Pivnica.net
Banner

Pjena i njezina braća

Pivo i medicina

Dražen Matošec   |   01.05.2009.     2937

Pivo i medicina

    Kad se kod liječnika pojavi žena, dočeka je humanost i elokvencija Živaga: „Dobar dan, gospođo, kako ste, recite, što vam smeta, kakve tegobe imate, možete li mi pokazati gdje vas...?“ Itd. Kad bane muško, prostrijeli ga pogled dr. Housea, a odmah potom i optužba s upitnikom, u formi režanja: „Pijete?“

     Znam ja vas frajere - govori nam u prijevodu medicina - žderete, pljugate, ločete, a onda mi oduzimate vrijeme na teret spola koji si nije sam kriv za ono što ga tišti. Iz nekog razloga, u dijagnostičkim se krugovima drži da žensko asketski prilazi porocima, dakle i čaši, pa s njim treba fino, u rukavicama; ne onim isljedničkim tonom kojim se muškom pacijentu obraća gestapovac sa stetoskopom. Katkad mi padne na pamet da za odlazak u ambulantu odjenem suknjicu, kao Škot. No kako mi je neugodno, kao vjerojatno i vama, možemo s izvjesnošću računati da će se ondje smjesta prijeći na stvar, odnosno alkohol. A tada smo već praktično pred vratima konclogora zvanog zdrav život.
     Doduše, ovome autoru ni kilt ne bi pomogao, zbog struke; pripadnici moje profesije u još su nezgodnijem položaju nego prosječan pivopija, roda maskulinum. Kad mi uđemo u ordinaciju, bijela kuta upravo diže pogled s kartona u kojem pod naznakom „zanimanje“ piše... „Novinar, dakle“ – zaključuje zlurado, jer je sada sve jasno. Zna se, žurnalist i cuga, kao piroman i šibice. Ono „novinar“ i dalje znači „pijete“, samo što je u našem slučaju, za razliku od vašeg, upitnik netragom nestao.  
     Zamišljam si zato vas, koji morate nešto zinuti na nezgodno pitanje, a ne biste se htjeli zaje... Budući da doktor ne nudi tri preskoka kao Tarik, treba pametno odgovoriti, da se odmah ne izleti iz ovoga vraški riskantnog kviza. „Mmmm... da... ovaj...“ – muljate – „samo pivo.“ Jer pivo nije alkohol, ne? Govore vam stalno da je to hrana, pa ako ste za nešto krivi, krivi ste jer previše jedete. Ali nećete se tako lako izvući. Već idući tren ležite na leđima, a on vas pipa po abdomenu, iako ste mu se došli potužiti na križa. „Pivo, kažete“ – mumlja – dok je vama najveća briga da ne vrisnete u krivom trenutku. Niste nešto na ti s anatomijom, naime, pa ne znate koji su punktovi kompromitirajući. Evo načelnog savjeta. Stenjite dok su mu prsti na bezbolnome mjestu. Ako se oglasite kad uistinu probode, možete se oprostiti s pivom do kraja života. A tip će procvasti.
     To oduševljenje ide cijelom linijom struke, od opće prakse, preko specijalista, do patologa. Kad se taj nagne nad obdukcijski stol, vidim ga kako ignorira fatalni tumor i prstom upire u drugi dio utrobe, konstatirajući s nasladom: „Pio je.“
     Ako išta mrzi iz dubine duše, medicina mrzi užitak koji drži uzrokom sviju zala. Otkrije li štogod ozbiljno, no nešto za što niste sami odgovorni, nezainteresirano će vas naručiti za sedam do osam mjeseci. Ali na bonvivane ima pik; nema šanse da joj se nekažnjeno provuku. Evo takvih, uključujući pivopije, smjesta na svim mogućim pretragama.
     Zato među onima koji robuju guštu vlada takav zazor od imenice „pregled“, da se i ne spominje pridjev „sistematski“: znaju da su im svakim zalogajem, cigaretom, gutljajem – općenito, bilo čime što život čini životom – sve lošiji izgledi da impresioniraju tlakomjer i drugo formacijsko naoružanje primarne prakse.
     Jer preko svega što u bivanju vrijedi liječničko je zvanje lupilo naljepnicu s mrtvačkom lubanjom i dvije prekrižene kosti. Jesti, pušiti – ne daj Bože: piti – znači boraviti u najpogibeljnijoj zoni statistike, uz bok alpinistu, pirotehničaru „Mungosa“ i rukovatelju nuklearnim otpadom.
     No interesantno, u mladosti sam nebrojena piva popio upravo s tadašnjim studentima medicine. A posjećivao sam ih i poslije na radnome mjestu, kao civile, privatno. I gle. Odjednom bi ruka u bijelom rukavu posegnula prema ladici i časkom se među nama stvorila boca viskija. Naravno, tek pošto je nekamo u kut bio odložen stetoskop koji bi nas nadalje, imao sam uvijek dojam, mrko mjerkao.
     Sprava je nešto poput Sauronova prstena. Kad ga smakne, liječnik ponovo postaje vidljiv kao čovjek.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pjena i njezina braća