Pivnica.net
Banner

Češka

Pivo na crvenom tepihu

P. N.   |   02.07.2023.     2267

Pivo na crvenom tepihu

Češki grad Karlovy Vary nadaleko je poznat po svojim toplicama, a još nadalekije po međunarodnom filmskom festivalu takozvane serije A, koji upravo traje. Od 2019. godine najveća češka pivovara Plzeňský Prazdroj je partner festivala, a ove se godine pivo našlo i na crvenom tepihu, pa je tim povodom preplavilo i sve svjetske medije.

Haljina od piva. Na izradu obleke Aňe Geislerové palo je 300 litara plzeňskog lagera. Kako se držao u komadu?Naslovi toga tipa jučer i danas pune  češki medijski prostor pa i vodeći nacionalni tjednik Reflex objavljuje na svom portalu veliki članak o pjenušavom spektaklu na crvenom tepihu jednog od najstarijih i najcjenjenijih filmskih festivala na svijetu, festivala koji se održava od 1946. godine i ove je godine dogurao do svog 57. izdanja.

Evo što piše:

Među svim ostalim zvijezdama češkog filma ove je godine Aňa Geislerová sjajila malo više nego obično. To je mogla zahvaliti među ostalim i unikatnoj robi u kojoj je došla na crveni tepih na otvaranju 57. godišta Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma. Njezina je haljina, naime, napravljena od piva. Za izradu je trebalo 300 litara lagera Pilsner Urquell a haljinu su izradili znanstvenici u Australiji i vodeći češki modni kreator Jakub Polanka. Kako im je to uspjelo?

 Tkaninu od koje je napravljena haljina izradila je australska tvrtka Nanollose koja se prvenstveno bavi proizvodnjom mikrobiološke celuloze od organskih materijala. „Kada su nam se obratili za izradu novog materijala od piva Pilsner Urquell koji bi se koristio za šivanje haljina za svečane prilike, zaključili smo da će to biti izazovan, ali vrlo uzbudljiv projekt." kaže izvršni direktor Nanollosea, Wayne Best.

Odvažan i revolucionaran pothvat, na kraju kojeg je nastalo jedinstveno djelo, u potpunosti je uspio. Nakon tri mjeseca rada u laboratorijima Nanollose proizvedeno je 15 metara jedinstvenog organskog materijala koji podsjeća na kožu. Za njegovu izradu znanstvenici su potrošili otprilike 300 litara piva Pilsner Urquell (Plzeňský Prazdroj). Koristili su proces fermentacije koji pretvara tvari sadržane u pivu u gustu „tkaninu“ mikrobne celuloze, prirodnog polimera sličnog pamuku. Proces proizvodnje započeo je „cijepljenjem“ piva Pilsner Urquell posebnim prirodnim bakterijama.

Nakon toga smo čekali dva tjedna da bakterije odrade svoj posao u velikim posudama i da osnovna sirovina bude spremna za „berbu“. U ovoj fazi, mikrobna celuloza bila je grub, gust, vodom natopljen materijal poput želea. Već na prvi pogled bilo je vidljivo da je materijal iz piva upio puno prirodnih boja. Međutim, ciljana boja konačne tkanine bila je znatno svjetlija, pa je materijal morao proći kroz dodatni proces posvjetljivanja.

 Cjelokupni proces modifikacije, koji je ukupno trajao oko 5 tjedana, kulminirao je završnim raspršivanjem voska. Tkanini piva Pilsner Urquell to je dodalo otpornost na vodu i prekrasan sjaj kako bi haljina zaista mogla zablistati na crvenom tepihu. Pažljivo su upakirali tkaninu spremnu za transport  i u nekoliko dijelova poslali je u Europu na prvo ispitivanje kakav bi kroj bio najbolji za cijeli projekt. Iz jedinstvenog materijala nastale su prekrasne haljine koje je kreirao vodeći češki dizajner Jakub Polanka.

„Odluka da u konačnici kreiram haljinu od pivske pjene značila je da sam formicom izrezao oko 4000 kotača, svaki kotačić je trebalo izbrusiti, pojedine kotačiće oguliti i sortirati po prozirnosti, žutilu, strukturi i slično, a zatim ih je trebalo pričvrstiti na potporni materijal. S „pivskim“ materijalom trebalo je raditi slično kao s mekim poludragim kamenom, opalom, koji u sebi nosi ljepotu elementa. Bio je to fantastičan eksperiment. Na cijeli projekt testiranja tehnologija i rada s materijalom potrošio sam oko tri mjeseca, a sama haljina je u konačnici nastala u nekih 14 dana. Bio je to stvarno hi-tech „haute couture“ danonoćni rad, ali mislim da je rezultat vrijedan toga“, kaže o haljini njihov autor i modni dizajner Jakub Polanka.

A kako je haljinu nosila sama glumica? „To je vrlo poseban materijal i ako ga ne poznajete, ne znate kako će se zapravo ponašati. Sve je trebalo probati. Rezultat je prekrasan, krajnje fotogeničan, kao da Aňa izlazi iz pivske pjene. Jako sam zadovoljna. Haljina je sama po sebi prekrasna, a tome pridonosi i originalna priča materijala. Haljina je krhka, djeluje eterično, po mom mišljenju, spremna je da zablista“, kaže Aňa Geislerová o svojoj haljini i dodaje: „Sviđa mi se kombinacija elegancije – žena –  crveni tepih –  orošena krigla. Podsjeća me na film Striženo, kraćeno (Postřižiny) s nevjerojatnom Magdom Vašáryovom. To je specifično češka stvar, u vezi s Karlovym Varyma i filmom, to je jaka kombinacija.“

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka