Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

pH skala izumljena u pivovari

P. N.   |   06.11.2021.     287

pH skala izumljena u pivovari

pH vrijednost je govori o tome koliko je nešto kiselo ili lužnato (alkalno). pH vrijednost vode jedan je od elemenata na osnovu kojih određujemo koja je voda podesna za koji stil piva, pa vas i ne treba čuditi da je pH skala otkrivena u pivovari – u laboratoriju danskog Carlsberga, a otkrio ju je Søren Sørensen.

Podsjetimo, pH vrijednost je broj koji služi kao mjera koncentracije vodikovih iona u nekoj tvari. Ona govori o tome koliko je nešto kiselo ili lužnato (alkalno). Na primjer, pH vrijednost čiste vode je 7, a 7 je ujedno neutralna pH vrijednost ili kratko rečeno “pH neutralna”. Sve vrijednosti ispod 7 smatraju se kiselima, dok iznad 7 lužnatima.

Dobro je znati da ljudska krv ima pH raspon od 7.35 do 7.45 što je čini blago lužnatom ili bazičnom. Želudac, s druge strane, ima kiselu pH vrijednost koja rangira od 1.5 do 3.5. Kisela vrijednost želuca pomaže u razgradnji hrane te obrani od bacila koji završe u našoj probavi. pH vrijednost ne staje samo kod krvi i želuca, postoji i pH vrijednost urina i kože. Naše tijelo na pametan način balansira sve ove vrijednosti.

Søren Peter Lauritz Sørensen, kaže Hrvatska enciklopedija LZ Miroslav Krleža, danski je biokemičar (Havrebjerg kraj Slagelsea, 9. I. 1868 – Charlottenlund, 12. II. 1939). Diplomirao (1881) i doktorirao (1899) na Sveučilištu u Kopenhagenu. Bio je ravnatelj kemijskog laboratorija koji je osnovao proizvođač poznatoga piva Carlsberg, te sveučilišni profesor u Kopenhagenu. Jedan je od pionira istraživanja sinteze aminokiselina i enzimskih reakcija, a bavio se i kiselošću i bazičnošću otopina. Najpoznatiji je po tome što je prvi pokazao kako je kiselost otopina najprikladnije izraziti negativnim dekadskim logaritmom koncentracije vodikovih iona, pa je 1909. na njegov prijedlog uvedena ljestvica pH-vrijednosti.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Blagoslovljena je majka koja rodi pivara
Češka poslovica

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Pivske raznolije