Piva na placu

  Festivali         P. N.         06.10.2022.
Piva na placu

Na zagrebačkoj tržnici Dolac se uz grincajg i voće, uz sir i kajmak, uz meso i ribu i koješta drugo pro priliči da se prodaje na tržnici, od jučer nudi i pivo. No, ne nude ga kumice pod šestinskim kišobranima, nego majstori pivari šest domaćih craft pivovara, na prvom izdanju novog festivala nazvano Piva na placu.

U Hrvatskoj postoje mnogi pivski festivali i nmogo različitih mjesta na kojima se oni održavaju – pivovare, pivnice, kafići, restorani, trgovi i ulice, dvorišta i livade, no ovaj šije sve druge, jer tržnica je mjesto kojemu ovakav događaj itekako pristaje, a dodatni adut Dolca je to što je smješten u strogom centru grada, pa ne sumnjamo da će manifestacija privući veliko mnoštvo ljubitelja zanatskog piva.

Još bi bolje bilo da se festival može u nekom dijelu tržnice prirediti dok se u ostalim dijelovima još trži ta placovskim klupama, ali očito je to nemoguće organizirati, a da ne govorimo o tome kakva bi to atmosfera bila da na Dolcu ima kestenova, koji su veoma česti pratioci kako zelenih tržnica tako i vrtnih pivnica.

Organizator događaja Marko Nežić ideju o festivalu potanko je elaborirao pivskom blogeru  Zoranu Vitasu, pa za detalje zavirite na njegov tekst Piva na placu u Večernjaku, a u najkraćem, Marko je ljubitelj craft piva, pa je u razgovoru sa svojim prijateljima i istomišljenicima došao na zamisao da napravi ovakav festival, koji počinje skromno,  s tek šest craft pivovara, ali, ako festivalsko sjeme padne na plodno tlo, prostor za širenje je iznimno golem.

Festival, koji je počeo jučer traje četiri dana, dakle do nedjelje, 9. listopada, svakodnevno od 15 do 23sata. Toče se piva Zmajske pivovare, Pulfera, Crafter’sa, Pivionice, Primariusa i Houblona. Pivo se toči u staklene čaše od 0,3 litre, od pola litre i jedne litre, za koje se plaća kaucija. Na kraju dana čašu – kriglu možete vratiti uz povrat kaucije ili zadržati kao suvenir, što se mnogi sigurno učiniti, jer nose logo festivala i bit će zasigurno lijepa memorabilija. I pivo se plaća na jednom mjestu na kojem dobivate bon i na štandu pivovare ga mijenjate za pivo.

Ima dakako i dobre hrane, a za glazbu se brinu DJ-evi. U subotu će posjetitelje zabavljati i komičari iz Lajnapa. Uspije li ovogodišnji festival iduće će godine biti uključeno ne samo više pivovara, nego i više tržnica, prema najavi organizatora, najmanje sedam u različitim gradskim kvartovima.

Potegnite do Dolca i uživajte u odličnom pivu hrvatskih craft pivovara i u sjajnom ambijentu, a novosti pratite na facebook stranici festivala.Najnovije iz kategorije Festivali
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće