Pivo i Horoskop

  Pjena i njezina braća         Dražen Matošec         21.11.2008.
Pivo i Horoskop

     Ne znam kako je s drugima, ali potpisniku ovih redaka u horoskopu, pod naznakom „Zdravlje“, praktično bez iznimke stoji: „Izbjegavajte alkohol“. Kako s ostalim formama alkohola rijetko kontaktiram, proizlazi da mi se želi poručiti: dalje od piva! Astrologija se tako pokazuje strožom od vlastite žene, medicine ili Zakona o prometu, koji svi toleriraju alkohol, tj. pivo, makar u minimalnim dozama. Ne manjima od famoznih nula pet posto, oko kojih smo se sa Sanaderovom vlašću poprilično natezali, te ipak trijumfirali.      A kad smo kod prometa, uostalom, evo još jednog dokaza da se horoskop, pivo i ja nikako ne možemo dogovoriti. Od pedeset i dva tjedna u godini, približno pedeset jedan mi se put nalaže neka izbjegavam alkohol. Naivac bi pomislio da će gospođa koja rasteže astrološke karte barem onaj jedan preostali tjedan naletjeti u njima na nešto ekstravagantno, dakle, nevezano za alkohol. U stilu – „Pazite da ne stanete na koru banane“. Ili preporučiti da se ostavim pušenja koje mi, začudo, nikad ne brani. Kako ne. U mom slučaju, ako izostane glavna, evo pričuvne zodijakalne mantre, još jedne uz koju sam sudbinski vezan: „Oprez u prometu“. I opet smo na istom, kao da mi piše: „Izbjegavajte alkohol“. Jer doista ne znam kako da budem oprezan u prometu, ako pijem.

      Pivski neprijatelj broj jedan? Zvijezde.
      S obzirom na monotoniju koja pod egidom „Zdravlje“ vlada u mom znaku, zaključilo bi se da nebeska tijela već tisuću godina stoje u jednakom međuodnosu. Ni slučajno! Jer ne bi čovjek povjerovao, ako se malo zadubi u astrološke formulacije, kakva živahnost vlada u svijetu planeta. Strašna gužva, konstelacije u neprestanom muvanju, kao na zagrebačkim semaforima u doba povratka s posla. Te Jupiter ulazi u vaš znak, te izlazi, te Merkur u prolazu zamagljuje povoljne perspektive, te Saturn donosi prilike za dobitak, samo što ga Venera u trenutnom kontaktu ometa itd. itd. Svaki čas nešto novo u Sunčevu sustavu, neočekivan susret, neplaniran rastanak, nenadano mimoilaženje... I onda, kao rezultat svega tog neprestanog gibanja, silne dinamike, dramatičnih obrata, evo na što dolazimo: „Izbjegavajte alkohol“. Što Jupiter jednom ne naleti na Veneru tako da Ribama bude dopušteno piće?   
      Ovakvima poput mene pametniji bi savjetovali neka se horoskopa totalno klone. Ali što ću kad znam biti praznovjeran poput stare babe... Zapravo, više ja u horoskop želim vjerovati no što uistinu vjerujem; onako općenito, dojam da se planeti slažu po unaprijed utvrđenom redu daje mi nekakav privid smisla i uređenosti svemira. Religiozan nešto nisam, naime, pa mi zvjezdoznanstvo nadomješta ono što drugi nalaze u crkvi. Dobro, kažete, ali nemoj ga onda barem ozbiljno shvaćati. Nevolja je u tome što mi se posljednjih godina horoskop čini ozbiljnijim od drugih dijelova novina.
      Pogledajmo, uostalom, kakav dojam ostavlja u usporedbi sa stranicama koje mu prethode. Sasvim seriozan, bogami, u odnosu na ostatak sadržaja kojim dominiraju Jolie, Pitt i Paris Hilton, Bandić, Sabor i Vlada, te tjedni pregled zbivanja u Big Brotheru. S obzirom na trenutno stanje u domaćem novinstvu, gdje moraš unajmiti privatnog detektiva da ti u navodno ozbiljnim cajtungima nađe ozbiljan tekst, horoskop sa susjednom križaljkom sasvim se dobro drži. Pače, rekao bih da čak i odskače, u smislu vjerodostojnosti i nivoa.
      Ali, evo i glavnog pitanja. Kako uopće ostati uz pivo, s horoskopom kakav je moj? Jednostavno, ja slijedim primjer katolika koji se u devedeset devet posto ne drže onoga u što vjeruju. Pa kako oni sa svojih Deset zapovijedi, tako i ja sa svojom jednom; kršim je premda u nju vjerujem, ili, kako rekoh, želim vjerovati. Neka izbjegnem pivo? Da, drugi put.
      A dođe mi katkad i da se ostavim ovakvih pisanija, kakvima se pretežno bavim, te se preorijentiram na nešto korisnije, čime ću ostvariti veći utjecaj na vlastiti život. Možda baš na horoskop? Barem bih sam sebi krojio sudbinu.
      Moram, uostalom, s iznenađenjem zapaziti da ovome portalu bolno fali upravo nešto zodijačkog tipa. Preporučio bih se smjesta kao potencijalni autor, a obećavam da biste od toga profitirali i vi, dragi čitatelji. Neće mi rubrika biti nešto naročito stručna. Ali kako ćete zato svi cugati...

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pjena i njezina braća
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće