Patrik zazelenio sve, pa i pivo

  Dan svetog Patrika         P. N.         17.03.2022.
Patrik zazelenio sve, pa i pivo

Jedan od mnogobrojnih stanovnika neba povezanih s pjenušavom tekućinom je i sveti Patrik, svetac zaštitnik Irske i Iraca. A kako je Irska zelena zemlja, kao što je zelena i djetelina koja je jedan od simbola zemlje, i kako se St. Patrick's Day slavi uz dominantno zelenu boju odjeće, ukrasa, pa i jela, onda se – jer Irska je i zemlja piva – i pivo boji u zeleno.

Sveti Patrik je stvarna, povijesna ličnost, koja je kroz silna stoljeća dobila i mnoge legendarne i mitske osobine. Rođen je u Velikoj Britaniji krajem 4. stoljeća i zapravo se zvao Maewyn Succat. Imao je šest godina kada su ga oteli gusari i u Irskoj prodali u roblje. Postao je pastir i okrenuo se Bogu. Šest godina kasnije bježi u Gaul u samostan i zaređuje se pod imenom Patrik, te zdušno djeluje na preobraćenju poganskog stanovništva u kršćane. Više puta je zatvaran, ali bi svaki put pobjegao. Na svojim putovanjima Irskom osniva škole, samostane i crkve. Umro je 17. ožujka 461. godine, i taj dan se slavi kao Dan svetog Patrika, a postoji vjerovanje da je 17. ožujka ujedno i dan njegova rođenja.

Dan svetog Patrika obilježava se kao religiozna svetkovina, a iako pada u vrijeme korizme, dakle u doba odricanja i posta, na taj dan se ograničenja ukidaju, pa proslave obiluju pjesmom i veseljem. Jede se tradicionalno jelo od kupusa i slanine, nosi se zeleno, što je i prirodno dominantna boja te otočne države, a simbol svečanosti je list djeteline. Za tu prigodu čak se toči i zeleno pivo, ili se naprosto pije Guinness, koji također spada u nacionalne simbole, ili stout, kao pivo koje obično vežemo uz Irsku. A najbolje – zeleni Guinness. Naravno, tamna piva, a pogotovo veoma tamna kakvo je Guinness puno je teže ofarbati, pa se za farbanje u zeleno ipak preporučuje svijetli lager ili pale ale.

Valja znati i to da pijenje zelenog piva na blagdan svetog Patrika nije izvorna irska tradicija, nego američka novovjeka izmišljotina – prvi put se zeleno pivo spominje u izvještajima s proslave Svetog Patrika u new Yorku 1914. godine.

Svako pivo može dobiti zelenu nijansu i mnoge pivovare diljem svijeta kuhaju zelene šarže baš za proslavu svetog Patrika. U Češkoj postoji još jedan dobar razlog za kuhanje zelenog piva – to je Zeleni četvrtak, kako Česi zovu Veliki četvrtak, odnosno četvrtak u velikom tjednu, koji prethodi Uskrsu, a na taj dan se tradicionalno jede zelena hrana i pije zeleno piće. Jedna od velikih čeških pivovara (Starobrno) svom pivu daje zelenu boju dodavanjem plavog likera curacao, a postoji pivovara, koja se nalazi u gradu Kopřivnici, koja u svoje pivo dodaje koprivu. Isto rade dečki iz Nove runde u hrvatskoj Koprivnici – dodaju u pivo svježe koprive, no to ne rade uz blagdan svetog Patrika, nego u kolovozu, u sklopu koprivničkog Renesansnog festivala.

Svi drugi pivo bojaju zelenom prehrambenom bojom, a to možete napraviti i vi kod svoje kuće. Treba imati samo ampulu prehrambene boje i u kriglu kapnuti dvije kapi, te na to naliti pivo, te po potrebi promiješati. Ako vam pivo nije dovoljno zeleno dodajte još jednu kap i sve tako dok ne budete zadovoljni nijansom, bez straha za okus piva, jer prehrambena boja ne mijenja njegov okus.

Foto: Jedno od mjesta gdje se ovih dana toči zeleno pivo je Kuća piva u Slavonskom Brodu, a zeleno pivo napravljeno je u obiteljskoj pivovari Bošnjak u Sičicama kod Nove Gradiške

Za one koji žele znati (puno) više:

Sveti Patrik na tanjuru

Sveti Patrik Medvedgradski

Pivo svetog Patrika

Hilden Molly Malone Single X

Dan svetog Patrika

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Dan svetog Patrika
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće