Pivo i zastave

Pjena i njezina braća   |   Dražen Matošec   |   30.01.2009.     2279

Pivo i zastave
     Akonas je povijest ičemu naučila, naučila nas je da nas nije ničemu naučila. Čovjek- to navodno gordo zvuči. Ali i nepopravljivo, što pjesnik propušta dometnuti.Bi li inače ratovi bivali sve brutalniji, a iskazi netrpeljivosti među „gordima“jednako primitivni kao i u doba kad se troglodit počešao po niskom čelu i ondaposrao pred susjedovu pećinu? Jer, imao je s njim starih računa.
     Dobro, ali kakve veze ima špiljski čovjeks pivom, pitate, pa nije ga ni otkrio? Nekadašnji nije, današnji jest.
     Slušamo ovih dana na televiziji da je„nekoliko huligana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića skinulo zastavu Srbije,izvješenu među zastavama drugih sudionica Svjetskog prvenstva u rukometu“, teda su je onda „pokušali zapaliti, ali su bili spriječeni“. „Čini se da jesvemu“ - zaključuje prilog, a tu naša pozornost raste – „kumovao alkohol“. Originalnihsnimaka nije se našlo, no autor je posegnuo za arhivskima koje su dobroposlužile kao surogat. Prikazivale su dvojicu pripadnika naše gorde vrste, zakoje na prvi pogled bijaše očito da su najkorisniji dok spavaju, gdje se uzurlikanje klatare ulicom, zagrljeni, obojica slobodnom rukom vitlajući – a čimenego pivom.
     Nameću se dva pitanja. Prvo, zaštozastava, odnosno, što baš nju čini tako dragom metom? To što je, kao simbol,bezopasnija od onoga koga simbolizira. Za razliku od njega, ona nije kadrauzvratiti.
     I drugo: zašto pivo? Naime, domaći sekonjak čini efikasnijim, a jednako rentabilnim: brže lupa u glavu, jeftin je...Da, ali upravo je pivska boca rekvizit idealne forme i dimenzija. Leži u ruci inajspretniji je kad treba razbiti dvije-tri tikve, što su obavezni likovi. Akako je sadržaj ujedno diuretik, dobro dođe da se ima što ispišati po nečemumrskom, recimo, strgnutom barjaku. Tu se pak zarađuje ocjena za umjetničkidojam.
     I tako se u depresivnim konturamapredgrađa okupi nekoliko njih koje su propustili obavijestiti da je nastupila2009., putem prema gradu šutnu jednu mačku, prevrnu dvije-tri kante za smeće iiscipelare pedera pjevajući pritom domoljubne, jer tko nije uz nas, taj jeprotiv Hrvatske, pa napokon osvanu u centru. I tada, nigdje drugdje doli naJelačićevu placu – to je onaj: „Ustani bane“ – spaze zastavu Srbije... Akcija,dečki! Ali prije toga po pivo. Doista, u koktelu lošeg odgoja, zbrkanih misli,uskomešanih hormona i sumnjivih uzora nedostaje još samo nešto alkohola da svezajedno postane vrhunski eksplozivno.  
     No evo i iznimke, u smislu piva. Kakovidimo u Zadru, tamošnji gradonačelnik i sam uklanja zastave, ali trijezan. Zarazliku od onih koji su to učinili u Zagrebu, njihovom kolegi Kolegi nije nužanni elementaran alibi: pijanstvo. Hajde, rekoh, neka barem u tom skandalčićuniže magnitude, za Kolegine standarde, pivo sačuva obraz.
     Interesantno, inače, koliko često nesporazumis tuđim zastavama podrazumijevaju i nesporazume s vlastitom. Jer isti oni kojisu u petak trgali srpsku, u subotu će razviti hrvatsku kad se krene na svadbu.Pa je onda, onako krležijanski pijano, benaveći pod stijegom, razvlačiti poblatu. Iako Kazneni zakon propisuje da će se „onaj tko izvrgne ruglu RepublikuHrvatsku, njezin grb ili zastavu... kazniti itd, itd.“, i sami znate da sehrvatski barjaci subotama časte mrljama od blata, bljuvotine, ili u najboljemslučaju, piva. Naravno da je ono bilo u jednoj ruci dok se drugom kroz otvorenprozor auta mlataralo državnom zastavom. Opet pivo, opet zastava i, ako menepitate, jednako poštovanje kao prema srpskoj. Nju si skidao, trgao i palio;svoju rastežeš po privatnom derneku i polijevaš je pjenom. Razlika?
     Pivo je u objema pričama nedužno: pukogorivo siromašnoj svijesti, te olakotna okolnost ako se slučajno završi na prekršajnomsudu. No čovjeku svejedno nije drago vidjeti da se o načelno pozitivnoj tekućinibez njezine krivnje stvara načelno negativna slika.
     Eto u čemu je prokletstvo razumnih: usvakome trenutku svaka je budala u prigodi da kompromitira vas, vašu zastavu i– vaše piće.
           
 
 
 
 
         
         
 
           

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl

Fejard_Jurdic - 3 Fois Rien s.48.jpg
Fejard_Jurdic - 3 Fois Rien s.48.jpg

Najnovije iz kategorije Pjena i njezina braća