Pivo – napitak bogova i puka

  Povijest piva         P.N.         02.12.2008.
Pivo – napitak bogova i puka
Pivo je jedan od najomiljenijih napitaka na svijetu. Definirano kao blago alkoholno piće od ječmenog slada, hmelja, vode i kvasca, oduvijek se smatralo jeftinim narodnim napitkom. Međutim, pivo nije samo pučko piće, ono je i – piće bogova. Tako o pivu piše Silvija Sitta u pregovoru katalogu izložbe Pivo – napitak bogova i puka. Izložbu su prije tri godine mogli vidjeti Bjelovarčani, posjetitelji tamošnjeg muzeja, a katalog i danas svjedoči o jednom lijepom i nesvakidašnjem događaju, jer ne dešava se svaki dan da pivo dobije mjesto u – muzeju.
Silvija Sitta kustosica je u bjelovarskom Gradskom muzeju. Područje njenog zanimanja i djelovanja je materijalna kulturna baština, a vodi i zbirku razglednica, koja je bila temelj za pisanje nedavno objavljene reprezentativne monografije. Silvija potječe iz češke obitelji iz Hercegovca kod Garešnice, a studij etnologije završila je u Češkoj, na Filozofskom fakultetu znamenitog praškog Karlovog sveučilišta. Autorica je publikacije Česi u Hercegovcu (Češi v Hercegovci), koja je izdana uz žetvene svečanosti češke manjine, Dožinky, 1999. godine. Surađivala je na izdavanju publikacije o češkim puhačkim orkestrima (dechovkama), koju je izdao Savjet za povijesna pitanja Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj. Na znanstvenom skupu priređenom u povodu 250. obljetnice osnutka grada Bjelovara imala je zapaženo predavanje o doprinosu Čeha u kulturnom životu grada Bjelovara. Imala je uspjeha i u literarnim vodama – godine 1999. u ženskom časopisu Lada objavljena je njena prva priča Ljubav prolazi kroz želudac, a slijedeće godine u izdanju bjelovarskog Nerona izlazi zbirka priča Vrijeme odrastanja. Lani se okušala i u dužoj proznoj formi – u izdanju Jednote, daruvarske izdavačke kuće češke manjine izišao je roman Změny k lepšímu v životě Soni Novakové (Promjene na bolje u životu Sonje Novak). Ništa manje uspješna nije Silvija ni u svom osnovnom zanimanju. Kao kustosica u bjelovarskom muzeju postavila je niz zapaženih izložaba, poput Lijepo naše bijelo ruho (1999.), Etnografsko naslijeđe bjelovarskog kraja (2002.), Vodič kroz etnografsku zbirku Gradskog muzeja Bjelovar (2000.), Svijet starih razglednica (2007.) i Pivo – napitak bogova i puka (2005.).
Svaku izložbu prati bogat i reprezentativan katalog, pa tako i onu o pivu, i on ostaje kao svjedočanstvo o zanimljivom i vrijednom kulturnom događaju, a bogme, mnogome će čitatelju biti prigoda za upoznavanje dragocjene tekućine – zlatastoga soka od ječmenog slada i hmelja ili dragocjen izvor informacija o povijesti njegove proizvodnje.
Izložba je bila postavljena u Maloj galeriji Muzeja od 17. lipnja do 10. srpnja 2005. godine, u okviru kulturno turističke manifestacije Terezijana, koju tradicionalno priređuju turističke zajednice grada i županije. Dvije su zajednice dale značajan obol i pripremi i realizaciji izložbe i kataloga. Uz sam Muzej iz čijeg arhiva potječe dio eksponata, građu su posudili i Daruvarska pivovara, koja se pobrinula i da svečanost otvaranja izložbe posjetitelji ne provedu suha grla, kao i petnaestak bjelovarskih pivoljubaca i pivoznalaca, kolekcionara, koji su za potrebe izložbe ustupili dijelove svojih zbirki pivskih čaša, vrčeva, etiketa i razglednica. Katalog je grafički uredio akademski slikar Dubravko Adamović, ujedno ravnatelj Muzeja. Zanimljiv doprinos cijelom projektu dala je i tada potpuno nova županijska udruga kuhara, koja je Terezijanu i izložbu Pivo – napitak bogova i puka obogatila jelima za čiju se pripremu koristi pivo. Dvadesetak pivskih recepata objavljeno je i u samom katalogu. Inače, tekst kataloga pisala je autorica izložbe Silvija Sitta, pokazujući kako i jedan pivski amater, ako je dobar u svojoj struci može temeljito istražiti i popularno predstaviti bogatu i turbulentnu povijesti kuhanja piva. Tako nas Silvija vodi kroz priču o pivu, od prvog spomena na arheološkim artefaktima iz Mezopotamije, Egipta, Grčke i Rima, preko pivarstva Kelta, Germana i Slavena, do slavnog razdoblja kuhanja piva u samostanima i do suvremenosti, do predstavljanja recentne produkcije piva u najvažnijim europskim pivskim zemljama. Taj tekst, objavljen na 40 stranica bogato ilustriranog kataloga Silvija Sitta je, posebno za našu stranicu, skratila i obradila, te ćemo ga objaviti u tri nastavka, tijekom slijedeća tri tjedna. Ovaj mali serijal ima višestruki značaj i poruku. Pokazuje recimo da i u malim sredinama, u kojima čak nema ni pivovare (iako je jedno vrijeme u Bjelovaru radila mini pivovara), može biti ostvaren hvale vrijedan projekt pohvale pivu. Također zorno svjedoči da je pivu, koje se često nepravedno smatra jeftinim pučkim pićem, mjesto i u muzejima, dakle hramovima umjetnosti. Napokon, kako su izložba i katalog djelo žene, to je još jedan u nizu dokaza da je pivo itekako i ženska stvar, i da su ga muškarci samo neopravdano i neutemeljeno uzurpirali.
izlozba1Izlozba2Izlozba3
Izlozba4Izlozba5Izlozba6
Izlozba7Izlozba8Izlozba9


Najnovije iz kategorije Povijest piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće