IZABERI JEDNU STRANKU, SIGURNO ĆEŠ POGRIJEŠITI

Pivo i izbori ruku pod ruku

  Pivske raznolije         P. N.         13.04.2024.
Pivo i izbori ruku pod ruku

Pivo i crkva – idu li zajedno?, pitaju se ovih dana bavarski mediji, prenoseći vijest o tome kako je u Bayreuthu skuhano posebno pivo namijenjeno reklamiranju izbora crkvenih vijećnika u Protestantskoj crkvi u Gornjoj Franačkoj. U vremenima kada opada broj članova vjerske zajednice, u regrutiranju novih poseže se za svim sredstvima, a u Bavarskoj je pivo svakako jak igrač. U predvečerje naših parlamentarnih izbora zgodno je podsjetiti kako je pivo često važan čimbenik izborne utakmice.

“Želimo podići svijest o važnosti izbora”, rekao je pastor Carsten Brall, predstavnik župnog kapitula u okrugu dekanata Bayreuth-Bad Berneck o izborima za crkveno vijeće u razgovoru za Bayreuthuer Tagblatt. Zato se u pivovari u Bayreuthu kuha posebno pivo koje se zove Kreuzlas-Bräu i ima za cilj pobuditi interes među crkvenim vijećima zajednica Gornje Franačke. Cilj je približiti temu zajednicama na nekonvencionalan način i pomoći ljudima da razgovaraju jedni s drugima. Izbor crkvenog odbora u listopadu bio je "bitan za našu crkvu", nastavio je Brall. Mjesni crkveni sabori su preko delegata formirali ostale odbore Protestantske crkve do državne sinode. Trenutno se animiraju kandidati koji bi trebali biti potvrđeni do sredine svibnja. Cilj: U općinama bi se trebalo kandidirati dvostruko više ljudi nego što ima mjesta.  

To je samo jedan i samo najnoviji primjer kako se pivo koristi u animiranju birača. Ovoga puta za crkvene izbore, ali jednako je i s izborima za mjesne, regionalne, pokrajinske i državne parlamente, za predsjednike država, vijećnike, odbornike, zastupnike, senatore, štogod. Najjednostavniji i najbenigniji način korištenja piva u izborima su skupovi na kojima organizatori toče besplatno pivo za svoje simpatizere, a bezbroj puta smo svjedočili akcijama ugostiteljskih objekata ili stranaka koje su davale pivo glasačima koji su glasali za određenog kandidata ili političku opciju, a ima pivovara (Bernard iz češkog Humpoleca) koje su besplatnim pivom nagovarale mlade, koji se prvi put uključuju u izborni proces da izlaze na birališta, bez obzira na to koga biraju.

Pivo s logom stranke ili slikom kandidata također smo vidjeli ne jednom, a vrhunac sprege piva i politike su pivske političke stranke koje se uključuju u izbornu utrku, pa znaju i osvojiti pokoji mandat. Legendarni su primjeri Stranaka prijatelja piva u Poljskoj i Češkoj, a najnoviji primjer dolazi iz Austrije, gdje je 2015. godine osnovana Pivska Stranka Austrije BierPartei Österreich (BPÖ), koja je  2020. ime skratila na Bierpartei, dok na kasnijim izbornim listama koristi još kraću verziju – BIER. Stranka je organizirana samo na nacionalnoj razini i nema lokalnih ogranaka, a zapravo joj jer važan samo glavni grad Beč, u kojem je na posljednjim izborima za vijeća okruga (Bezirk) osvojila mandate u 11, od ukupno 23 bečka bezirka. Ovaj politički projekt osmislio je Marco Pogo, frontmen punk grupe Turbobier, a stranka se već okušala na nacionalnim izborima 2019. godine i na regionalnim izborima godinu dana kasnije, dok se 2022. godine se lider stranke M. Pogo, građanskog imena Dominik Wlazny, kandidirao i za predsjednika države. Pogo je u ovu avanturu ušao snimajući spot za istoimenu pjesmu (Bierpartei), a njegova obećanja s izbora za Landstag da će u Beču izgraditi pivsku fontanu i svakom građaninu osigurati mjesečnu zalihu od 50 litara piva, dok će radlere „i ostale okrutnosti“ drastično oporezovati, donijela su mu veliko popularnost i posve opipljiv rejting. Austrijski analitičari računaju da je Pivska stranka (BIER) na izborima 2020. godine „otkinula“ oko pet posto glasova socijaldemokratima, po jedan posto zelenima i liberalnom NEOS-u (Das Neue Österreich und Liberales Forum), a ÖVP-u (Narodna stranka) čak 10 posto. Sadašnji iznimno ozbiljan rejting rezultat je i smišljene kampanje Dominika Wlaznog na lanjskim predsjedničkim izborima, kada je tražio uvođenje predmeta medijske pismenosti u škole, više odgovornosti i suradnje u vlasti, te ocjenjivanje rada ministara. A valjda je simpatije pridobio i nesvakidašnjom iskrenošću, kada je izjavio da bi on znao „puno bolje ne raditi ništa, nego što to rade aktualni političari“.

Za one koji žele znati puno više:

Pivo svima, a ne samo njima

Pjenušave zastupničke klupe

Za koga? Pa, za PPPP!

Glas za Babiša, 70 kruna za pivo

Izaberi jednu stranku, sigurno ćeš pogriješiti

Pij preferencijalno

Glasujte za gospodina Pilsnera

Stranke prijatelja piva – puno članova, malo glasova

Tagovi

Pivo   izbori   stranka   politika   Austrija   Poljska   Češka  


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće