Pivo i komarci

  Pjena i njezina braća         Dražen Matošec         02.10.2009.
Pivo i komarci
    Živimo u dvije teške zablude: da su komarci ljetna pošast i da pivo sadrži nekakva zaštitna svojstva protiv njih. Popiješ jedno, već je to dovoljno – tako su me uvjeravali tipovi koji o svemu znaju sve – i za minutu koža počne izlučivati nekakvu tvar koje mi ljudi uopće nismo svjesni, ali komarci jesu, pače, totalno ih ubija u pojam. Pokušaju se okomiti na poklonika nezdravog života, ali on je zaštićen prirodnim repelentom na bazi hmelja. Što im preostaje, osim defenzive? Bzzz... To u prijevodu znači: „Kidajmo, dečki, ovaj je cugao; navalimo na trezvenjake!“
     Navodno i cigareta pripomaže, jer duhanski dim, osobito sparen s pivskim isparavanjima kroz kožu, ima poguban efekt na sve što zuji. U teoriji, dakle, trgnete pivo, pripalite, i možete se komotno zavaliti na otvorenom, čak i ako ste u blizini močvarnog terena, te uživati u pogledu na apstinente koji se masovno češu. U perspektivi, oni su možda na dobitku, s obzirom na to da im je šansa za cirozu i rak pluća statistički trideset posto manja. No kratkoročno, vi ste trijumfant: ne svrbi vas, nego one koji će živjeti deset godina duže. Neka se Milinoviću žale na ubode.
     U praksi, nažalost, sve su to bedastoće. Niti komarcima smeta nikotin, niti alkohol, niti astronomski dolazak jeseni. Koliko sam zapazio, a imam materijalne dokaze, dečki su imuni podjednako na cigarete, na pivo i na kalendar.
     Kao podsjetnik na prošli vikend, naime, na nogama još vučem ovih desetak plikova koji su u međuvremenu poprimili boju trule višnje. Prijatelj me pozvao u svoju kuću na moru, što se ne odbija, naravno, te smo smjesta po dolasku zasjeli na divnu terasu. Kako nisam došao praznih ruku, jer imam šlifa, navalili smo na slatke bočice kupljene u opatijskom supermarketu, ja i na cigarete... Pivo je sloj po sloj otapalo nervozu nataloženu na putu, cigareta resko sjekla aromu fine gorčine, okoliš se počeo rastapati u temperama sutona... Šum mora nije se čuo, doduše, jer ga od kuće dijeli autokamp, pa se umjesto valova ušima nudila dječja cika i kreket narodnjaka iz jedne od prikolica. I u posezoni se dakle zarađuje, lijeno se pomolila misao u nekom još neanesteziranom kutku uma: bolje za Bajsa, nego za ovog ljubitelja tišine. Ali nema veze. Jer s Učke se slijevala struja zraka zasićenog mediteranskim biljem, kakav nisam osjetio od ljeta. Nirvana.
     Tako sam sjedio zavaljen u pozi krepana goveda, u kratkim hlačama i rukavima – jer od čega imaš strepiti: treći je dan jeseni, a i da nije, piješ i pljugaš – kadli osjetih neobične senzacije niže koljena. Vraški su podsjećale na svrbež, što mi se učinilo neobičnim, te sam ih pripisao pivu. Dobar je ovaj Erdinger, pomislio sam, trebao bih ga češće kupovati; ne samo da te opije, prođu te žmarci. Tada se svrab pojačao, s njim i sumnja, te upitah frenda, više u formi tvrdnje: „Komaraca nema?“ „Ima“, odgovorio je hladnokrvno i posegnuo u džep: „Hoćeš autan?“ Pas mater. Ako ja išta izlučujem, skužio sam srdito, sjetivši se pobornika teze o pivu i komarcima, ne izlučujem kroz kožu nego kroz... no da ne budem prost. Pa uz psovku trk po duge hlače i majicu dugih rukava. Dalje smo pili, pušili, uživali u jeseni i mazali se.
          Iz činjenice što bodu ženke, a ne mužjaci, te su me prema tome i tih sumračnih subotnjih sati masakrirale snage tzv. nježnijeg spola, ne kanim izvlačiti simboliku. Neki se ne bi složili, doduše, to su oni koji drže kako nije pravedno što ih doma uz pivo zajebava žena, a vani ženka. Osobno, svejedno mi je, pokoru ne dijelim na mušku i žensku.
          Pisali smo ovdje o gnjavatorima, seljačinama i drugim napastima koje remete spokoj uz krigl, čašu, bocu ili limenku. Komarci ih sve nadmašuju. Kakav bio da bio ljudski faktor, lakše ga je trpjeti od zujanja i višednevnog češanja po vražjim pečatima. Točno, vražjim, jer komarci su definitivno porod tmine. A fantazija da ih se dade otjerati pivom proizlazi iz starog praznovjerja po kojem protiv krvoloka uvijek postoji nekakva spasonosna tekućina. Vampire odbijaš tako što ih škropiš svetom vodicom, mašući pritom križem i mrmljajući biblijske citate. Sveta vodica komaraca, tvrde naivci, imalo bi biti naše piće. Njih da će sjebati nekakvo isparavanje piva na koži? Kako ne. Nalijte se Ožujskog i čekajte da umru od starosti.
          Naravno, pa nisu komarci tetkice da ih prestravi nešto nježno i plemenito; to su otporne mrcine začete u najdubljim zakucima sotonskih laboratorija. Ne nasrćeš na njih prirodnim sredstvima - pivo im u tom smislu dođe kao kamilica – nego teškom kemijom, bojnim otrovima 21. stoljeća. Da si to u Prvome svjetskom ratu pustio u protivnički rov, pobio bi pukovniju, ne bi je gas-maske spasile. A što naprave komarci? Mutiraju, i boli ih ona stvar. Ako je imaju.           

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pjena i njezina braća
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće