Pivo na fotografijama Jana Reicha

  Europa         P.N.         17.11.2009.
Pivo na fotografijama Jana Reicha
U subotu 14. studenoga umrla su dva doajena češke fotografije – Ladislav Sitensky i Jan Reich. Oba su ostavila dubok trag u fotografskoj umjetnosti te zemlje, a Jana Reicha imamo dobar razlog spomenuti i na pivskoj stranici. Čitav život putovao je Češkom čuvajući od zaborava njeno kulturno i etnološko nasljeđe, pa je svojom kamerom zabilježio i mnoge prizore iz pivskog života.
Reich je umro u 67. godini. Teoretičari ga smatraju ljubiteljem starog Praga, a i on sam jednom je svom ciklusu nadjenuo ime Prag koji nestaje. Nastavljač je djela Josefa Sudka, i jedan od posljednjih klasika, fotografa koji se tvrdoglavo držao crno-bijele fotografije i aparata s pločama velikog formata. Njegova posebnost su gradske vedute i krajobrazi, a vrhunac karijere bio je ciklus Bohemia, nastao 2006. godine, za koji je dobio nagradu Knjiga godine. Bilo je to fotografsko putovanje Češkom, kako njenim zemljopisnim, tako i povijesnim bespućima, tragao je Reich za stvarima koje iščezavaju, bilježio ih za povijest. Ljutio se što su pitomi provincijski pejzaž zagadili džambo plakati, a od supermarketa mu je bilo zlo. Ova kolekcija nastajala je između 1994. i 2004. godine, a kontaktne kopije izrađene su izvornim drvenim aparatom na formatu 13x18 i 18x24 centimetra. „Putovao sam po tim mjestima deset godina, a onda je moja žena među više od tisuću fotografija izabrala sto pedeset, koje se ističu posebnom atmosferom,“ rekao je Reich o tom ciklusu, koji pruža gledatelju pogled na često potpuno nepoznata češka sela i krajobraze.
Poznati njegovi ciklusi, koji su odreda završavali u uspješnim monografijama, su Slovačka, Prag koji nestaje, Vltava i Prag, Cirkus, Kuća u krajoliku…
Rodio se 21. svibnja 1942. godine u Pragu. Nakon srednje škole radio je kao bauštelac, rekviziter, osvjetljivač, cirkuski radnik. Potom je na umjetničkoj akademiji FAMU završio studij umjetničke fotografije. Godine 1968. emigrirao je u Francusku, ali se vratio nakon devet mjeseci, kupio kuću na selu i izrađivao razglednice. Izlaže od 1971. godine, a iza njega je više od stotinu samostalnih i skupnih nastupa. Početkom ove godine izlagao je i u Hrvatskoj, u zagrebačkoj Gliptoteci. Zastupljen je u umjetničkim zbirkama u Pragu, Brnu, Parizu, Austinu i Houstonu (Texas, SAD).
Na glasovitog češkog fotografskog majstora, čiji je posljednji ispraćaj najavljen za četvrtak 20. studenoga na praškom groblju Strašnice, podsjećamo s nekoliko pivskih motiva iz ciklusa Kuća u krajoliku.
 
 
 


Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće