Pivarski giganti napuštaju Rusiju

  Ukrajina         P. N.         29.03.2022.
Pivarski giganti napuštaju Rusiju

Početkom mjeseca nizozemski pivarski gigant Heineken najavio je prestanak izvoza svoga piva u Rusiju, kao i proizvodnju u svojim tamošnjim akvizicijama, a sada je to i službeno potvrdio jučerašnjim priopćenjem. Na isti korak – povlačenje s ruskog pivskog tržišta odlučio je još jedan svjetski moloh – danski Carlsberg.

Na temelju analize ranije donesenog strateškog plana svojih poslovnih aktivnosti Heineken je zaključio da vlasništvo poduzeća u Rusiji u trenutnom okruženju nije održivo, te je odlučio iz Rusije otići, stoji u priopćenju.

Cilj je kompanije da svoje rusko poduzeće prenese na novog vlasnika, u potpunoj suglasnosti s međunarodnim i lokalnim zakonima. „Da bismo osigurali sigurnost svojih zaposlenika i minimalizirani rizik od nacionalizacije, zaključili smo da ne nužno u prijelaznom razdoblju nastaviti s nedavnom smanjenim obimom proizvodnje,“ dodaje Heineken. Kompanija se također obvezala da će do kraja godine isplaćivati plaće za svih 1.800 zaposlenih u tamošnjim pivovarama, te da će učiniti sve da im se i u budućnosti osigura zaposlenje.

Od prijenosa vlasništva kompanija neće imati nikakvu zaradu a računa i s otpisom izvanrednih nenovčanih troškova u vrijednosti od oko 400 milijuna eura. Po završetku transfera Heineken više neće biti prisutan u Rusiji.

Inače, Heineken spada među najveće pivovare na svijetu. Posjeduje više od 300 međunarodnih, regionalnih, lokalnih i specijalnih vrsta piva i cidera. Po čitavom svijetu ima više od 82 tisuće radnika, a u Rusiji ima tvrtku od 2002. godine, kada je kupio prvu pivovaru u Petrogradu. Ukupno U Rusiji Heineken ima osam pivovara i vlasnik je pivskih marki jako Ochota, Žiguljovskoe, Stěpan Razin, Bočkarjov, Tri Medveda, Doctor Diesel, Sedoj Ural, Bereg Bajkala, Okskoje, Šichan a Amur-pivo.

Konkurentski Carlsberg iz danskog Kopenhagena vlasnik je najveće ruske pivovare Baltika, a samo nekoliko sati nakon Heinekenova priopćenja o povlačenju iz Rusije također se oglasio priopćenjem sličnog sadržaja. „Donijeli smo tešku i definitivnu odluku o potpunoj likvidaciji svoga poslovanja u Rusiji, što je po našem mišljenju u trenutnoj situaciji ispravna stvar,“ navodi Carlsberg, i dodaje da nakon okončanja toga procesa više neće biti prisutan u Rusiji. I Carlsberg u Rusiji ima osam pivovara, u kojima je zaposleno 8.400 radnika.

Tagovi

Pivo   Ukrajina   Heineken   Carlsberg   Rusija   izvoz  

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Ukrajina
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće