Pivo koje možeš pojesti

  Gastro         P. N.         26.02.2022.
Pivo koje možeš pojesti

Metafora o pivu kao tekućem kruhu upućuje, dakako, na žitarice kao zajedničkoj sirovini za pekarski i pivarski proizvod. Budući da se kruh jede, a pivo pije, razlika je ipak previše drastična. No, kako doznajemo, od piva se može napraviti žele koji se sjajno slaže s raznim namirnicama, od sira do mesa, pa tako sada pivo možemo doslovce – pojesti.

  „Ljudi nas čudno gledaju kad im ponudimo po pojedu pivo, umjesto da ga popiju,“ kažu Lindy MacLennan i Jenny Grainger, koje proizvode žele od piva u svojoj firmi Beer Belly Jellies u Wellingtonu, glavnom gradu Novog Zelanda. „A kada probaju naše želea ostanu zadivljeni jedinstvenim okusom,“ dodaju.

Ideju za svoj unosni posao dobile su 2012. godine, kada su u Vacouveru kušali pivski žele u jednom tamošnjoj craft pivovari. Bile su oduševljene baršunastom teksturom i posebnim okusom toga proizvoda, pa su odlučile i same proizvoditi nešto slično.

Za svoje želee kažu da se najbolje slažu sa sirom, umjesto namaza od dunja ili smokava, koji se obično koriste uz sirne pladnjeve. „Žele sjajno nadopunjuje okuse sira, ali odlično se slažu i s drugim namirnicama – s mesom, tjesteninom, umacima, i vrelom ih preporučujemo svim koji žele kušati nešto drugačije“ kažu Lindy i Jenny.

Beer Belly Jellies nudi ukupno sedam različitih želea. Četiri proizvode od piva iz craft pivovare Parrotdog, a ostale od porta, gina i scotcha. proizvode također i žele od cidera iz tvrtke Featherston.

Žele se može napraviti od svakog alkoholnog pića, i on zadržava okus alkohola, no alkohola u njima nema. Alkohol, naime, ispari u procesu proizvodnje. U proizvodnji želea koriste isključivo lokalne sirovine, a to okupljanje malih firmi iz zajednice i pomoglo im je da prežive pandemijsku krizu koronavirusa.

Tagovi

Pivo   žele   Novi Zeland   Wellington   craft   namaz  


Najnovije iz kategorije Gastro
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće