Pivo i pisanje

  Pjena i njezina braća         Dražen Matošec         03.10.2008.
Pivo i pisanje
Kažu da je najsretniji onaj tko posao uspije spojiti s hobijem.
Zašto, dakle, pisati o pivu? Jer time u obavezu, praktično profesiju, pretvaramo užitke za koje drugim dečkima trebaju brojni alibiji. Kad se običan frajer sretne s prijekornim pogledom obitelji, iz kojeg se čitaju optužnice tipa „Pa ovo ti je već drugo!“, mora dobrano razuzdati maštu ne bi li se opravdao. A to nije uvijek lako, jer kao što znamo, mašta presahne pred prijekim sudom zvanim vaši najmiliji. „Da, ali nisam popio nijedno prošla tri dana, a neću ni iduća tri, draga, pa u društvu sam...“ Ja, naprotiv, uopće ne moram posezati za dobrim starim društvom, posljednjim adutom iz sve oskudnije riznice izlika. Zahvaljujući ponudi ovoga velikodušnog sajta, samo službenim tonom odrežem: „Da, drugo, a bit će i treće. Šljaka je šljaka.“
 
Kako bi ovaj tekst imao biti neka vrsta proklamacije, manifesta, pisma namjere u kojem se razjašnjavaju motivi i smjernice kolumne koju ćete ovdje čitati, valjalo bi odgovoriti na još dva programatska pitanja. Objašnjeno je zašto pisati o pivu; to je bilo prvo. Evo i drugog.
 
O čemu pisati u vezi s pivom? U proizvodnju se ne razumijem, okuse dijelim na dobre i loše, a „brandova“ – što bi se pomodno reklo - umijem nabrojati oko petnaest, i to kad imam dobar dan. Preostaje pozicija renesansno univerzalnog tutleka koji umije o svemu osim o onome što bi mu imala biti tema. Pa ćemo tim tragom: bavit ćemo se pivom i srodnim fenomenima, onima koji su s njime na ti, ili ih se na bilo koji način dade s pivom dovesti u vezu. Počet ćeš, znači, s relacijom pivo-nogomet, vidim kako skače na noge čitatelj koji se godinama ne može odlučiti što je zapravo „najvažnija sporedna stvar na svijetu“: lopta ili krigl? Da, asocijacija se nameće, ali neću. Već idućeg tjedna počet ću s nečim posve drugim, što bi rekli u „Montyju Pythonu“, bilo kakvom alijansom ili mezalijansom u koju se uzmogne smjestiti pivo. Bubamara je zasad isključena u smislu partnerstva, a evo i zašto: neću početi s pivom i nogometom jer sam nedavno gledao „Dinamo“ protiv „Hajduka“. Asocirati pivo s tim darkerima značilo bi gurati dobro piće u loše društvo, doista. Tekućini kakva je ova o kojoj govorimo, vitalnoj, koja jurne niz grlo poput Niagare iskričave od života, doista nije mjesto uz nešto beznadno, malne suicidalno, kao što su to trenutno plavi i bijeli dres.
 
Kad smo kod toga, uostalom, i rijetkim očajnicima na ovdašnjim tribinama trebalo bi umjesto piva preporučiti neko kraće i ubojitije pićence, recimo domaći vinjak, ili eventualno ampulu cijankalija na koju bih, osobno, ugravirao onaj satirični moto iz sedamdesetih: „Pij malo, pij dobro!“ Pij malo, pij dobro, i riješio si sve svoje probleme s tzv. najdražim klubom.
 
Pivo neka zato još neko vrijeme ostane na sigurnoj distanci od domaćih stadiona, u sferi erosa, a ne tanatosa. Kad se pak Liga prvaka zalaufa, ili Vatrene opet ponese zanos na kakav su nas navikli - tada ćemo smjestiti pjenu u kompaniju lucidnog driblinga, savršenog voleja, točnog završnog pasa i inih manifestacija životne radosti, nepoznatih Hrvatskoj nogometnoj ligi.
 
No, napokon, dužan sam odgovor na treće i posljednje pitanje: kako pisati o pivu i svemu što uza nj ide? Ukratko, posve suprotno fraziranju eksperata za vino, koji novine osvajaju manirom dvorjana Luja XIV, dignuta nosa, napudrana stila, puni sebe i prezira prema svima koji se ne pronalaze u „aftertasteu“, „zaokruženosti tijela“, „bouquetu prožetom aromom vrijeska s mjesečinom okupanih alpskih travnjaka“ i inim preseravanjima što ih prosipaju svisoka. Enologija je u medije ušla fol aristokratski; mi ćemo pjenologiju ovamo uvesti demokratski.
 
Drugim riječima, ne očekujte od ovoga autora da bude nekakav pivski Butković.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pjena i njezina braća
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće