Pivarski kalendar

  Europa         P.N.         26.12.2009.
Pivarski kalendar
Česi su u mnogim stvarima vezanim uz pivo posebni, a jedna od njihovih posebnosti je i Pivarski kalendar, godišnjak koji s prekidima izlazi već 136 godina, i jedinstven je u svijetu. Izdaje ga udruženje proizvođača piva i slada, a upravo je objavljeno izdanje za 2010. godinu, koje je predstavljeno prije nekoliko ana, a kuma na „krštenju“ ove publikacije bila je profesorica Gabiela Basařova, poznata češka znanstvenica u području pivarstva.
Na više od 300 stranica ovaj godišnjak donosi među ostalim popis značajnih ličnosti češkog pivarstva s datumima njihova rođenja i smrti, podsjeća na važne obljetnice, događaje i međaše iz povijesti pivarstva. Zanimanje za ovu publikaciju pokazuje uglavnom stručna javnost, a naročito pozdravlja tekstove o europskim propisima vezanim uz oblast proizvodnje piva, slada i hmelja. Tu su i statistički podacima i proizvodnji piva, kao i o pivskim festivalima i smotrama
Iz sadržaja izdvajamo i tekstove o proizvodnji ječma, o potrošnji hmelja, a utu je i opsežni i detaljni adresar velikih, srednjih i malih pivovara, mini pivovara, sladara i drugih subjekata u pivarskom sektoru. Kako ističe izvršni direktor Udruženja proizvođača piva i slada Jan Vesely, Kalendar nije samo zbir podataka, informacija i članaka o pivu, pivarstvu i sladarstvu, nego je to za pivarski sektor knjiška ikona, koji ni u vrijeme interneta ne gubi svojem mjesto među izvorima učenja stručne, ali i šire javnosti.
Pivarski kalendar izlazio je redovito do 1950. godine, a onda je imao stanku sve do 1998., kada je obnovljen.


Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće