Pivnica.net
Banner

Homebrew

Pauza za homebrewere

P. N.   |   18.09.2022.     258

Pauza za homebrewere

Sredina rujna vrijeme je kada bismo inače najavljivali novo izdanje Hrvatskog homebrew prvenstva, koje se od početka pandemije preselilo u jesenski termin krajem rujna, no umjesto toga, sa žaljenjem objavljujemo da ove godine neće biti otvorenog prvenstva države za kućne pivare. Nakon deset održanih prvenstava organizatori su odlučili napraviti pauzu.

Natjecanje homebrewera iz Hrvatske i inozemstva pokrenuto je 2012. godine, kada, izuzev Medvedgrada i par gostioničarskih pivovara, koje su u pravilu kuhale lagere, nije bilo drugih craft pivovara, a piva gornjeg vrenja ne biste u nas pronašli ni svijećom. Sve što se tiče pivske raznovrsnosti dešavalo se u podrumima i garažama pivskih entuzijasta i na internet forumu Pivarstvo.info koji je pokrenuo Andrej Čapka, malo kasnije i pokretač prve komercijalne craft pivovare, Zmajske pivovare. Prvih sedam izdanja Hrvatskog homebrew prvenstva održano je u Remetincu... da, točno u tom Remetincu, i to točno nasuprot zgrade u kojoj dugotrajno boravište imaju mnogi hrvatski politički i gospodarski „uglednici“. Tamo je legendarni hrvatski Belgijanac Ludo Beaurain držao pivski dućan Magic Beer Room, uz koji je bio golem sjenovit prostor, idealan za masovno druženje pivopija te prve lipanjske subote.

No, 2019.  prvenstvo se moralo preseliti, jer prostor u Remetincu više nije bio na raspolaganju, ali se pokazalo da je i okoliš novog pogona Zmajske pivovare na Jankomiru također odličan. Već slijedeće godine ispriječila se nova prepreka – zbog galopirajuće pandemije koronavirusa prvenstvo je moralo biti odgođeno, no održano je u jesenskom terminu u skromnijem obimu i bez uobičajenog velikog tuluma. I lanjsko jubilarno deseto prvenstvo održano je uz pandemijske restrikcije, ali unatoč tome itekako uspješno, no ove godine organizatori su odlučili stati na loptu.

O tome su homebrewere i druge poklonike dobrog (kućnog) pjenušavog uvarka obavijestili putem društvenih mreža ovom objavom:

Dragi homebreweri!

Nakon prošlogodišnjeg jubilarnog 10. Hrvatskog Homebrew Prvenstva, ove smo godine odlučili uzeti pauzu od brojnih i vrlo iscrpnih aktivnosti koje su potrebne da bi se natjecanje održalo na visokoj razini.

Umor i zasićenje učinili su svoje, zbog čega nismo htjeli organizirati natjecanje koje ne bi pratio naš puni angažman.

Ostajemo otvoreni za nastavak Homebrew prvenstva u 2023. godini i spremni smo podržati nove snage koje će osvježiti natjecanje i omogućiti svim natjecateljima što bolje uvjete i što kvalitetnije suđenje, kako znanjem, tako i logistički i organizacijski.

Hvala svim natjecateljima kroz sve ove godine, hvala sudcima bez kojih natjecanje nebi bilo moguće, hvala volonterima koji su nas podržavali, hvala sponzorima i hvala svim organizatorima koji su nesebično odvojili svoje vrijeme i energiju, neumorno radeći na organizaciji HHP-a.

Veliko nam je zadovoljstvo vidjeti da se homebrew natjecanja u Hrvatskoj vrlo uspješno organiziraju bez obzira na HHP, od splitskog SMASH-a, preko osječkog Hombrea do UPS-ovog festivala i natjecanja kućnih pivara u Varaždinu, što nam ujedno znatno olakšava ovu odluku.

Hvala vam svima za dosadašnju podršku i sudjelovanje na natjecanjima te do idućeg susreta...

Živjeli!

Organizatori HHP

Foto Mato Pejić 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Homebrew