BAVARSKI NEGATIVNI TREND

Pivari su stavljeni pred zid

  Njemačka         P. N.         08.02.2024.
Pivari su stavljeni pred zid

Kad takva pivarska velesila poput Njemačke prolazi kroz takvu krizu, što će tek reći mali? A da je loše, loše je. I u Bavarskoj, koja je od svih njemačkih pivskih pokrajina najpivskija. Mnogi su pivari postavljeni leđima pred zid, rekli su predstavnici branše prezentirajući rezultate prošle pivske godine u Bavarskoj.

Pivovare iz Bavarske imale su jednu od najgorih godina u novijoj povijesti: 2023. godine na domaćem tržištu prodano je ukupno 570.000 hektolitara manje bavarskog piva nego prethodne godine. “Prošla godina je bila bolna!”, kaže Georg Schneider, predsjednik Bavarske udruge pivara, na konferenciji za novinare na kojoj je udruga predstavila podatke o prodaji. Hladna i kišna sredina ljeta te inflacija koja je ljudima oduzela želju za kupnjom dva su najveća razloga za pad prodaje. Piše portal Getränke News.

Schneider je segment rasta bezalkoholnog piva opisao kao “tračak nade na pivskom nebu”, jer je bezalkoholnog piva prošle godine u Bavarskoj proizvedeno dobrih 42.000 hektolitara više nego godinu dana ranije. "Povećanje može barem donekle ublažiti pad prodaje alkoholnog piva", kaže Schneider.

Razvoj prodaje u 2023. više je od malog pada od kojeg se industrija već oporavlja. “Preokreti koje lokalna pivarska industrija doživljava i koji se odražavaju u brojkama prodaje u posljednjih nekoliko desetljeća nadilaze puko privremeno ‘sušno razdoblje’,” kaže Schneider. Prema podacima udruge, njemačko tržište piva izgubilo je dobrih 40 posto domaćeg obujma prodaje od 1993. godine, odnosno 35,8 milijuna hektolitara. Na bavarsku pivarsku industriju otpada 7,35 milijuna hektolitara. Razvoj u posljednjih nekoliko godina daje malo razloga za optimizam da će pivarska industrija postići zaokret i da će se prodaja u jednom trenutku ponovno moći održivo povećati, kaže Schneider.

To također otežava provedbu hitno potrebnih prilagodbi cijena. “Iznimno povećani proizvodni, materijalni i logistički troškovi mogli su se samo djelomično nadoknaditi poskupljenjima piva”, objašnjava predsjednik pivovare. Mnoge bi se tvrtke stoga našle naslonjene na zid između pada prodaje i ekstremnog povećanja troškova.

“Neizvjesna situacija s prodajom dodatno je povećala konkurenciju u pivarskoj industriji. Postoji znatan višak kapaciteta koji opterećuje tržište.” Povećanja cijena koja su već najavile poznate pivovare povučena su zbog straha od gubitka prodaje. Pojedini tržišni akteri bi iz teške tržišne situacije izvukli zaključak da će se čak morati smanjiti cijene kako bi se zadržale količine. “Potpuno je neobjašnjivo kako poznate pivovare uopće mogu najaviti proširenje kapaciteta samo da bi snabdijevale tržište jeftinim pivom”, kaže Schneider.

Tagovi

Pivo   Njemačka   Bavarska   kriza   pad cijena   troškovi  


Najnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće