Pivnica.net
Banner

Njemačka

Pivari između nade i straha

P. N.   |   01.08.2022.     601

Pivari između nade i straha

Neumoljiva statistika kaže da je njemačko tržište piva još uvijek u zaostatku u odnosu na posljednju godinu prije pandemije, ali dobra je vijest da je prodaja piva u uzlaznoj putanji – u prvoj polovici godine pivovare su prodale 3,8 posto ili 1,57 milijuna hektolitara više nego u istom razdoblju prošle godine. Ukupno je prodano 43 milijuna hektolitara.

No, u odnosu na prvo polugodišnje 2019. godine to je minus od 5,5 posto, piše njemački portal Getränke.

U pivovari Veltins smatraju da je trend dobar i da je učinjen značajan korak ka normalizaciji tržišta. „Iznad svega, povratak prodaje točenog piva na razinu od oko 80 posto u usporedbi s 2019. bio je uspjeh,“ rekao je generalni predstavnik Veltinsa Michael Huber. „Točeno pivo na festivalima i manifestacijama ponovno je mamac za susrete i razlog radosti života“, kaže Huber.

Njemačka udruga pivara (Deutsche Brauer Bund, DBB) situaciju ocjenjuje manje optimistično: „Trenutni podaci pokazuju da je prodaja piva u prvoj polovici 2022. bila još daleko od razine prije krize. Ne treba očekivati ​​oporavak tržišta u drugoj polovici godine s obzirom na goleme izazove s kojima se industrija piva suočava", kaže Holger Eichele, direktor DBB-a. Pivari su posebno zabrinuti zbog energetske krize: „Cijela branša duboko je zabrinuta zbog manjka energenata. Bez plina, police ostaju prazne“, kaže Eichele. Jedno je već sigurno: golemi porast troškova kao posljedica rata protiv Ukrajine ostavit će duboke ožiljke u pivarskoj industriji. „Sve je više srednjih poduzeća na koljenima, opskrbni lanci su pred kolapsom. U ovoj krizi hitno apeliramo na političare da zaustave sve projekte koji donose nova opterećenja tvrtkama“, rekao je čelnik Brauer Bunda.

Michael Huber također je zabrinut za drugu polovicu godine: „Proizvodnja piva u Njemačkoj nikada nije bila tako skupa kao danas! Gotovo svi troškovi vrtoglavo su porasli. Energija ostaje glavni pokretač troškova u pivarskoj industriji.“ Međutim, Veltins je odlučan u namjeri da tijekom ove faze neće preopteretiti potrošača. „Poskupljenje u drugoj polovici godine nije naša opcija!“, kaže Huber. U kojoj će mjeri tržište nastaviti putem normalizacije uvelike ovisi o učincima energetske krize i inflatornim kretanjima u novčanicima potrošača.

Od ukupne prodaje piva u Njemačkoj 82,5 posto je namijenjeno domaćoj potrošnji, a preostalih 17,5 posto (7,59 milijuna hektolitara) otišlo je u izvoz. Od toga je u zemlje EU otišlo 4,05 milijuna hektolitara (+6,6 posto), a u zemlje izvan EU 3,48 milijuna hektolitara (-19,1 posto). Miješana pivska pića izgubila su 3,3 posto i pala na 2,31 milijuna hektolitara.

Nakon dobrog svibnja (+14,4 posto), pivovare u Njemačkoj ponovno su morale prihvatiti značajan pad prodaje u lipnju 2022. DBB izvještava o padu od 7,1 posto na 8,74 milijuna hektolitara (-670.000 hektolitara) pozivajući se na podatke Saveznog zavoda za statistiku. Promatrajući različite regije, najveći pad zabilježile su pivovare iz Berlina/Brandenburga (-13,6 posto), Hessena (-12,0 posto) i Rhineland-Pfalz/Saarlanda (-11,5 posto). Ali i pivovare iz Bavarske (-8,8 posto), Donje Saske/Bremena (-8,1 posto), Schleswig-Holsteina/Hamburga (-7,8 posto), Baden-Württemberga (-7,5 posto) i Saske (-6,0 posto) te Mecklenburga -Zapadno Pomorje (-5,0 posto) pretrpjelo je velike gubitke u prodaji. Nešto bolje mjesec su završile pivovare iz Saske-Anhalta (-4,6 posto), Sjeverne Rajne-Vestfalije (-3,3 posto) i Tiringije (-2,4 posto).

Brojke ne uključuju bezalkoholna piva i pića od slada, kao ni pivo uvezeno iz zemalja izvan Europske unije.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Njemačka