Pivnica.net
Banner

Hrvatska

Pivo godine 2023. Fantom 30

P. N.   |   02.02.2024.     983

Pivo godine 2023. Fantom 30

Pivovara Medvedgrad skuhala je najbolje pivo u 2023. godini po ukusu članova facebook grupe Kultura piva (a ima ih oho-ho), i to je mountain IPA Fantom 30 iz ožujka prošle godine. Online izborom koji je proveden tijekom siječnja, birajući između devet finalista iz jednako toliko craft pivovara, članovi grupe su pobjedniku dali velikih 24,24 posto glasova.

A kako je izgledao proces izbora, pitali smo administratora gbrupe Andora Fabiana.

„Generalno, napiše se recenzija i opis piva, sa statistikama (ABV, IBU, Plato...), stavi slika, stavi mišljenje/doživljaj i na kraju napiše da ti se toliko sviđa, da nominiraš za #NajboljiU2023 Tagiranje mora biti ispravno, jer ne mogu ja na kraju godine prolaziti kroz par tisuća poruka tražeći tko kojim riječima nominira, nego search odradi svoje nominirana piva se podijele abecednim redoslijedom po pivovarama i postave u "polufinale" glasanja za JEDNOG PREDSTAVNIKA PO PIVOVARI, koji onda ulazi u finale. Dakle, svaka nominirana pivovara ima SAMO JEDNOG predstavnika. Dakle, bitni su SVI koraci u postupku, od nominacija, glasanja u polufinalu do glasanja u finalu. Tokom 2023. je bilo nominirano više, ali zbog neispravnih tagova (ponavljam, mora biti #NajboljiU2023), nisu svi ušli u polufinale, gdje je završilo ukupno 43 piva,“ objašnjava Andor.

Nakon nominacija i polufinalnog glasovanja u završnici su se našla piva (redoslijedom konačnog plasmana) Fantom 30 – mountain IPA (Medvedgrad), Planina – Double imperial affogato stout (Garden Brewery), Hornest Feast – NEIPA (Nova runda), Goblet Demon – Hazy NEIPA (Maskeron),  Booo! – West coast IPA (Zmajska pivovara),  Bitter F**k – West coast double IPA (Mlinarica), Phantasm Orgasm – tiolizirana IPA (Varionica), Hop in the City – NEIPA (Pulfer) i Dharma – NEIPA (Prostor).

Čestitamo svim finalistima, kao i osttalim pivima iz konkurencije, naročito, dakako, Fan tomu No 30 i Pivovaru Medvedgrad, koja se upravo priprema za proslavu istog takvog (30.) rođendana.

Već danas rezultati izbora za pivo godine analizirani su na sastanku proširenog Upravnog odbora Kulture piva.

„Od aktualija smo malo prokomentirali upravo protekli izbor za #NajboljiU2023, složili se da je borba bila velika i napeta, te da se nadamo da će za godinu dana, pri nominacijama i glasanju za #BestOf2024 biti još veće sudjelovanje u svim epizodama postupka,“ napisao je administrator grupe Andor Fabian.

Za one koji žele znati više:

Fantom – hajdemo u planine

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Hrvatska