Pivo i od mokraće

  Singapur         P. N.         01.06.2022.
Pivo i od mokraće

U Singapuru mokraću pretvaraju u pivo, kaže vijest koju ovih dana prenose mnogi svjetski, pa i naši mediji. Pivo po imenu NewBrew zajednički je projekt singapurske državne agencije vodnog gospodarstva i tamošnje craft pivovare Brewerkz, javio je prije par dana BBC. Za proizvodnju se koristi njemački ječam, norveški kvasac, te NeWater, to jest voda reciklirana iz – kanalizacije.

Singapur je otočni grad-držana u jugoistočnoj Aziji, dakle, okružen je oceanom, ali pitke vode tamo je malo, pa čak polovicu potreba za pitkom vodom osigurava uvozom iz Malezije i skupljanjem kišnice. Drugu polovicu čini desalinizirana dakle odsoljena morska voda i NeWater, reciklirana otpadna voda.

Planovi za recikliranje otpadnih voda u Singapuru sežu još u sedamdesete godine prošlog stoljeća, a gotov projekt, čiji je nositelj vladin ured PUB NeWater, javnosti je predstavljen prije dva desetljeća. Recikliranje otpadne vode odvija se kroz niz koraka uključujući višefaznu filtraciju i dezinfekciju UV zračenjem. Tako pročišćena voda dodaje se drugoj vodi u singapurskim vodnim bazenima.

„Važno je zadobiti povjerenje javnosti. Uvjeriti ljude da je ta voda čista, iako izvorno potječe iz kanalizacije. Proveli smo mnoge testove koji potvrđuju ispravnost vode,“ rekao je za BBC Ryan Yuen iz vodogospodarskog ureda.

Pivo NewBrew od reciklirane vode u Singapuru se kuha od proljeća ove godine i ponos je projekta NeWater s obzirom n a to da proces kuhanja piva u kojem voda čini oko 90 posto, zahtjeva veoma čistu vodu.

„Pivo je izuzetno dobra okusa i mogao bih ih popiti nekoliko,“ izjavio je BBC-ju jedan od gostiju pivovarske restauracije pivovare Brewerkz u Singapuru.

NewBrew je blonde ale, a puni se u limenke od 0,33 litre, a pakovanje od šest limenki prodaje se u online shopu za 27 dolara.

Za one koji žele znati više:

Pivo iz pročistača

Pivo od otpadne vode

Pivo od vode iz kanalizacije

Tagovi

Pivo   kanalizacija   mokraća  

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Singapur
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće