ŽENE U PIVARSKOJ PROFESIJI

Pink Boots pivsko sestrinstvo

  Češka         P. N.         30.05.2023.
Pink Boots pivsko sestrinstvo

Pink Boots Society (PBS) je međunarodna neprofitna organizacija koja podržava žene i nebinarne osobe koje rade u industriji fermentiranih pića i srodnim industrijama. Većina članova bavi se craft pivom. Ovo pivsko sestrinstvo kao svoj dan slavi na Međunarodni dan žena 8. ožujka, ali podružnice organiziraju i Pink Boots Collaboration Brew Day koji može biti bilo koji dan u godini. Evo svježeg češkog iskustva.

Poljoprivredni odjel Veleposlanstva SAD u Pragu u suradnji novo utemeljenim ogrankom međunarodne neprofitne udruge Pink Boots Češka, koja pomaže ženama u pivovarskoj profesiji, naročito u proizvodnji zanatskog piva, organizirala je 24. travnja u Američkom centru u zgradi Vratislavske palače na Maloj strani zajedničku degustaciju pivskih specijala kuhanih s ekskluzivnom smjesom hmeljeva Pink Boots Hop Blend 2023 američke kompanije Yakima Chief Hops, piše češki portal Pivni web.

Manifestacija Pink Boots Collaboration Brew Day, prepoznatljiva po svom simbolu ružičastim čizmama inicijativa je međunarodne neprofitne organizacije Pink Boots Society, osnovane 2007. godine u SAD a ciljem potpore pivarskim profesionalkama u napredovanju i obrazovanju. Simbolično, na Međunarodni dan žena 8. ožujka obuvaju žene i muškarci u pivovarama koje se odluče uključiti u ovu akciju, roza čizme i skuhaju pivo u odabranom stilu sa smjesom hmeljeva Pink Boots Hop Blend, koja je svake godine drugačija. Sio prihoda od prodaje tog piva ide u fond za obrazovanje žena u pivarstvu.

Ova smjesa napravljena je 2018. godine i od tog vremena veoma je tražena među pivarima, koji žele pomoći ženama u svijetu piva, u kojem još uvijek dominiraju muškarci. Ovogodišnja smjesa sadrži sorte Loral, Ekuanot i HBC 586. Nastoji se postići unikatni profil okusa i mirisa, koji odgovara različitim pivskim stilovima. Pivovara može smjesu koristiti na jednokratne limitirane šarže, ili za piva koja će uvrstiti u redovni portfolio.

Pink Boots Collaboration Brew Day ove je godine održan po šesti put. Prve godine već je sudjelovalo 260 pivovara iz 10 zemalja a 2021. kuhalo se u 413 pivovara u 23 zemlje. U projekt se uključuju i češke pivovare, poput eksperimentalne pivovare Proud iz Plzeňa, koja je prva kuhala Pink Boots specijal, da bi ove godine u akciju bilo uključeno čak trinaest čeških pivovara – uz Proud to su još pivovare Chroust, Zlatá kráva, Trilobit, Antoš, Červený vlk, Madcat, Transformátor, Kos, Zichovec i Nová Sladovna a također i nekoliko plzeňskih homebrewera. To je nevjerojatan interes, s obzirom na to da se u svim ostalim europskim zemljama projektu priključilo samo još šest pivovara.

Godine 2021. u projekt Pink Boots Collaboration Brew Day uključila se i naša Zmajska pivovara, koja baš na Međunarodni dan žena slavi rođendan. Te godine Zmajska je slavila osmi rođendan, te pod sloganom Pink boots are made for macrhing i pod egidom Pink Boots Society skuhala rođendansku Red IPU nazvanu March On.

 

Za one koji žele znati više:

Zmajski travanj za 10

Tagovi

Pivo   PBS   Zmajska   žene   8. ožujka   Dan žena  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće