Pivnica.net
Banner

Pjena i njezina braća

Pivo i ribolov

Dražen Matošec   |   10.04.2009.     2823

Pivo i ribolov

    Sredinom prošlog mjeseca na Jarunu su osvanule table s upozorenjem: „Od 20. do 30. ožujka zbog poribljavanja zabranjen ribolov!“ Takoreći isti trenutak birtije u južnom dijelu Zagreba počele su bilježiti povećan promet: dečki u gumenim čizmama masovno su se preorijentirali na drugi najdraži sport za muškarce, a to je - kao što znamo – pivo.

     Vozim se povremeno biciklom uz jezero i naviknut sam viđati ribiče koliko i, recimo, topole. U razdoblju onoga izvanrednog lovostaja obale Jaruna stoga su se doimale ogoljelima, poput kakve krčevine na kojoj su motorne pile ostavile pustoš. Samo su tragovi davali naslutiti da je ondje inače prilično napučeno. Kad ste u prolazu, naime, svakih nekoliko metara spazite ovaj uzorak: tri ogoljele točke u travi, ispred njih još dvije, zdesna jedna, malo dalje tri rupe; netko neupućen doživio bi ove misteriozne znakove kao znamenite tragove u žitu, pa dovijeka dumao je li se to netko zajebavao da zbuni namjernike, ili na tzv. „zagrebačko more“ aterira kakva izvanzemaljska civilizacija.

     Ni jedno ni drugo. Mi koji onamo redovitije zalazimo tumačimo te tragove superiornošću Winnetoua: tri bliska ulegnuća upućuju na tronožac, jednu od najvećih ribičkih svetinja, ona dva ispred ostavljaju stopala, jedno zdesna limenka piva, a u tri rupe malo podalje u normalnim su okolnostima, kad nema zabrana, utaknuta postolja za štapove. Kako vidimo, nema ovdje posla za Foxa Muldera - jarunski E.T. ovozemaljsko je biće, miroljubivih namjera, osim prema šaranima. I, naravno, ima kajkavski naglasak.

      Takvo, dakle, bijaše stanje uz vodu. No kruzajući lagano bajkom kroz obližnja naselja, koja betonom sve više pritišću travnjake i vrbike, zapazio sam i drugi detalj izvan granica uobičajenog. Srednjaci, Gredice, Horvati, Knežija – u svim lokalnim bircevima pojačana živost, koja bi me zbunila da nisam spojio dva i dva: tamo uz jezero puste obale, ovdje sveopće kuckanje čašama koje bi momci odložili – to mi ne bi upalo u oči da nisam iz interesa prikočio – samo da se malo odmaknu od šanka i rastegnu ruke. Toliko je, naime, bila velika štuka. Dobro jutro, rekoh sam sebi, ovamo ste se dakle evakuirali! Naivne žene mislile su da će im muževi napokon ostati doma pet minuta u kontinuitetu. Taman posla, samo su ribolov zamijenili pivom.
     Penelopa je, kako vidimo, imala sreću što joj se muž vraćao iz Troje, a ne s ribičije. Ona je čekala trideset godina, supruge fanatičnih udičara, bogami, cijeli život. A i kad se zalomi kakav nenadan događaj koji bi im trebao ići u prilog, poput lovostaja zbog izvanrednog poribljavanja, fakini im za svoje dobrovoljno izgnanstvo jednostavno odaberu pričuvni položaj. Nov udarac ženskom samopoštovanju: ako su se i pomirile s tim da su negdje na trećem mjestu, iza gliste te eventualno žganaca, za amure, sada vide da ih je na četvrtu poziciju potisnulo i – pivo.
     Ali onda je prošao 30. ožujka i sve je opet u normali. Kafići su se vratili uobičajenom biznisu, a cijela jedna armija prisilno deložiranih hobista svom jedinom ognjištu; opet su uz vodu, gdje sa strpljenjem Vječnog Žida prate plovak, nalazeći u njem čari kakve nisu zapazili u voljene. Gotovo se dade čuti kolektivni uzdah olakšanja. A kako su posljednjih dana i temperature poprimile vrijednosti kakve imaju u zrelom lipnju, na ugodnoj toplini, uz ljeskanje sunca na valićima, prizor povratnika sa štapovima izgleda još idiličnije. Ponovo su zavaljeni u tronošce, stopala u škornjama popunjavaju one dvije udubine sprijeda, štapovi su u stalcima pobodenima u rupe, jednostavno, vidi se, ekipa se oporavila od šoka i život opet ima smisla. A tada, da nirvana bude potpuna, ruka segne za limenkom...
     Pivo više nije nadomjestak ribolovu, nego opet njegov integralni dio. Kakav uživanac.
 
 
         
         
 
           

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Ne možeš biti prava zemlja ako nemaš pivo i avionske linije – pomoći će i ako imaš nekakav nogometni tim ili kakvo nuklearno oružje, ali na kraju moraš imati pivo.
Frank Zappa

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pjena i njezina braća