Pivnica.net
Banner

Pivnice&pubovi

Pivnica usred škole

P.N.   |   17.02.2009.     1745

Pivnica usred škole

Točionica piva u školskoj zgradi – to vjerojatno zvuči kao nekakva šala, međutim, postoje upravo takva mjesta. Jedno od njih, i jedino takvo u Zapadnoj Češkoj, je u gradu Plznju, jednom od najvažnijih pivskih mjesta na svijetu. Tamo je naime i srednja strukovna škola i srednjoškolsko stručno učilište za trgovinu i hotelijerstvo, koje ima pivnicu, koja je u punoj funkciji. Učenici tu uče pravilno točiti pivo, priključivati bačve na točionik i održavati instalacije.

U ovoj školi učenici znanja o dragocjenoj tekućini dobivaju iz prve ruke, pa im tako o tehnološkom procesu proizvodnje govore majstori pivari iz poznatih čeških pivovara. „Pivnicu imamo u školi od samog početka prije pet godina,“ rekla je direktorica škole Jitka Sochorová. „Služi nam za praksu učenicima i za dopunu teoretskim znanjima o pivu koja dobivaju u okviru školskog programa. U Zapadnoj Češkoj smo vjerojatno jedina obrazovna institucija koja posjeduje vlastitu pivnicu.“

Profesionalci iz pivovara dolaze u školu dva puta godišnje, a učenici od njih uče o sirovinama od kojih se kuha pivo, o tehnološkom postupku, o pravilnom točenju, nadzoru nad kvalitetom i drugim stvarima. onda idu u školsku pivnicu, gdje to što su prošli teoretski primjenjuju u praksi. iz bačve toče pivo u čaše, ali za razliku od običnih pivnica ovdje samo bezalkoholno.

„Kad završe školovanje, naši učenici su obučeni uz ostalo, pravilno točiti pivo, ali i spajati bačve na sistem za točenje, čistiti instalacije, baratati opremom,“ ponosno ističe direktorica škole J. Sochorová. Obveznu praksu u pivnici imaju učenici trogodišnjeg kombiniranog programa kuhar-konobar za ugostiteljstvo, ali i oni iz četverogodišnjeg programa za hotelijerstvo i turizam, dok teoretski dio nastave pohađaju i polaznici smjera turističkog prometa. Osim pivnice u školi postoji i vježbovna restauracija i kuhinja, a učenici tijekom školovanja mogu završiti tečajeve za barmene i somelijere.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivnice&pubovi