Pivnica.net
Banner

Pjena i njezina braća

Pivo i debljina

Dražen Matošec   |   17.04.2009.     2565

Pivo i debljina
    Završili su uskrsni blagdani, čime je dan znak za paniku u ženskim časopisima i TV-programima tipa „Zagrljaj ljepote“, gdje se višak od dvije kile na vagi drži većim užasom nego manjak od dvije milje na tekućem. Krkalo se previše, po običaju, i sada će „Glorija In“ i njezine srodnice dva mjeseca dizati tiražu na naslovima tipa „Kako South Beach metodom skinuti pet kilograma u devedeset dana“.
     Komade je ulovila frka. Pivopije, naprotiv, kao da se ne uzbuđuju previše.
     U kafićima ne zapažam veći pad prometa, iz čega se dade zaključiti kako posjetitelji ne haju za sezonski porast kilaže. Na stazama oko Jaruna, s druge strane, popodnevima i vikendima sve vrvi od ženskog. Vjerenice zrcala jurcaju na rolama, znojeći se svesrdno, i u prolazu s mržnjom bacaju poglede prema obližnjim kafićima. Ondje su naime ostavile momke i muževe, zavaljene na terasama poput krmaka uz pola litre svijetlog. 
     Dogodilo se još jednom da prolazak Uskrsa koincidira s nailaskom toplijih dana, a kad dođe vrijeme da se odbaci estetska zaštita kaputa – takoreći odmah nakon kratkih rukava trebat će ući i u kupaće kostime - žene se kolektivno usplahire. Odjednom su pred ogledalom i dulje od prosječna dva sata dnevno, okreću se lijevo-desno, krive glavu, dlanom se tapšu po trbuščiću – koji suprug drži sasvim seksepilnim, ali to ne smije priznati – onda objema rukama pritišću stegna u potrazi za tragovima celulita... Izlišno, jer im i vi možete reći da ste ga tamo zapazili neki dan. Ali bolje šutite, ako vam je život mio, i pustite ih neka stenju.  
     Prijeloman trenutak zbio se dan prije. Vi na izlaznim vratima, taman kanite skočiti u birc, ona ulazi u kupaonicu. Odjednom, hičkokovski vrisak, kao da ste joj u ormarić podmetnuli kostur. Pretrnete, a onda vam sine da ju je još jednom izbezumila vaga. „Možda je pokvarena“ – dovikujete kroz vrata, kao i svakoga proljeća. Uzalud. Po uzdisajima s druge strane razaznajete da varka ni ovaj put nije upalila.
     Što bi se tek odande čulo da cuga?
     Samo sam u ranijoj mladosti vjerovao kako dame nisu sklone pivu iz nekakvih načelnih razloga: da ga ne smatraju dovoljno ženstvenim, ili im gorčina smeta, ili im je teško podizati krigl onim nježnim, njegovanim ručicama... Then again, što bi rekli Englezi, u doba djetinje naive njegovao sam i drugih iluzija, poput one da žene doista jesu nježniji spol. No kako se rasplinjavala ta i druge zablude, promijenio sam mišljenje iz korijena. Danas držim da bi nasrnule na šank nagonom žednih lavica - samo kad pivo ne bi debljalo.
     A deblja, tu nema zbora.
     Poznavao sam tipa koji je s godinama cuganja formirao takvu trbušinu da se, kad bi je u donjem dijelu stegao remenom, dijelila kao leđa u dvogrbe deve. „Sada punim donju grbu“ – zajebavao se i sam negdje do trećeg vrča. Poslije toga prelazio je na tankanje gornje, a koliko je tek to trajalo... Istina, posestrima kamilje žeđi bila je i gargantuanska glad, još jedan dokaz ove životne maksime: „ništa neumjereno nije mi strano“. Ni u hrkanju ga nitko nije mogao nadvisiti, naime, a i probava mu bijaše takva da je mogao voditi topničke dnevnike. No jedno je nesporno, što je i sam često priznavao: ako ga je na sto kila digla hrana, sve ono iber zasluga je piva. A bilo je toga ohoho, mislim, iber.
     Znam i mnoge druge koji su pivom izgradili stas Hagrida.
      Autor gornjih redaka, pak, već mjesecima vuče dvije kile viška, kao isključivu konzekvencu stručnih priprema za tekstove koje čitate na ovome mjestu. Katkad ih provodim sam, te pripreme, katkad u društvu, što među sobom nazivamo „team building“. Ako bacite pogled na fotografiju momka u najboljim godinama, koji vas s kriglom crnoga u ruci povremeno škicne iz gornjega desnog kuta Pivnice.net, pa vam se učini da je previše šlank za ono o čemu piše, nemojte misliti da je podvalio sliku staru deset godina. Nije, odnosno, nisam.
     Posljedice ove kolumne lukavo su skrivene pod crnom majicom. 
           
    

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Ne možeš biti prava zemlja ako nemaš pivo i avionske linije – pomoći će i ako imaš nekakav nogometni tim ili kakvo nuklearno oružje, ali na kraju moraš imati pivo.
Frank Zappa

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pjena i njezina braća