Pivnica.net
Banner

Pjena i njezina braća

Pivo i zastave

Dražen Matošec   |   30.01.2009.     2893

Pivo i zastave
     Ako nas je povijest ičemu naučila, naučila nas je da nas nije ničemu naučila. Čovjek - to navodno gordo zvuči. Ali i nepopravljivo, što pjesnik propušta dometnuti. Bi li inače ratovi bivali sve brutalniji, a iskazi netrpeljivosti među „gordima“ jednako primitivni kao i u doba kad se troglodit počešao po niskom čelu i onda posrao pred susjedovu pećinu? Jer, imao je s njim starih računa.
     Dobro, ali kakve veze ima špiljski čovjek s pivom, pitate, pa nije ga ni otkrio? Nekadašnji nije, današnji jest.
     Slušamo ovih dana na televiziji da je „nekoliko huligana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića skinulo zastavu Srbije, izvješenu među zastavama drugih sudionica Svjetskog prvenstva u rukometu“, te da su je onda „pokušali zapaliti, ali su bili spriječeni“. „Čini se da je svemu“ - zaključuje prilog, a tu naša pozornost raste – „kumovao alkohol“. Originalnih snimaka nije se našlo, no autor je posegnuo za arhivskima koje su dobro poslužile kao surogat. Prikazivale su dvojicu pripadnika naše gorde vrste, za koje na prvi pogled bijaše očito da su najkorisniji dok spavaju, gdje se uz urlikanje klatare ulicom, zagrljeni, obojica slobodnom rukom vitlajući – a čime nego pivom.
     Nameću se dva pitanja. Prvo, zašto zastava, odnosno, što baš nju čini tako dragom metom? To što je, kao simbol, bezopasnija od onoga koga simbolizira. Za razliku od njega, ona nije kadra uzvratiti.
     I drugo: zašto pivo? Naime, domaći se konjak čini efikasnijim, a jednako rentabilnim: brže lupa u glavu, jeftin je... Da, ali upravo je pivska boca rekvizit idealne forme i dimenzija. Leži u ruci i najspretniji je kad treba razbiti dvije-tri tikve, što su obavezni likovi. A kako je sadržaj ujedno diuretik, dobro dođe da se ima što ispišati po nečemu mrskom, recimo, strgnutom barjaku. Tu se pak zarađuje ocjena za umjetnički dojam.
     I tako se u depresivnim konturama predgrađa okupi nekoliko njih koje su propustili obavijestiti da je nastupila 2009., putem prema gradu šutnu jednu mačku, prevrnu dvije-tri kante za smeće i iscipelare pedera pjevajući pritom domoljubne, jer tko nije uz nas, taj je protiv Hrvatske, pa napokon osvanu u centru. I tada, nigdje drugdje doli na Jelačićevu placu – to je onaj: „Ustani bane“ – spaze zastavu Srbije... Akcija, dečki! Ali prije toga po pivo. Doista, u koktelu lošeg odgoja, zbrkanih misli, uskomešanih hormona i sumnjivih uzora nedostaje još samo nešto alkohola da sve zajedno postane vrhunski eksplozivno.  
     No evo i iznimke, u smislu piva. Kako vidimo u Zadru, tamošnji gradonačelnik i sam uklanja zastave, ali trijezan. Za razliku od onih koji su to učinili u Zagrebu, njihovom kolegi Kolegi nije nužan ni elementaran alibi: pijanstvo. Hajde, rekoh, neka barem u tom skandalčiću niže magnitude, za Kolegine standarde, pivo sačuva obraz.
     Interesantno, inače, koliko često nesporazumi s tuđim zastavama podrazumijevaju i nesporazume s vlastitom. Jer isti oni koji su u petak trgali srpsku, u subotu će razviti hrvatsku kad se krene na svadbu. Pa je onda, onako krležijanski pijano, benaveći pod stijegom, razvlačiti po blatu. Iako Kazneni zakon propisuje da će se „onaj tko izvrgne ruglu Republiku Hrvatsku, njezin grb ili zastavu... kazniti itd, itd.“, i sami znate da se hrvatski barjaci subotama časte mrljama od blata, bljuvotine, ili u najboljem slučaju, piva. Naravno da je ono bilo u jednoj ruci dok se drugom kroz otvoren prozor auta mlataralo državnom zastavom. Opet pivo, opet zastava i, ako mene pitate, jednako poštovanje kao prema srpskoj. Nju si skidao, trgao i palio; svoju rastežeš po privatnom derneku i polijevaš je pjenom. Razlika?
     Pivo je u objema pričama nedužno: puko gorivo siromašnoj svijesti, te olakotna okolnost ako se slučajno završi na prekršajnom sudu. No čovjeku svejedno nije drago vidjeti da se o načelno pozitivnoj tekućini bez njezine krivnje stvara načelno negativna slika.
     Eto u čemu je prokletstvo razumnih: u svakome trenutku svaka je budala u prigodi da kompromitira vas, vašu zastavu i – vaše piće.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Ne možeš biti prava zemlja ako nemaš pivo i avionske linije – pomoći će i ako imaš nekakav nogometni tim ili kakvo nuklearno oružje, ali na kraju moraš imati pivo.
Frank Zappa

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pjena i njezina braća