Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Pivo pravi gostioničar

P. N.   |   03.07.2023.     2609

Pivo pravi gostioničar

U skladu s poznatom češkom izrekom Majstor pivar pivo kuha, a pravi ga gostioničar, obiteljska pivovara Bernard iz Humpolca u Moravskoj poručuje: S ljubavlju, posvećenošću i pažnjom uvijek ćete natočiti sjajno pivo gostima, prijateljima, sebi... Pogledajmo zajedno kako se to radi, a ako vam u birtiji ne toče dobro, javite nam. Ako toče, također nam javite.

Obiteljska pivovara Bernard pustila je u opticaj digitalnu platformu posredstvom koje pivopije mogu ocjenjivati kvalitetu piva. Pomoću aplikacije Kako vam danas prija Bernard? mogu potrošači u lokalima s točenim Bernardom pivo ocijeniti zvjezdicama i dodati komentar. Podaci se prikupljaju u pivovari, koja će u slučaju potrebe poslati svoje stručnjake u lokal u kojem slabo skrbe o pivu, da personalu pomognu uspostaviti sistem koji će garantirati vrhunski užitak u točenom Bernardu. Odnosno – poučiti osoblje kako se održava oprema za istakanje pivo i kako se pivo toči.

„Kvaliteta je naš glavni prodajni argument. Tako dobivaju svi, a naročito mušterija, a zadovoljna mušterija opet dolazi u isti lokal,“ pojasnio je novinarima ovu novost Bernardov direktor prodaje Zdeněk Šípek.

Pivo Bernard toči se u više od četiri tisuće ugostiteljskih objekata, a ocjenjivati natočenu kriglu putem skeniranja QR koda pivopije mogu u ogromnoj većini njih. Dnevno u pivovaru stiže više stotina ocjena, a njihov prosjek je 4,9 od maksimalnih 5 zvjezdica, odnosno čak 92 posto pivopija dalo je točenom Bernardu maksimalnu ocjenu. Ako gost da natočenoj krigli ocjenu 3 i manju, treba dodati i pismeni komentar kako bi pivovara znala na što treba reagirati, jer smisao ovog projekta je pomoći ugostiteljima.

„U jednoj gostionici sam naručio naše pivo i nije bilo posve u redu. Tada mi je palo na pamet da našim mušterijama pružimo mogućnost da nam u realnom vremenu jave kako im prija naše pivo. Također želim da pipničar zna kako postići da pivo bude perfektno i da mu se gosti vraćaju,“ rekao je suvlasnik pivovare Stanislav Bernard, otkrivajući što ga je navelo da uvede ovaj dosad nepoznat način komunikacije s potrošačima s ciljem poboljšanja ugostiteljske usluge.

Istovremeno s aplikacijom, Bernard je pokrenuo i novu web stranicu posvećenu ispravnom točenju piva. Po motom Sve o točenju piva na jednom mjestu pivovara u suradnji s informatičkom firmom FG Forrest na internet stranici donosi tekstove i kratke video snimke koji će pomoći kako amaterskim, tako i profesionalnim pipničarima da svladaju sve načine točenja piva, ali i pokazati kako se ne bi trebalo točiti pivo.

Što nam govori pivska pjena? Pjena ide uz češki lager i ona je više od pukog pokrivača, pod kojim se krije ono najvažnije. Još dok od šanka prema tebi putuje čaša piva to po pjeni znaš što te čeka, navodi Bernard u dijelu weba u kojem donosi male savjete i trikove.

Ako je pjena ravna, gusta, ukusna, kremasta, bez mjehurića i doseže do gornjeg ruba krigle, to znači da je pipničar pivo natočio jednim potezom pipe (na hladinku). To također znači da je krigla perfektno oprana i mokra. To pivo će imati optimalnu reskost. Obako kako bi trebalo biti.

Pivska pjena pravi na krigli malu kapu. Pipničar je pivo najvjerojatnije natočio na dva puta. Nekad u pivskoj pjeni ostane jedan veći mjehurić, koji tamo dospije zajedno s pivom u trenutku kad pipničar ponovno uranja kraj pipe u već natočeno pivo. Ne morate ga probijati, on će za čas nestati. Da, i tako natočeno pivo će vam prijati.

Pjena je suha, kao da je od papira. Ima oblik vrha brežuljka... Tu se pivo toči na više puta. Nekad pjena može imati i formu vulkana, a on nastaje tako što natočeno pivo čeka pod pipom da ga netko naruči, pa iz pipe pivo kapa na vrh pjene u krigli. To pivo ima manju reskost i višu temperaturu.

Kad dobijete pivo s pjenom u kojoj su veliki mjehurići, pjena vam nestaje pored očima a na unutrašnjoj stjenki krigle je mnoštvo mjehurića... idite nekamo drugamo. Tu ne znaju skrbiti o pivu. Najvjerojatnije je problem u čistoći stakla, koje nije propisno oprano. Znat ćete to i po tome što nakon ispijanja piva na unutrašnjoj strani krigle ne ostaju krugovi od pjene.

I sve tako. Na stranici su upute za održavanje i čišćenje opreme za istakanje, a i ono najvažnije – način na koji se pravilno toči pivo, bilo da je riječ o hladinki (jednim potezom pipe), o čochtanu (bez pjene), šnytu (malo pivo u velikoj krigli s puno pjene), mliku (sama pjena) ili rezanom pivu (pola tamnog, pola svijetlog).

„Tu ću dolaziti i ubuduće, tu imaju dobro pivo, to je osnovna emocija koja vodi mušteriju u našu pivnicu. Zato je dobro natočeno pivo temelj uspjeha. Gosti vam dolaze ne samo utažiti žeđ i popričati, nego dolaze i zbog ugođaja. Ako ga dobiju, doći će ponovo. Svako pivo ima priliku ispuniti mu želju,“ poručuju iz pivovare Bernard.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije