Pivnica.net
Banner

Proces proizvodnje

Pivo bez alkohola a pravog okusa

P. N.   |   19.02.2022.     566

Pivo bez alkohola a pravog okusa

Bezalkoholno pivo je neka vrsta nužnog zla – ako morate voziti, a žedni ste, to je rješenje koje vas može zadovoljiti, no obično je to slaba zamjena, jer bezalkoholno pivo doduše izgleda kao pravo, ali okusom je obično daleko od toga. Bez obzira na to što vas televizijske reklame uvjeravaju u suprotno.

Reklame, naime, rade proizvođači i dakako da će hvaliti svoje pivo, jer ga moraju prodati, ali – premda tu ima malih pomaka naprijed, na tržištu nema piva koje uz alkohol nije izgubilo i okus. Sada se, međutim, naveliko govori o pivu bez alkohola koje je tako dobro da ga nije moguće razlikovati od pravog piva, a ovoga puta to potvrđuju znanstvenici, koji su ga napravili.

Riječ je u timu danskih znanstvenika iz Kopenhagena, predvođenom profesorom Sotiriosom Kampranisom i Simonom Dusséauxom, koji je pronašao način kako da pivu kojem je oduzet alkohol (a time i okus) vrati ono što mu je svojstveno – okus hmelja. Naime, alkohol se iz piva izdvaja tako da se zagrijava ili se skraćuje vrijeme fermentacije, a u oba slučaja je kolateralna žrtva toga postupka aroma hmelja.

„Nakon višegodišnjeg istraživanja otkrili smo način kako stvoriti skupinu malih molekula, takozvanih monoterpenoidi, koje se mogu pobrinuti za okus hmelja. Naime, pivo kuhamo bez hmelja, a monoterpenoide dodajemo na kraju kuhanja i oni pivu daje željeni okus. To do sada nikome nije uspjelo, ovo je prijelomno otkriće na području bezalkoholnog piva,“ rekao je Kampranis za Science Daily.

Metoda umjetnog nadomještanja arome hmelja sada se testira u danskim pivovarama, a ako sve bude teklo prema planu, masovna proizvodnja mogla bi početi u rujnu ove godine. Znanstvenici još dodaju da će ova metoda smanjiti utjecaj industrije hmelja na okoliš, prenosi češki portal Naš region.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

"Onaj tko pije pivo dobro spava.

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Proces proizvodnje