Pivo je dobro za crijeva

  Pivo i zdravlje         P. N.         20.06.2022.
Pivo je dobro za crijeva

Za crijeva se s pravom kaže da su drugi mozak. U probavnom traktu se, naime, nalaze zdrave bakterije koje imaju izrazit utjecaj na zdravo funkcioniranje našeg tijela, piše češki portal Novinky.cz, pitajući se kako o njima skrbiti, te odmah odgovara: Jednostavno – popijte jedno pivo na dan.

Nova studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazuje da konzumacija piva ima blagotvoran učinak na crijevnu mikrofloru. Rezultati se odnose podjednako i na pivo s alkoholom i na bezalkoholna piva.

Kako je objavio Daily Mail, u istraživanju je sudjelovalo 19 zdravih muškaraca u dobi od 23 do 58 godina, čija je zadaća bila da tijekom mjesec dana svaki dan uz večeru popiju jedno malo svijetlo pivo (0,33 l). Pola ih je pilo klasično pivo s 5,2 posto alkohola, a ostali pivo bez alkohola. Ispitanicima je naglašeno da ne mijenjaju ništa od svog uobičajenog režima, što se odnosilo naročito na režim prehrane i fizičke aktivnosti.

Na kraju eksperimenta kod muškaraca nije bilo nikakve razlike u masi, naslagama masnoća ili razini kolesterola. Analiza uzoraka stolice uzetih prije i poslije pokusa pokazala je da su nakon jednomjesečne pivske kure u crijevima imali veću količinu zdravih bakterija. Kod obadviju skupina ispitanika rast broja zdravih bakterija iznosio je 7 posto.

Stručnjaci tumače da je to zbog polifenola sadržanih u pivu. Riječ je o tvarima koje se prirodno nalaze u biljkama, a ljudsko tijelo ih je u stanju prirodno preuzeti samo iz hmelja, jer druge biljke u kojima se nalaze nisu uobičajeni sastojak našeg jelovnika.

„Smanjena raznolikost bakterija povezana je sa šećernom bolesti i kardiovaskularnim oboljenjima,“ navodi se u studiji. Tako bi dovoljna količina zdravih bakterija teoretski trebala smanjiti rizik razvoja bolesti poput dijabetesa tipa 2 i rečenih srčanih tegoba.

No, stručnjaci također upozoravaju da je prekomjerna konzumacija alkohola iznimno štetna za ljudsko tijelo. Alkohol je povezan s više vrsta raka, bolestima jetara, pankreatitisom, zatajenjem srca i oštećenjima mozga.

Tagovi

Pivo   crijeva   zdravlje   istraživanje   studija  


Najnovije iz kategorije Pivo i zdravlje
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće