Pivnica.net
Banner

Češka

Pivo kuca na vrata UNESCA

P. N.   |   03.04.2022.     1172

Pivo kuca na vrata UNESCA

Češka Republika, ne treba to nikome posebno objašnjavati, svjetska je pivska velesila, zemlja takve kulture i tradicije zlatnog soka da joj nema ravna, pa nije nikakvo čudo što se pokrenuta inicijativa za upis češke pivske kulture na popis nematerijalne kulturne baštine UN-ove organizacije za obrazovanjem, znanost i kulturu UNESCO.

Pisani dokumenti svjedoče da se u Češkoj pivo kuhalo prije više od jednog tisućljeća, još su u funkciji pivovare osnovane prije sedam stoljeća a Češka je postojbina zlatnog lagera, najrasprostranjenijeg pivskog stila na svijetu, koji čini devet desetina piva ukupno proizvedenog na planetu. To ni izdaleka nije sve – pivo je snažan zamašnjak turističkog razvoja, jer je kušanje piva i upoznavanje češke pivske kulture drugi najvažniji razlog dolaska turista u ovu prekrasnu zemlju, odmah iza povijesnih znamenitosti. Na kraju, ali nipošto najmanje važno, Češka je nedostižna na prvom mjestu svjetske ljestvice potrošnje piva s oko 150 litara per capita godišnje.

Prijedlog za upis češke kulture piva na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCA podnio je nacionalni savez pivovara i sladara (ČSPS). Za sada je podnesen zahtjev za upis na regionalnoj razini, a slijedi zahtjev na nacionalnom nivou. Računa se da bi procedura mogla potrajati oko četiri godine, te da bi češko pivo moglo postati svjetska kulturna baština 2026. godine, piše portal Novinky.cz.

Prijedlog je utanačen u suradnji s ministarstvom kulture, a inicijativi se pridružio je Savez mninipivovara Češke i Moravske (Českomoravský svaz minipivovarů), izjavili su predsjednik i izvršna direktorica Saveza pivovara i sladara František Šámal i Martina Ferencová. Uspije li ova inicijativa češko pivo će na UNESCOV popis nematerijalne baštine dospjeti točno deset godina nakon belgijskog, koje je upisano 2016. godine.

Savez pivovara traži upis „Pivske kulture kao fenomena češke pučke kulture“ na popis nematerijalnih dobara tradicionalne pučke kulture Plzeňske regije. Savez pivovara u prijavi ocjenjuje da je češko pivo simbol nacionalnog ponosa. Sastavnim dijelom prijave je samostalno predstavljanje pivarstva i pivarskog zanata od početka do današnjih dana. Opisane su karakteristike i principi proizvodnje piva i pojedinih zanimanja i poziva spojenih s brigom o pivu. Navodi se i turizam kao važan faktor.

Na nacionalnom popisu nematerijalnih dobara tradicionalne pučke kulture Češka ima već 30 stavki, a sedam ih je na popisu nematerijalnog kulturnog nasljeđa UNESCO – skakački ples verbuňk iz moravske regije Slovácko, karnevalska povorka i maske iz okolice grada Hlinsko i Kraljevsko jahanje, opet iz Slovácka. U međunarodnoj nominaciji u koordinaciji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima na popis je uvršteno i češko sokolarstvo, u suradnji sa Slovačkom lutkarstvo a u zajedničkoj nominaciji s Mađarskom, Njemačkom, Austrijom i Slovačkom modrotisk (tradicionalna tehnika tiska na tekstilu a istovremeno i naziv za tamno plavu tkanina s bijelim tiskom). Kao posljednja upisana na taj popis izrada božićnih ukrasa od puhanih staklenih bisera.

Ilustracija: Josef Lada U gostionici

Za one koji žele znati više:

Belgijsko pivo kulturna baština

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Prohibicija vas tjera da plačete u svoje pivo, ali vam istovremeno ne dopušta pivo u koje biste plakali.
Don Marquis

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Češka