Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Pivo dozrelo pod morem

P. N.   |   03.11.2022.     770

Pivo dozrelo pod morem

Tim znanstvenika iz japanske prefekture Shizouka iskušao je novi pristup proizvodnji piva – pjenušavi napitak položili su na morsko dno, gdje su boce dozrijevale i odležavale. Izjavili su da je to pivu dalo bogatiju pjenu i snažnije izraženu aromu, a vijest o ovom pokusu objavio je server NHK Worls Japan.

Znanstvenici su za eksperiment odabrali 200 boca piva s stavili ih u more na dubini tri do četiri metra, gdje je pivo ležalo tri i pol mjeseca. Cilj pokusa bilo je ustanoviti koliko se pivo odležano pod morem razlikuje od istog piva koje je dozrijevalo u uobičajenim uvjetima u pivovari.

Prema autorima eksperimenta pivo iz mora imalo je više mjehurica i snažniju aromu. U usporedbi s klasičnim pivom imalo je i više taloga.

Ista grupa znanstvenika ranije je provela slične eksperimente u kojima su predmet istraživanja bili vino i sake, a kako su zaključili da se okus alkoholnih pića pod morem mijenja, odlučili su eksperiment proširiti i na pivo.

„Sretan sam što je okus piva nakon ležanja pod morem bolji,“ izjavio je jedan od članova tima znanstvenika, docent na sveučilištu Tokai, dodavši da je tim u provedbi pokusa surađivao s jednom lokalnom pivovarom.

Znanstvenici su najavili a će u budućnosti provesti još nekoliko eksperimenata s odležavanjem piva pod morem u kojima će pivo staviti na različite dubine i na različite vremenske periode.

Za one koji žele znati više:

Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš

Pivo ispod mora

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Ne možeš biti prava zemlja ako nemaš pivo i avionske linije – pomoći će i ako imaš nekakav nogometni tim ili kakvo nuklearno oružje, ali na kraju moraš imati pivo.
Frank Zappa

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije