Pivnica je dobra za zdravlje

  Pivo i zdravlje         P. N.         25.01.2023.
Pivnica je dobra za zdravlje

Znate onaj vic koji kaže: odlučio sam s dečkima otići na pivo, ali je moja žena zaključila da mi se tamo ne ide? E, to bi se sada moglo prestati događati, ako je suprugama stalo do zdravlja njihovih muževa. Znanstvenici su, naime, otkrili da je za zdravlje muškaraca dobro da dva puta tjedno odu s prijateljima u pivnicu.

Nova studija sveučilišta Oxford da ispijanje ponekog piva s prijateljima nije samo zabava za muškarce, nego i apsolutna potreba za zdrav život. Prema toj studiji muškarci bi trebali ići u pivnicu barem dva puta tjedno da bi ostali zdravi. Ravnatelj socijalnog i evolucijskog neuroznanstvenog istraživačkog tima oxfordskog sveučilišta (SENGR) Robin Dunbar utvrdio je da se muškarci moraju sastati s četiri prijatelja dva puta tjedno da bi bili potpuni muškarci i kako bi to maksimalno iskoristili.

Dobrobiti snažnog prijateljstva uključuju na primjer jači imunološki sistem, oslobađanje endorfina, generalno ublažavanje tjeskobe i očigledno jačanje velikodušnosti. Studija profesora Dunbara ide u svojim zaključcima tako daleko da preporučuje muškarcima da nešto učine kada je riječ o druženju, naglašavajući da obilaženje pivnica noću povećava osjećaj timskog rada i prijateljstva.

„Veza se može stvoriti kroz širok raspon aktivnosti, od timskih sportova do muških šala ili jednostavnog ispijanja piva s prijateljima u petak navečer“, kaže Dunbar.

Studija također navodi da većina muškaraca provodi mnogo manje vremena sa svojim prijateljima nego što im je potrebno. Jedan od tri muškarca u Ujedinjenom Kraljevstvu ne može naći vremena za susret s prijateljima barem jednom tjedno, a 40% muškaraca može uživati ​​u muškim izlascima samo jednom tjedno. Dunbar kaže da čak i ako muškarci provedu petinu svog dana u interakciji s prijateljima na druge načine, trebali bi se osobno sastati kako bi održali čvrsta prijateljstva, a druženje je savršen način za to.

Tagovi

Pivo   pivnica   druženje   prijatelji   izlazak  


Najnovije iz kategorije Pivo i zdravlje
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće