Pivo poskupljuje zbog ječma

  Pivarska industrija         P.S.         09.04.2008.
Pivo poskupljuje zbog ječma

Cijena piva će tijekom slijedećih desetljeća vjerojatno porasti jer će klimatske promjene utjecati na smanjenje proizvodnje ječma, ključnog sastojka toga pića, osobito u Australiji, upozorio je jučer znanstvenik Jim Salinger, klimatolog iz Nacionalnog instituta za vodu i atmosferska istraživanja Novog Zelanda, piše današnji Jutarnji list.

Ma što su za nas Australija i Novi Zeland – mi smo postali svijet i prije svijeta, jer kod nas je pivo zbog rasta cijene ječma poskupjelo još prošle godine. U studenom Karlovačka je pivovara objavila poskupljenje piva za 3,5 posto, jer je cijena pivarskom ječmu skočila čak – 90 posto. Lider je na svojoj web stranici tada prenio izjavu predsjednice Uprave Karlovačke pivovare Monique Peters koja je rekla:-Cijena pivarskog ječma porasla je za preko 90 posto. Prema našim saznanjima, to je posljedica izrazito povećane potražnje za ječmom, ali ne samo kao pivarskom sirovinom za dobivanje slada, već zbog energetske vrijednosti ječma kao jednog od alternativnih izvora energije u svijetu, rekla je Peters. No, kako je ječam tek jedan u nizu elemenata kalkulacije proizvodne cijene piva, postotak poskupljenja posljedica je utjecaja inputa na konačnu cijenu, a Peters je izrazila mogućnost postupnog daljnjeg poskupljenja piva, ovisno o utjecaju okolnosti na međunarodnom tržištu sirovina, kao i vođenju računa o realnim mogućnostima domaćeg pivarskog tržišta.

 

 


Najnovije iz kategorije Pivarska industrija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće