Pivnica.net
Banner

Pivo i zdravlje

Pijte pivo, ali i vodu

P. N.   |   29.06.2022.     3793

Pijte pivo, ali i vodu

Već neko vrijeme vladaju lijepe vrućine, danas padaju i neki temperaturni rekordi, ali najgore tek dolazi. Stoga je pravi čas za iznimno važno upozorenje – želite li dobro sebi i svome tijelu, posvetite pozornost hidrataciji organizma, a najvažnija poruka glasi – pivo nije dovoljno za preživljavanje toplinskog udara, nego treba piti i vodu.

Zašto, upitat će se netko, kad pivo sadrži 90 posto vode, no neka vas to ne zavara, jer ljetnu žeđ nećete (dovoljno dobro) ugasiti pivom, a uostalom samo gašenje žeđi nije dovoljno za izdržavanje ljetne žege, nego valja održati ravnotežu u hidrataciji organizma, a to bez vode ne ide. Pivo, naime, koliko god to naoko izgledalo nelogično uzrokuje dehidraciju tijela.

Osoba koja ima 60 kg stvara oko 60 ml urina, kažu stručnjaci. Ali ako popije pivo, onda ga proizvodi dvostruko više, a pretjerano stvaranje urina dovodi do dehidracije.

Istina je da je pivo nekad (u srednjem vijeku) bilo alternativa za vodu koja je bila zagađena, pa su i liječnici preporučivali da se umjesto vode pije pivo. No, danas voda nije opasna po zdravlje, ali sunce i visoke temperature itekako jesu, a voda je – spas.

Postoji i jednostavna formula koja će vam pomoći da režim tekućine u tijelu držite u potrebnoj ravnoteži, a spremate se na neki od mnogih pivskih festivala – na svako pivo popijte istu količinu vode.

To vam preporučuju i pivari. Vidite to i na našoj ilustraciji snimljenoj na jednim daruvarskim danima piva, na kojoj čelni ljudi Nove runde i Varionice Marko Filipin i Davor Simičić pivo uredno zalijevaju vodom, a na to upozorava i Andrej Čapka iz Zmajske pivovare pozivajući na festival Pozoj u petak, na kojem će svaki posjetitelj uz sve ono što ide uz ulaznicu za ovaj festival dobiti i – bocu vode.

Foto M. Pejić 

Za one koji žele znati više:

O pivu item o pijenju vode

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivo i zdravlje