Pivnica.net
Banner

Ukrajina

Pivarski giganti napuštaju Rusiju

P. N.   |   29.03.2022.     307

Pivarski giganti napuštaju Rusiju

Početkom mjeseca nizozemski pivarski gigant Heineken najavio je prestanak izvoza svoga piva u Rusiju, kao i proizvodnju u svojim tamošnjim akvizicijama, a sada je to i službeno potvrdio jučerašnjim priopćenjem. Na isti korak – povlačenje s ruskog pivskog tržišta odlučio je još jedan svjetski moloh – danski Carlsberg.

Na temelju analize ranije donesenog strateškog plana svojih poslovnih aktivnosti Heineken je zaključio da vlasništvo poduzeća u Rusiji u trenutnom okruženju nije održivo, te je odlučio iz Rusije otići, stoji u priopćenju.

Cilj je kompanije da svoje rusko poduzeće prenese na novog vlasnika, u potpunoj suglasnosti s međunarodnim i lokalnim zakonima. „Da bismo osigurali sigurnost svojih zaposlenika i minimalizirani rizik od nacionalizacije, zaključili smo da ne nužno u prijelaznom razdoblju nastaviti s nedavnom smanjenim obimom proizvodnje,“ dodaje Heineken. Kompanija se također obvezala da će do kraja godine isplaćivati plaće za svih 1.800 zaposlenih u tamošnjim pivovarama, te da će učiniti sve da im se i u budućnosti osigura zaposlenje.

Od prijenosa vlasništva kompanija neće imati nikakvu zaradu a računa i s otpisom izvanrednih nenovčanih troškova u vrijednosti od oko 400 milijuna eura. Po završetku transfera Heineken više neće biti prisutan u Rusiji.

Inače, Heineken spada među najveće pivovare na svijetu. Posjeduje više od 300 međunarodnih, regionalnih, lokalnih i specijalnih vrsta piva i cidera. Po čitavom svijetu ima više od 82 tisuće radnika, a u Rusiji ima tvrtku od 2002. godine, kada je kupio prvu pivovaru u Petrogradu. Ukupno U Rusiji Heineken ima osam pivovara i vlasnik je pivskih marki jako Ochota, Žiguljovskoe, Stěpan Razin, Bočkarjov, Tri Medveda, Doctor Diesel, Sedoj Ural, Bereg Bajkala, Okskoje, Šichan a Amur-pivo.

Konkurentski Carlsberg iz danskog Kopenhagena vlasnik je najveće ruske pivovare Baltika, a samo nekoliko sati nakon Heinekenova priopćenja o povlačenju iz Rusije također se oglasio priopćenjem sličnog sadržaja. „Donijeli smo tešku i definitivnu odluku o potpunoj likvidaciji svoga poslovanja u Rusiji, što je po našem mišljenju u trenutnoj situaciji ispravna stvar,“ navodi Carlsberg, i dodaje da nakon okončanja toga procesa više neće biti prisutan u Rusiji. I Carlsberg u Rusiji ima osam pivovara, u kojima je zaposleno 8.400 radnika.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Mislim da je sada dobro vrijeme za jedno pivo
Franklin D. Roosevelt, američki predsjednik nakon potpisivanja New Deala, dokumenta koji je otvorio put ukidanju prohibicije

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Ukrajina