Pivnica.net
Banner

Pivo u stihu i prozi

Pilo jednom – pivo u literaturi

P. N.   |   28.03.2022.     945

Pilo jednom – pivo u literaturi

Pjenušava tekućina i lijepa književnost oduvijek se vole javno, a i podatak da se u ovoj rubrici sa stihovima i proznim recima posvećenima pivu nalazi već više od dvije stotine primjera i niz eseja o pivu u literaturi, rječito govori o tome kako se radi o velikoj temi kojoj nisu odoljela ni najoštrija pera.

„Pivo nije samo piće, pivo je kulturni fenomen,“ piše češki portal Pivni web i dodaje: „Zato nije čudno da igra u filmovima, da se o njemu pjeva i da se o njemu piše, i to i u velikim klasicima češke i svjetske literature.“ U nastavku,l portal nudi mali izbor iz lietature u kojoj je pivo važan lik.

Bohumil Hrabal: Postřižiny (Striženo, košeno)

Kad je Bohumil Hrabal imao pet godina njegov je poočim František postao upravitelj i pivovari u Nymburku. Dok dugo sjedenje u školskim klupama odrastajućeg Bohumila niej baš nešto privlačilo, život u pivovari ga je očarao. Tako očaran pivovarskim ambijentom i uspomenama na oca sve je to opisao u knjizi Postřižiny po kojoj je kasnije Jiří Menmzel snimio istoimeni slavni film.

Maryška iz romana Striženo, košeno nije jedini Hrabalov lik koji rado poseže za orošenom kriglom. Radi to i radnik Hanťa iz romana Příliš hlučná samota (Prebučna samoća), koji „i od kuće i s posla ide s vrčem u gostionicu po pivo kao obranu od krasne nesreće“. Uostalom, koju god Hrabalovu knjigu da uzmete u ruke u njoj će se sasvim sigurno barem jednom pojaviti pivo.

Jaroslav Hašek: Doživljaji dobrog vojnika Švejka

Švejka nije potrebno posebno predstavljati. „Pametna budala“, vojnik koji doslovce izvršava naredbe svojih zapovjednika i Čeh s dna kace. Zato nas ne treba iznenaditi što se u Hašekovom Švejku obilato pije pivo.

Jaroslav Hašek je i sam bio veoma čest gost gostionica i pivnica. I svoju političku grupaciju – Stranku umjerenog napretka u granicama zakona osnovao je uz pivo. Na kraju je napisoa i knjigu o povijesti te skupine, koja je uz ostalo ismijavala govorništvo i puka obećanja parlamentarnih političara. Hašek je tomu govorio: „pivska politika“.

James Joyce: Ulysses

Idem preko granice. I u svjetskoj klasici, koja ej postala uzor mladim naraštajima i inspiracija mnogim piscima, susrećemo likove koji potežu iz politre. James Joyce, vjeran svom irskom porijeklu, naročito je volio irski Dry Stout, dakle tamno pivom s okusom prženog slada, čokolade i kave. I likovi njegova romana Ulysses u vrčeve toče tamno pivo, i to ne bilo koje, nego, naravno, slavni dublinski Guinness. I piju ga u velikoj količini.

William Shakespeare: Zimska priča

„Piće kraljevsko je piva vrč“ pjeva skitnica Autolik u igri slavnog pjesnika i dramatičara Williama Shakespearea. I u pravu je. Naime, povijesni izvori potvrđuju da je engleska kraljica Elizabeta I. rado uz doručak popila malo jakog alea.

Pitanje je doduše da li bismo danas smatrali kraljevskom poslasticom pivo kakvo se pilo u vrijeme Williama Shakespearea i njegove vladarice. Doduše, pivo se tada smatralo sigurnim pićem, jer se kuhalo, dok je voda zbog bakterija često bila opasna po zdravlje, ali pivo je bilo mutno i s puno taloga, a točilo se izravno izi bačve, pa nije imalo pjenu.

Johm Ronald Reuel Tolkien: Kralj prstenova

Tekućeg kruha ne manjka ni u svjetovima gdje su čarolije, dugovječni elfovi i borbeni patuljci normalna stvar. Pivo naročito vole hobiti iz Tolkienovog Međuzemlja, dakle mala bića, koja obožavaju dobro jelo i piće i puše lulu. Tko je posjetio njihov rodni kraj taj dobro zna da je najbolje pivo kod Zelenog zmaja i kod Propetog ponija.

Za one koji žele znati više:

Literatura koja teče

Umjetnost s dna čaše

Zlatnom soku ima tko da piše

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivo u stihu i prozi