomoći ugostiteljima.

„U jednoj gostionici sam naručio naše pivo i nije bilo posve u redu. Tada mi je palo na pamet da našim mušterijama pružimo mogućnost da nam u realnom vremenu jave kako im prija naše pivo. Također želim da pipničar zna kako postići da pivo bude perfektno i da mu se gosti vraćaju,“ rekao je suvlasnik pivovare Stanislav Bernard, otkrivajući što ga je navelo da uvede ovaj dosad nepoznat način komunikacije s potrošačima s ciljem poboljšanja ugostiteljske usluge.

Istovremeno s aplikacijom, Bernard je pokrenuo i novu web stranicu posvećenu ispravnom točenju piva. Po motom Sve o točenju piva na jednom mjestu pivovara u suradnji s informatičkom firmom FG Forrest na internet stranici donosi tekstove i kratke video snimke koji će pomoći kako amaterskim, tako i profesionalnim pipničarima da svladaju sve načine točenja piva, ali i pokazati kako se ne bi trebalo točiti pivo.

Što nam govori pivska pjena? Pjena ide uz češki lager i ona je više od pukog pokrivača, pod kojim se krije ono najvažnije. Još dok od šanka prema tebi putuje čaša piva to po pjeni znaš što te čeka, navodi Bernard u dijelu weba u kojem donosi male savjete i trikove.

Ako je pjena ravna, gusta, ukusna, kremasta, bez mjehurića i doseže do gornjeg ruba krigle, to znači da je pipničar pivo natočio jednim potezom pipe (na hladinku). To također znači da je krigla perfektno oprana i mokra. To pivo će imati optimalnu reskost. Obako kako bi trebalo biti.

Pivska pjena pravi na krigli malu kapu. Pipničar je pivo najvjerojatnije natočio na dva puta. Nekad u pivskoj pjeni ostane jedan veći mjehurić, koji tamo dospije zajedno s pivom u trenutku kad pipničar ponovno uranja kraj pipe u već natočeno pivo. Ne morate ga probijati, on će za čas nestati. Da, i tako natočeno pivo će vam prijati.

Pjena je suha, kao da je od papira. Ima oblik vrha brežuljka... Tu se pivo toči na više puta. Nekad pjena može imati i formu vulkana, a on nastaje tako što natočeno pivo čeka pod pipom da ga netko naruči, pa iz pipe pivo kapa na vrh pjene u krigli. To pivo ima manju reskost i višu temperaturu.

Kad dobijete pivo s pjenom u kojoj su veliki mjehurići, pjena vam nestaje pored očima a na unutrašnjoj stjenki krigle je mnoštvo mjehurića... idite nekamo drugamo. Tu ne znaju skrbiti o pivu. Najvjerojatnije je problem u čistoći stakla, koje nije propisno oprano. Znat ćete to i po tome što nakon ispijanja piva na unutrašnjoj strani krigle ne ostaju krugovi od pjene.

I sve tako. Na stranici su upute za održavanje i čišćenje opreme za istakanje, a i ono najvažnije – način na koji se pravilno toči pivo, bilo da je riječ o hladinki (jednim potezom pipe), o čochtanu (bez pjene), šnytu (malo pivo u velikoj krigli s puno pjene), mliku (sama pjena) ili rezanom pivu (pola tamnog, pola svijetlog).

„Tu ću dolaziti i ubuduće, tu imaju dobro pivo, to je osnovna emocija koja vodi mušteriju u našu pivnicu. Zato je dobro natočeno pivo temelj uspjeha. Gosti vam dolaze ne samo utažiti žeđ i popričati, nego dolaze i zbog ugođaja. Ako ga dobiju, doći će ponovo. Svako pivo ima priliku ispuniti mu želju,“ poručuju iz pivovare Bernard.

Tagovi

Pivo   Bernard   točenje   pipa   hladinka   čochran   mliko   šnyt  


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće