Pivnica.net
Banner

Pjena i njezina braća

Pivo i prognoza

Dražen Matošec   |   24.04.2009.     2514

Pivo i prognoza
    Pa tko je tu pio, ja ili vi – s podsmijehom komentirate jubilarni milijunti gaf Državnog hidrometeorološkog zavoda, iznesen u jučerašnjem Dnevniku. Doista, za razliku od nas koji smo se provodili u kafiću, te također štošta baljezgali, dežurna sinoptičarka doimala se trijeznom dok je na telki najavljivala potop. Kad gle, svane nov dan, ali kakav: kao nacrtan u dječjoj slikovnici, sa suncem nad tratinčicama.
Zbog prognoze sam prvo odustao od odlaska u prirodu, jer iz navike i dalje slušam Dunju Plačko – koja bi, s obzirom na serioznost zanimanja mogla prezime promijeniti u Smješko - umjesto da se pouzdam u signale što ih šalju križa. A onda, naravno, ipak otišao, spremajući goretex jaknu za dane kad s ekrana najave sušu.
     Cugerima i meteorolozima zajedničko je da navečer šire bedastoće. Razlika? Cugerima za to ne treba pet godina faksa i, po mogućnosti, magisterij. Također, drugo se jutro znadu kajati za ono što su izgovorili. Meteorolozi ne.
     A nema koga nisu zajebali: planinari i mountain bikeri poput mene bez razloga su odustajali od pomno planiranih izleta; vozači stenjali montirajući zimske gume, a onda spuštena prozorskog okna vrludali kroz proljetni pejzaž ozvučen cvrkutom ševa; trajekti kretali put udaljenih otoka u očekivanju bonace, pa bivali bacani prema hridima jugom od šest bofora; gradske dame nabadale u štiklama kroz lokve, umjesto da za posao obuju gumenjake... Itd. itd.
     Osobno, volim znati kakvo će biti vrijeme i kad se dogovaram za birc: o tome, naime, ovisi hoćemo li sjediti na terasi ili unutra. Kako sam tip koji načelno preferira outdoors, što bi rekli Englezi, i pivo mi je draže na zraku. Sjedoh tako jednom s dečkima pred kafić, jer je najavilo „mirne ure, dan bez bure“  – kako se u svom stilu na Novoj izrazio Sijerković - kadli je odjednom zakovitlalo, stvorio se niotkud vihor, pa mi prvo suknuo u lice pjenu koja je dotad pulsirala povrh krigla, onda strovalio dva-tri naslonjena suncobrana, tako da je među malobrojnom ženskadijom zavladala cika, a potom i sveopći stampedo spram interijera. Lako što smo nasjeli mi sa štekata – sjećam se da sam pomislio grabeći da unutra uhvatim stol – ali kako je trenutno pomorcima?
     Znam što ćete preporučiti - neka uvijek postupim obratno od onoga što mi se kaže u Dnevniku. Istina da su ondje svi šaljivi: od Sanadera na početku do Nataše Strelec-Mahović na kraju. No problem je u tome što meteorolozi s vremena na vrijeme i sebe i nas šokiraju točnom prognozom.
     Osobito se takvo što znalo zalomiti nekad, prije globalnog zatopljenja, u doba kad se meteorologiji vjerovalo. O čemu svjedoči i iduća anegdota. Jednom sam zgodom vodio prijatelja u svoju kućicu u Gorskom kotaru, pa nakon što smo se dvama-trima Bavarijama osvježili od puta, odosmo u posjet prvom susjedu, lokalcu. Frend mu se htio pošto-poto umiliti, te ga je neprestano davio neka pripovijeda mjesne legende o medvjedima, od čega je mene, usput govoreći, hvatalo ćorenje, jer sam sve to odavno čuo. A onda ga je na kraju zaskočio pitanjem kakvo će sutra biti vrijeme. Očekivao je neku narodnu mudrost o gatalinkama, ali ga je odgovor zaprepastio: „Ne znam, nisam slušao prognozu.“
     Kakvo povjerenje u meteorologiju, koji bajni dani za sinoptičare!
     U novije doba, naprotiv, karijera im nije drugo doli kontinuiran debakl, otkad su klimatske promjene cijelu jednu nekoć cijenjenu profesiju svele na vic. Prevaren puk više ne kune kad u prolazu spazi muljatora kalibra Vakule. Nekoć bi mu skidali sve po spisku; danas na nj upiru prstom i hihoću glasno, što ovaj pogrešno tumači kao popularnost.    
     Doduše, i on i njegovi kao da počinju shvaćati kako su postali predmet sprdnje, te valjda zato sve češće daju proročanstva krajnje ziheraškog tipa: „Pretežno sunčano s povremenom naoblakom i mogućom kišom; vjetar - slab do umjeren, a nisu isključeni ni snažni udari.“ To mi je kao onaj znameniti „ibis redibis“, odnosno, u prijevodu otprilike ovo: „Ići ćeš vratiti se suh nećeš pokisnuti do gole kože.“
     Tako zbori Pitija s Griča. A vi stavljajte zareze kako hoćete, dok na terasi cuclate pivo i kibite u nebo.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Ne možeš biti prava zemlja ako nemaš pivo i avionske linije – pomoći će i ako imaš nekakav nogometni tim ili kakvo nuklearno oružje, ali na kraju moraš imati pivo.
Frank Zappa

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pjena i njezina braća