Pivari najavljuju poskupljenje piva nastojeći nadvladati visoke troškove proizvodnje

  Pivarska industrija         Poslovni dnevnik         21.02.2008.
Pivari najavljuju poskupljenje piva nastojeći nadvladati visoke troškove proizvodnje

Po prekjučerašnjoj objavi rezultata poslovanja za 2007. uprave nizozemskog, danskog i britanskog pivara Heinekena, Carlsberga i Scottish & Newcastlea (S&N-a) za ovu godinu najavljuju poskupljenje piva nastojeći nadvladati visoke troškove proizvodnje. Premašivši prognoze analitičara, Carlsberg je 2007. zaključio 9-postotnim skokom prihoda na 6 milijardi eura. S&N, kojeg je Carlsberg u siječnju kupio u suradnji s Heinekenom, prihode je povećao 7,9 posto na 5,4 milijarde eura.

 
No, dok je Carlsberg kao i nizozemski Heineken lanjski profit povećao, S&N je 2007. neočekivano završio gubitkom. Carlsberg je profit povećao na 348 milijuna nakon 291 milijun eura koliko je bilježio za 2006., kada je ostvario i 5,5 milijardi eura prihoda. Skok rezultata za 2007., ustvrdio je predsjednik uprave Carlsberga Joergen Buhl Rasmussen pokazuje da je danski pivar u " dobrom stanju" prognoziravši rast profita od 20 posto za ovu godinu. No, Rasmussen upozorava da će se skupe sirovine i dalje negativno utjecati na financijske rezultate tvrtke, a poskupljenje piva najavljuje i S&N pravdajući se većim troškovima proizvodnje koji će prema procjenama u 2008. rasti 8,5 posto. "Zbog poskupljenja sirovina 2008. će biti godina izazova", rekao je Rasmussen naznačivši mogućnost poskupljenja na svim tržištima. Carlsberg je lani bilježio podbačaj na ključnom zapadnoeuropskom tržištu gdje prodaje piva pada. Poput rivala Carlsberg se posljednjih godina okreće rastućim tržištima Azije, gdje je lani ostvario 10-postotni skok prodaje, te istočne Europe. Istočnoeuropsko tržište piva lani je raslo 12 posto, a u Aziji 8,1 posto dok je istovremeno u zapadnoj Europi potonulo 2 posto, objavila je tvrtka specijalizirana za istraživanje tržišta piva Plato Logic.
 
Stručnjaci te tvrtke nadalje upozoravaju na usporavanje rasta tržišta piva u ovoj godini na 3,2 posto nakon 5 posto lani. Baltic Beverages Holdings (BBH), Carlsbergovo rusko poslovanje kojeg drži u suradnji s S&N-om danskom je pivaru lani generiralo 30-postotni skok prihoda i operativnog profita. Stoga i ne čude nastojanja uprave Carlsberga za sticanje pune kontrole u BBH-u. Kako smo pisali, Carlsberg je u suradnji s Heineken krajem siječnja priveo kraju tromjesečnu bitku za preuzimanje S&N-a čija je uprava nakon tri neuspješna pokušaja ipak prihvatila ponudu vrijednu 7,8 milijardi funti (15,4 milijarde dolara), odnosno 800 penija po dionici u gotovini. Po zaključenju preuzimanja najavljeno do srpnja, S&N će biti razbijen, a Carlsbergu će uz punu kontrolu u BBH-u pripasti poslovanje u Francuskoj, Grčkoj, Vijetnamu i Kini, dok će Heinekenu osim britanskog pripasti poslovanje u Irskoj, Portugalu, Finskoj, Belgiji, SAD-u i Indiji. Heineken je poslovnu 2007. završio 23-postotnim skokom profita na 1,1 milijardu nakon 930 milijuna eura koliko je iznosio u 2006., a prihode je povećao 6,2 posto na 12,5 milijardi eura.
 
Visoke troškove poslovanja vodeći svjetski proizvođači piva posljednih godina pokušava prebroditi spajanjima i akvizicijama u sektoru koja su se ubrzala nakon što je treći najveći pivarSABMiller u listopadu lani najavio spajanje američkih divizija piva s manjim kanadskim rivalom Molson Coorsom vrijedno 10 milijardi dolara. Nadalje, po uzoru na mnoge rivale u industriji, Carlsberg je prisiljen na zatvaranje pivovara da bi smanjio troškove poslovanja. Predsjednik uprave Rasmussen je sukladno tome najavio prodaje pivovare u danskom sjedištu tvrtke u Valbyu u koju će ključ u bravu staviti krajem ove godine. S&N prošloga je tjedna također najavio zatvaranje britanske pivovare Reading do 2010., koje će za sobom povući i gubitak 362 radna mjesta. Unatoč skoku prihoda, S&N je 2007. završio s gubitkom od 139 milijuna eura nakon 401 milijuna eura profita za 2006. Razlog su troškovi prodaje neprofitabile francuske veleprodajne divizije C10 u studenom lani.Operativni profit S&N-ova britanskog poslovanja koji je tvrtki generirao gotovo polovicu prihoda u 2006. lani je potonuo 6,2 posto.


Najnovije iz kategorije Pivarska industrija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće