OVOGODIŠNJA REKAPITULACIJA

Pivnica: Pjenušavi retrovizor

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         31.12.2023.
Pivnica: Pjenušavi retrovizor

Sredinom godine koju upravo ispraćamo u zasluženu ropotarnicu povijesti proglašen je kraj pandemije koronavirusa pa je lakše disala i pivska scena a pivopije imale veliki razlog više da potegnu iz krigle i politre. S druge strane, u Hrvatskoj je kunu zamijenio euro, a to je donijelo značajno poskupljenje svega, pa si i nasušno pivo nije mogao priuštiti baš svatko i baš uvijek. Ali i onda kad eventualno nije bilo piva, bilo je o pivu štiva!

Da, čitati se uvijek moglo u izobilju – evo ovo što sad čitate je točno 365. članak koji objavljujemo od početka godine – dakle: koliko dana, toliko tekstova, i to najraznovrsnijih – od pukih vijesti, informacija o novim  pivima ili pivskim događajima, pa do opširnih, takorekuć epskih priča o uvarcima i njihovim autorima. I ništa nas nije moglo spriječiti da pišemo, i da riječ o tekućem kruhu stigne do vaših žednih ušiju i očiju. Nije nas uljuljkao ni jubilej koji smo tiho proslavili – petnaesti rođendan našeg portala. Možda ćete se i sami sjetiti – kad smo prije točno godinu dana svodili račun te godine – jer na kraju svakog godišta podvučemo crtu i napravimo malu rekapitulaciju, rekli bismo: summa pivarum!, spomenuli smo da naša stranica ulazi u godinu u kojoj će proslaviti petnaesti rođendan, dosegnuti dakle mali jubilej, učiniti onaj poslovični korak, koji je doduše sasvim beznačajan za čovječanstvo, ali itekako bitan i velik za čovjeka, pivopiju i pivskog pisca.  

Imali smo tada i neke planove za proslavu godišnjice, ali na sreću ih nismo baš razglasili. Kažem na sreću, jer na kraju se nisu baš ostvarili. Eto, kakva godina, takva i slava! Nismo čak uspjeli ni redizajnirati stranicu koja već duže vrijeme vapi za osvježenjem, ali za to nam ne treba poseban povod i naročit datum, pa se nadam da ćemo to učiniti u skoroj budućnosti, te će ovo virtualno mjesto biti preglednije i modernije, a što se sadržaja tiče, jamčim da će on i nadalje biti obilan, te pitak i čitak.

Nastojali smo biti što raznovrsniji i pokriti sve potrebe i interese, pa su novi prilozi objavljivani u svim našim stalnim rubrikama. Najviše je, dakako, bilo vijesti o pivskim novostima, kako iz Hrvatske, tako i iz regije, Europe i Svijeta, i dalje je bilo potrebe da pivari pomažu u raznim humanitarnim projektima, nastavljen je trend suradnje među proizvođačima piva, prigodnim pjenušavim pričama obilježili smo određena mjesta kalendara, od sveta Tri kralja, preko Noći muzeja, Svijećnice (Dana svisca Phila iz Punxsutawneyja), Dana planeta Zemlje, svetog Patrika i Velikog četvrtka do Dana pobjede, Noći vještica i Svih svetih, ma još štošta, pa čak i Dan smiješnog hoda, napravljenog kao hommage slavnom skeču o Ministarstvu smiješnog hoda iz Letećeg cirkusa Montyha Pythona. Prigodno smo pisali i o više raznih dana posvećenih pivu i njegovim pojavnim  oblicima, a nikako nismo mogli preskočiti 1. april, jer to je uostalom i rođendan našeg portala.

Gastro rubriku punili smo receptima za jela s pivom, iz riznice pisane riječi vadili opise pjenušave tekućine za rubriku Pivo u stihu i prozi, a u onoj s nazivom Nacrtaj mi krigl predstavili likove i djela karikaturista Srećka Puntarića Felixa, češkog strip crtača Káje Saudeka i flamanskog slikara Petera Bruegela mlađeg, na primjer, a pisali smo i o etiketi kao prostoru za likovnu kreaciju, dvojnicima u svijetu likovnih rješenja u pivskoj reklami i knjizi U početku bijaše pivo, predstavili smo nekoliko kolekcionara pivskih memorabilija i artefakata, razgovarali s nizom ljudi iz svijeta dragocjene tekućine, posjetili više pivovara i predstavili ih u opsežnim i raskošnim reportažama...

Od zanimljivijih i neobičnijih tema kojima smo posvećivali prostor Pivnice navodim tek minimalan broj njih, kao što su – klimatske promjene i hmelj, zaštita nasada hmelja, veliki povratak euro boce, odlazak u povijest američke pivovare Anchor, pra-pionira craft pivarstva, prodaja svjetskog pivskog rariteta Pliny the younger u Mostaru, (ponovni) izum piva u prahu, pivo sa slonovskim izmetom i fermentirano s vaginalnom bakterijom foto modela, pisali smo i o pivu i zdravlju i ljepoti, pivu kao pomoćniku u kućanstvu, o muzeju piva, o pivskom otvaraču, degustacijama, vrstama piva, o povratku najvećeg pivskog festivala Oktoberfesta nakon korona pauze i o velikoj debati o skupoći piva uzrokovanoj sveopćom ekonomskom krizom potpomognutoj ratovima i epidemijama, a nismo mogli zaobići ni nastavak velikog potrošačkog trenda – stalnog rasta potražnje za bezalkoholnim pivom. Nar4avno, umjetna inteligencija koja pomaže i u pivarstvu – od kreiranja recepta i vođenja proizvodnog procesa, do izrade vizuala i organizacije marketinga...

A možda će vas i ovi štosni naslovi navesti da malo prolistate po našem ovogodišnjem arhivu: Budibudsnama, Zlatni sok zelene boje, Što se babi pilo..., Pivo kao od majke rođeno, Kad sve zbrojim, oduzmem se, Petar Pavlu pije pivo, Pijem pivo, fućka mi se živo, Tu su paragrafi, pa zagrabi, Tražili ste, evo vam ga, Pivo svima, a ne samo njima, Craft i kako ga steći, Viva la cervezacion!, Nepodnošljiva lakoća pijenja, Iskupljenje u St Louisu, Nikad jeftinije, uvijek skuplje, To je nama naša borba dala.

Na kraju spomenimo da smo se tijekom godine oprostili od dviju autorskih kolumni – nakon sedam i pol godina redovitog pisanja i 175 nastavaka upokojili smo rubriku Sadržaj ekstrakta u osnovnoj sladovini našeg švedskog dopisnika Petra Fehira, a u ožujku smo prestali prenositi eseje iz serijala Pivomanija,  točno deset godina nakon što ih je naš urednik Goran Gazdek počeo pisao za dvotjednik Agroglas i objavio ih 190 komada. Naravno, obadvojicu autora i dalje ćete povremeno susretati na Pivnici. Istovremeno, zahuktala se moja kolumna Zapisi pivopije opće prakse, pokrenuta lanjskog aprila, o 14. godišnjici portala, zalaufala se, uhvatila nepravilan ritam i dogurala do lijepog broja 77. I ide dalje, kao i cijela stranica koja će neumorno pisati o svemu važnom za čarobni svijet pjenušave tekućine, a naročito će donositi lijepe pivske priče. Pa, pivili vi meni i sretna vam nova godina! Sretna i pjenušava!Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće