Pivnica.net
Banner

Pjena i njezina braća

Pivo i humor

Dražen Matošec   |   03.04.2009.     3268

Pivo i humor

    Čuo sam neki dan vic o Milanu Bandiću. Načelno, držim da monstrumima nije mjesto u šali, jer ona jednostavno nije njihov medij; ne možeš dobar vic ispričati o nekome tko je sam po sebi loš vic. Tipovi poput Bandića zabavni su eventualno u rodnom kraju i među zagrebačkim kriminalcima; ostali drže da ih humor ekskulpira i magijom smijeha čini gotovo humanima. No interesantno, prenesem iste večeri isti vic frendovima i zapazim da se svi kese, uključujući i onoga koji priča, tj. autora ovih redaka. Što je dosjetku s tako zloglasnim protagonistom učinilo komičnom? Odgovor je kratak: pivo.

     Nisam inače usmen tip, jedan od onih koji svakom prigodom briljiraju u društvu. U školi sam se držao podalje od dramske grupe, a na javnim mjestima guram se u glavnu ulogu samo kad se to od mene izričito traži ili očekuje. Otpada, dakle, teza da je ekipu ponijela interpretacija. Ne, ovo je posrijedi: svi smo bili blago cvrcnuti od zlaćane tekućine i razveselilo bi nas i da je netko podigao prst. Ta me pomisao šokirala. Jebate, rekoh u sebi, kako je kurvinsko ovo piće! Još nekoliko čaša i svi za našim stolom bili bi spremni glasati za Bandića.

     Preporučujem da se na dan lokalnih izbora izbjegava pivo.

     Eliksir veselosti je pivo – bitno je naglasiti – ne alkohol. Alkohol se pojavljuje u raznim pojavnim oblicima, a mnogi od njih u svojoj su biti sve samo ne dobroćudni, kamoli vickasti. Uza svako novo pivo Jekyll je sve više Jekyll. Žestoka pića, pak, i u najpitomijoj ovčici bude Mr. Hydea. Preobrazbe što ih izaziva vinjak, recimo, munjevite su i katkad zastrašujuće - spoje se obrve, nakostriješi frizura, ramena povinu, općenito, cjelokupna figura poprimi formu gorile. Pogled odluta, usta se stanu bezglasno pomicati... Vidite da je fakin na milimetar od čina koji će ga sutra uvrstiti u crnu kroniku. Vjerojatno kani zavitlati štamprl o pod, ispsovati sve u kafiću, a onda bezglavo odbauljati kroz vrata. Računa se pod hepiend ako doma samo zašora ženu. Mogao bi, naime, u takvome bedu dotući i susjeda za kojeg je umislio da joj je ljubavnik. Ili, da se vratimo primjeru s početka teksta. Vama je nakon nekoliko piva Bandić komičan; spomenite ga tipu za susjednim stolom, onome uz nula pet, i zgrabit će pištoljčinu, pa pravac Gradska skupština.
     Razumijem njegove motive. Jedino za metode nisam.
     Za razliku od pivskih društava, ona u kojima se pije ljuto ne odlikuje žamor nego urlikanje, ne zveckanje čaša nego kršenje stakla, ne socijala nego asocijala, ne veselje nego dešperacija; napokon, ne duh nego agresija. Ukratko, pijenje te vrste ne priziva Erosa, nego Tanatosa.
      Mi smo pak huja-haj likovi, mi bircugeri. Krigl do dva i odjednom je teško doći do riječi, čak i glavnim zajebantima. Naglo je svatko vicmaher, uključujući mucavce nad čijim komičarskim sposobnostima koluta očima i vlastita majka. Pivo je popravilo bezbrojne viceve i od krajnje otužnih naravi stvorilo kozere, barem privremeno, koliko traje – kako bi rekli Englezi – high spirits. Svi su zabavni i sve je zabavno, što pivo stavlja u red humornih stimulansa najvišeg ranga, blizu marihuane: jednom sam prilikom na telki slučajno prebacio na „Nad lipom 35“ i nasmijao se, a to je u ovome domu nezapamćeno. Jasno, bio sam tu negdje, oko treće boce.
     Evo prijedloga za reklamni slogan: „Ožujsko – popravlja i Cvikićeve viceve!“
      Iz iznesene teorije ne isključujem potpuno ni Bad Blue Boyse, da se razumijemo. Mnogi drže da dečki nisu duhoviti, osobito kad trgnu nekoliko Žuja. Slažem se, tako izgleda iz naše perspektive. No pogledajmo iz njihove: i kad su trijezni, njima je glavni štos nekome razbiti tikvu.
     Prema tome, pivo i u tom slučaju potiče smisao za humor. Samo što je smisao za humor takav kakav je.
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Ne možeš biti prava zemlja ako nemaš pivo i avionske linije – pomoći će i ako imaš nekakav nogometni tim ili kakvo nuklearno oružje, ali na kraju moraš imati pivo.
Frank Zappa

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pjena i njezina braća