Nacrtaj mi krigl

Pivnica u noći muzeja

P.N.   |   25.01.2010.     1992

Pivnica u noći muzeja
Noć u kojoj muzeji otvaraju vrata posjetiteljima, priređujući posebno atraktivne sadržaje, uz prateće priredbe poput koncerata, i sve to besplatno, projekt je kojim se popularizira muzejska djelatnost i privlači publika u hramove umjetnosti. To je dobra vijest. Još bolja je da to ima veze s pivom, čija nazočnost u muzeju nipošto nije neobična, a najbolja vijest glasi: u muzeju je i naš portal, i to upravo u ovogodišnjoj Noći muzeja.
Noć muzeja održat će se u petak 29. siječnja od 18 sati do jedan sat iza ponoći, objavio je organizator manifestacije – Hrvatsko muzejsko društvo. Ovogodišnja Noć muzeja šesta je po redu, a u njoj će ulaz u sve muzeje koji se uključe u ovaj projekt biti besplatan. besplatno će se dijeliti i promidžbeni materijali koji se tiskaju posebno za ovu prigodu, a da ovaj projekt ima smisla potvrđuje podatak da je lani muzeje i galerije u noći muzeja posjetilo 150 tisuća ljudi. Sudjelovanje je ove godine najavilo 95 muzeja i srodnih kulturnih institucija u trideset i tri hrvatska grada, od Bjelovara do Zagreba, a preko Dubrovnika, Osijeka, Rijeke, Splita i – Virovitice. To nam je, naime, u ovoj priči najvažnije, jer Gradski muzej Virovitica svoje učešće u Noći muzeja posvećuje – pivu. U petak u 19.30 otvaraju se u muzejskom prostoru u virovitičkom dvorcu dvije pivske izložbe, koje su čitateljima naše stranice već poznate: Pivo – napitak bogova i puka, autorice Silvije Sitte, kustosice u Gradskom muzeju Bjelovar i Nacrtaj mi krigl, autora Mate Pejića, urednika našeg portala.
U istoj kombinaciji ove su dvije izložbe već gostovale u Osijeku, na Danima prvog hrvatskog piva, kada su kao prateća priredba postavljene u osječkom Etnografskom muzeju. No, dok je izložba Pivo – napitak bogova i puka, koja je izvorno postavljena u Bjelovaru 2005. godine u okviru turističke manifestacije Terezijana, predstavljena u svom potpunom izdanju, izložba Nacrtaj mi krigl pokazala je svoje mogućnosti samo u naznakama – na četiri panoa najavljeno je o čemu se ovdje radi. O raskošnoj galeriji stripovskih kvadrata koji prikazuju junake kako piju pivo, koja se može vidjeti i na ovoj stranici, gdje se svakodnevno dopunjuje novim primjerima.
Sada, za virovitičku Noć muzeja Nacrtaj mi krigl pojavljuje se u punom opsegu – sa 101 kvadratom iz isto toliko stripova i sve to na trideset panoa izložbenog formata. Izložbe prati zajednički raskošan katalog. Izložbu će uz dvoje autora otvoriti ravnateljica muzeja Mihaela Kulej, a za 21.30 najavljen je koncert Rundek Cargo Tria. program Noći muzeja u virovitičkom dvorcu Pejačević upotpunit će promocija suvenira iz kulture žarnih polja. Raspored priredaba, kako u virovitičkom, tako i u noći muzeja svih drugih muzeja i galerija možete vidjeti u programu koji možete skinuti sa službene stranice Hrvatskog muzejskog društva.
 
Evo nekoliko primjera eksponata s izložbe Nacrtaj mi krigl
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Tko ide u krčmu – hrani tuđu djecu.
Hrvatska izreka

Nacrtaj mi krigl

Lavric - Evropa_47
Lavric - Evropa_47

Najnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl