Pivo i branitelji

  Pjena i njezina braća         Dražen Matošec         24.09.2009.
Pivo i branitelji

Navodno, Kosoričina Vlada planira reviziju broja branitelja. Šteta, propast će dobar vic: baš smo se počeli bližiti duhovitom omjeru od jednog branitelja na jednog Hrvata, s perspektivom da u Guinessovu knjigu rekorda uđemo prije negoli u Europsku uniju. Pogon se taman fino uhodao, bilo je dovoljno da se u Ministarstvo humora, znano i kao Ministarstvo branitelja, dođe s osobnom i dva svjedoka, vjerodostojna kao one sitne protuhe što se motaju po birtijama oko Općinskog suda i koje svi suci poznaju, a možeš im kupiti svjedočenje za jedan vinjak.Nema problema, dečki bi prisegnuli kako su te vidjeli u Sunji – da tebe; i ženu i djecu - pa se familija mogla kolektivno objesiti o državnu sisu i cuclati povlastice. Očekivali smo nešto suprotno ovome što Vlada ispod žita najavljuje; naime, da će se postupak pojednostavniti, pa će na adrese građana i bez njihove inicijative početi stizati potvrde o bivšem članstvu u gardijskim brigadama. Čas posla i evo Hrvatske kao zemlje Tigrova. I Tigrica. I Tigrića.

A onda je premijerka rekla stop, pače rikverc, i upropastila šalu koju je sama začela kao ministrica, ustrojivši onomad tu komičnu tvornicu veterana.

Naravno da je odmah počelo komešanje. Nije mi ni trebalo gledati Dnevnik koji je među bivšim dragovoljcima provodio anketu o novoj politici kabineta; da je ratništvo dignuto na noge skužio sam po zvucima iz obližnje barake, tipične periferijske špiljice dane na uporabu lokalnoj braniteljskoj udruzi, odakle je dopiralo srdito lupanje pivskih boca o ultrapas. Pa što ste se vi usplahirili, momci, upitao sam se u sebi. Doista, ovaj nenadani kurs s njima ne bi trebao imati veze. Mogu biti ovakvi ili onakvi, ali tukli se jesu po Kupi i Slavoniji.

A možda su pametniji od mene, pa slute da će status prije biti oduzet njima negoli ministarskim budžovanima i njihovim tajnicama tj. šocama, kao i inim muljatorima koje je ministrica Jadranka fabricirala dok na nju nije popizdila premijerka Kosor.

Ako je tako, veteranima iz predgrađa uistinu se loše piše. Dosad su imali za klopu, cigarete i pivo navečer, što ih i uvrštava u ovu rubriku. Ako ih izbrišu iz registra branitelja, bojim se, brisat ćemo ih i mi s registra pivopija. Onda neka se oproste s gostovanjima na ovome portalu.

A teško mi ih je zamisliti bez boce piva, samo su s njom pred sobom nekako potpuni. Taj tip očajnika odavno se evakuirao iz društva; ono je zabrzalo svojom dinamikom – ne uvijek lijepom i poželjnom, ali ipak nekakvom dinamikom -  a oni su mu pustili da ih forfara i ostali ukotvljeni u devedesetima iz kojih ne mrdaju. Sve što pripada dvadeset prvom stoljeću dozlaboga im je dosadno, nalaze smisao samo jedni u drugima i u pivu. Suborci su onakvi kakvi su bili devedeset prve, dakle, jedini s kojima se ima o čemu razgovarati. Istini za volju, i pivo posjeduje slične odlike: ovo koje oni cugaju također je jednako pišalinasto kao devedeset prve. U tom smislu, asocira na herojske dane borbe protiv srbočetništva, one kojih se vrijedi sjećati.

Zato se i jesu izolirali po špelunkama koje im je prepustila mjesna zajednica, depresivnim sobičcima osvijetljenima golom žaruljom, s Gotovininom fotkom na zidu kao glavnom dekoracijom, iz kojih kao da su životne sokove isisali oni Potterovi dementori. Tu kroz prozor uvijek vidiš nekoliko glava okupljenih u tko zna kakvoj konverzaciji, no evidentno neveseloj, te nekoliko boca piva na musavoj plohi stola. Kao što rekoh, pivo ovdje vidim ponajprije kao pomagalo sjećanju na bolja vremena. Iako, znade biti i medij prelaska na tamnu stranu sile, kojim se jučerašnji džedaj Domovinskog rata preobražava u sitha poraća. To je ono kad ga amalgam PTSP-a i alkohola natjera da sune iz barake, jurne do stana po bombu, uzme taoca i zabarikadira se tražeći... Što, zapravo? Često ni sam ne zna.

Ako ga Kosorica pobrka s nekom nekadašnjom sekretaricom nekog nekadašnjeg ministra, pa privilegije oduzme njemu, a ne njoj – što se u sredinama poput naše uopće ne čini nemogućim – znat će što traži. Vidite li ga u nervoznu stanju, kako hita kući, sklanjajte mu se s puta. Jebeš činjenicu da on ima pravo - ako je vi imate potvrditi kao talac.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pjena i njezina braća
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće