Pivo i pivski menu na Festivalu Grand Gourmet

  Gastro         P.N.         05.11.2022.
Pivo i pivski menu na Festivalu Grand Gourmet

U Splitu se od 3. do 6. studenoga (Radisson Blu Resort & Spa hotel) održava 8. Grand Gourmet međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista i restorana koje organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). Osim natjecanja s preko stotinu sudionika iz šest zemalja organizirano je niz stručnih panela, okrugli stolova, radionica i degustacija na temu ugostiteljstva, turizma, kave, maslinovog ulja, vina, viskija i – piva.

Tema „Pivo i pivski menu“  održana je u petak, drugog dana Festivala. Degustaciju i prezentaciju vodili su renomirani chef Hamid Hadžić (inače ŠKMER-ov ambasador za Bosnu i Hercegovinu) i Zijad Herić, voditelj sarajevske pivnice HS. Pivnica se nalazi se uz Sarajevsku pivaru i jedna je od najvećih u regiji. Predstavljena su perjanice pivovare - tamni lager te Sarajevsko premium, svijetlo lager pivo.

„Sarajevska pivara ima dugu tradiciju, naime osnovana je 1864. godine i smatra se prvom industrijskom proizvodnjom u Bosni i Hercegovini. Pivo se pravi isključivo s kvalitetnom vodom iz naših bunara s dubine 300 metara. Pivnica HS, koja se nalazi uz samu pivovaru, nasljednik je kultne gradske pivnice „Kod Sameka“, do rata kultnog okupljališta pjesnika, pisaca, glumaca, novinara i simbol sarajevskog boemskog miljea u kojoj je i Tin Ujević napisao neke od svojih najpoznatijih stihova“, rekao je Herić.

Pivnica HS uređena je u retro gospodskom stilu, mjesto je gdje se odlazi na dobar zalogaj – od pivske hrane, plata od bosanskih sireva i suhomesnatih delicija, tradicionalne bosanske, internacionalne te vegetarijanske kuhinje a la carte, a o okusima kao savjetnik brine Hamid Hadžić, dugogodišnji kuhar sarajevskog hotela Holiday Inn koji je kuhao za brojna svjetska imena.

„Pivnica odmah asocira na dobre kobasice, pileća krilca, kiseli kupus, no došla su modernija vremena i imamo puno bogatiji menu“, naglasio je Hadžić.

Uz piva poslužene su pivska juha, razna piletina u orly masi, pivskoj smjesi za pohanje, kobasice i umaci koji se dotiču bosanskohercegovačke tradicije.

Grand Gourmet - međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista i restorana uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednica grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih partnera.

Foto:
Tom Dubrave, Božo Vukičević
(Cropix)/ ŠKMER

 Najnovije iz kategorije Gastro
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće