Pivari između nade i straha

  Njemačka         P. N.         01.08.2022.
Pivari između nade i straha

Neumoljiva statistika kaže da je njemačko tržište piva još uvijek u zaostatku u odnosu na posljednju godinu prije pandemije, ali dobra je vijest da je prodaja piva u uzlaznoj putanji – u prvoj polovici godine pivovare su prodale 3,8 posto ili 1,57 milijuna hektolitara više nego u istom razdoblju prošle godine. Ukupno je prodano 43 milijuna hektolitara.

No, u odnosu na prvo polugodišnje 2019. godine to je minus od 5,5 posto, piše njemački portal Getränke.

U pivovari Veltins smatraju da je trend dobar i da je učinjen značajan korak ka normalizaciji tržišta. „Iznad svega, povratak prodaje točenog piva na razinu od oko 80 posto u usporedbi s 2019. bio je uspjeh,“ rekao je generalni predstavnik Veltinsa Michael Huber. „Točeno pivo na festivalima i manifestacijama ponovno je mamac za susrete i razlog radosti života“, kaže Huber.

Njemačka udruga pivara (Deutsche Brauer Bund, DBB) situaciju ocjenjuje manje optimistično: „Trenutni podaci pokazuju da je prodaja piva u prvoj polovici 2022. bila još daleko od razine prije krize. Ne treba očekivati ​​oporavak tržišta u drugoj polovici godine s obzirom na goleme izazove s kojima se industrija piva suočava", kaže Holger Eichele, direktor DBB-a. Pivari su posebno zabrinuti zbog energetske krize: „Cijela branša duboko je zabrinuta zbog manjka energenata. Bez plina, police ostaju prazne“, kaže Eichele. Jedno je već sigurno: golemi porast troškova kao posljedica rata protiv Ukrajine ostavit će duboke ožiljke u pivarskoj industriji. „Sve je više srednjih poduzeća na koljenima, opskrbni lanci su pred kolapsom. U ovoj krizi hitno apeliramo na političare da zaustave sve projekte koji donose nova opterećenja tvrtkama“, rekao je čelnik Brauer Bunda.

Michael Huber također je zabrinut za drugu polovicu godine: „Proizvodnja piva u Njemačkoj nikada nije bila tako skupa kao danas! Gotovo svi troškovi vrtoglavo su porasli. Energija ostaje glavni pokretač troškova u pivarskoj industriji.“ Međutim, Veltins je odlučan u namjeri da tijekom ove faze neće preopteretiti potrošača. „Poskupljenje u drugoj polovici godine nije naša opcija!“, kaže Huber. U kojoj će mjeri tržište nastaviti putem normalizacije uvelike ovisi o učincima energetske krize i inflatornim kretanjima u novčanicima potrošača.

Od ukupne prodaje piva u Njemačkoj 82,5 posto je namijenjeno domaćoj potrošnji, a preostalih 17,5 posto (7,59 milijuna hektolitara) otišlo je u izvoz. Od toga je u zemlje EU otišlo 4,05 milijuna hektolitara (+6,6 posto), a u zemlje izvan EU 3,48 milijuna hektolitara (-19,1 posto). Miješana pivska pića izgubila su 3,3 posto i pala na 2,31 milijuna hektolitara.

Nakon dobrog svibnja (+14,4 posto), pivovare u Njemačkoj ponovno su morale prihvatiti značajan pad prodaje u lipnju 2022. DBB izvještava o padu od 7,1 posto na 8,74 milijuna hektolitara (-670.000 hektolitara) pozivajući se na podatke Saveznog zavoda za statistiku. Promatrajući različite regije, najveći pad zabilježile su pivovare iz Berlina/Brandenburga (-13,6 posto), Hessena (-12,0 posto) i Rhineland-Pfalz/Saarlanda (-11,5 posto). Ali i pivovare iz Bavarske (-8,8 posto), Donje Saske/Bremena (-8,1 posto), Schleswig-Holsteina/Hamburga (-7,8 posto), Baden-Württemberga (-7,5 posto) i Saske (-6,0 posto) te Mecklenburga -Zapadno Pomorje (-5,0 posto) pretrpjelo je velike gubitke u prodaji. Nešto bolje mjesec su završile pivovare iz Saske-Anhalta (-4,6 posto), Sjeverne Rajne-Vestfalije (-3,3 posto) i Tiringije (-2,4 posto).

Brojke ne uključuju bezalkoholna piva i pića od slada, kao ni pivo uvezeno iz zemalja izvan Europske unije.

Tagovi

Pivo   Njemačka   prodaja   pad   Veltins  


Najnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće