Pivnica.net
Banner

Reportaže

Pivnica s 2500 vrsta piva

Željko Bukvić   |   03.03.2009.     7977

Pivnica s 2500 vrsta piva

Za prave pivoljupce potpuni užitak u pivu nezamisliv je bez pivnice i dobroga društva. Neke su pivnice tijekom vremena postale mjesta hodočašća pivopija iz cijeloga svijeta. Malobrojni su oni koji su bili u Pragu, a da nisu svratili do Fleka ili u Münchenu do Hofa, a ljeti do biergartena u Engleskom parku. U Njemačkoj gotovo svako selo ima svoju pivsku bazu s regulama, od toga tko gdje od stalnih gostiju sjedi do prava na vlastiti limeni vrč s ugraviranim imenom, za koji se treba kvalificirati i koji se nasljeđuje s koljena na koljeno.

 

Obišao sam dosta pivnica, ali kao što kaže jedna njemačka pjesma U Heilderbergu srce ja izgubih i meni je srcu prirastao Zum Seppl - studentski lokal još iz davne 1703. godine u Heilderbergu. To treba doživjeti: stolovi i klupe su od debelih planki, na zidovima drvene obloge, a sve je to izrezbareno tisućama imena studenata i studentica koji su u proteklih tristo godina studirali u Heilderbergu, tako da sve to izgleda kao reljef. Na zidovima požutjele fotografije s kraja XIX. i početka XX. stoljeća, u kutu piano, a na stropu doslovno visi sve i svašta, od registarskih tablica i cimera, do duhovitih naziva ulica, trgova i parkova. Za šankom dvije studentice toče i poslužuju pivo, a u koje god vrijeme dođete zateći ćete šaroliko društvo budućih intelektualnih papkara (omiljeni termin mojega pokojnog gimnazijskog profesora Ede Špoljara), od Japana i Australije do Kanade i SAD-a. Treba li uopće isticati da u takvom ambijentu i inače odlični Heilderberger Hell, dvostruko bolje prija?
U Belgiji, zemlji piva i čokolade, kako to Belgijanci s ponosom ističu, tražio sam lokal koji je ušao u Guinnessovu knjigu, kao lokal s najvećom komercijalnom ponudom piva na svijetu. Malo je teže pronaći ga, jer se nalazi u Bruxellesu pokraj Grand Place, u dijelu u kojemu je više od 2000 restorana i kafića. Zvuči  nevjerojatno, ali Delirium caffe  doista ima u ponudi oko 2500 vrsta piva, a zbog mogućih problema u proizvodnji i transportu, garantiraju ponudu od 2004 vrste piva  (to stoga što je Guinnessov certifikat izdan s datumom 9. siječnja 2004.). Iako je od tada prošlo pet godina, teško da će ih netko nadmašiti.
Menu je veličine enciklopedije, pive su razvrstane po državama i odmah sam krenuo u istraživanje ima li koja naša. I zamislite, imaju naše Karlovačko 0.33 - cijena 4,5 eura. Toči se 11 vrsta piva, ostala ponuda je u bocama, a glavni hit je njihovo Delirium tremens pivo, koje se toči samo u lokalu. Naravno da sam ga morao kušati i vjerujte, naziv mu odgovara.
Unazad nekoliko godina i neki lokali iz našeg kraja postaju poznati pivoljupcima i  izvan granica Hrvatske, spomenut ću samo virovitički Boom i bjelovarski Tarkus. Ovaj serijal o pivu, pivoljupcima i pivnicama završit ću preporukom za posjet Irish pub Scout clubu u Samoboru, koji u ponudi ima 153 vrste piva i uz bok je lokalima kakve sam posjećivao u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj. Vlasnik Scout cluba Srećko Bošković  posjetitelje, koji sakupe potvrde o konzumaciji 77 odnosno svih 153 vrsta piva, nagrađuje kapama i majicama te raftingom na Soči i Uni, spustom kanuom na Soči, izletom na Triglav itd. Dakle, za uživanje u raritetnim pivima ne morate daleko putovati, Samobor je stotinjak kilometara udaljenosti od Bjelovara. Predstojeći Samoborski fašnik (druga polovica veljače) može biti povod za posjet Samoboru i Scout clubu. I ludujte pametno, kako nam poručuju mudri Samoborci: Pametni noriju na fašnik, a bedaki saki dan. Živjeli
 
Autor je distributer Velebitskog piva i Paulanera za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.
Pivske putositnice objavljuje u bjelovarskom besplatnom dvotjedniku Zvono.
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Reportaže