DARUVARSKI GIGANT

Pasterizatori tvornice Dalit

  Hrvatska         Mato Pejić         03.12.2023.
Pasterizatori tvornice Dalit

Na današnji dan 1970. godine otvorena je u češkim Nošovicama, u okrugu Frýdek-Místek pivovara Radegast, posljednja industrijska pivovara izgrađena u socijalističkoj Čehoslovačkoj. Godinu dana kasnije tu je instaliran pasterizator izrađen u daruvarskoj tvornici strojeva Dalit.

Danas češki mediji, pa i portal Aktualne.cz podsjećaju na ovu obljetnicu, jer je pivovara Radegast po mnogo čemu bila posebna, a i danas je, jer se radi o pivarskom gigantu s proizvodnjom od dva milijuna hektolitara, koji posluje u sklopu nacionalnog tržišnog broja 1, kompanije Pivovare Plzeňský Prazdroj. U tim slavljeničkim prilozima spominje se i podatak da je krajem 1971. godine u Nošovicama pušten u rad „jugoslavenski pasterizator Dalit, koji je omogućio produženje roka trajanja piva, a time i povećanje izvoza flaširanog piva“. Pivovara je, naime, bila ponosna na to što je dio opreme nabavljen u inozemstvu, i to ne samo u zemljama Istočnog lagera, nego i iz onih „s druge stane željezne zavjese“ na kojoj je bila i Jugoslavija.

Više o tome možemo pročitati u knjizi 50 godina pivovare Radegast u Nošovicama, autora Františeka Švábenickog, koji je izdao Plzeňský Prazdroj u godini jubileja 2020. U toj publikaciji piše: „Dana 3. prosinca skuhao je majstor pivar Jaromir Franzl prvi uvarak Beskydske desetke. Do kraja 1970. godine proizvedeno je 15.000 hektolitara piva. Potom se proizvodnja zahuktala raketnim tempom. Na kraju 1971. u proizvodni proces uključen je jugoslavenski pasterizator Dalit, koji je omogućio produžavanja roka trajanja piva a time i povećanje izvoza flaširanog piva. No, rad s Dalitovim pasterizatorom bio je kompliciran jer je manje kvalitetno staklo tijekom pasterizacije pucalo.“

U nastavku piše da je 4. kolovoza bio novi međaš u polustoljetnoj povijesti pivovare – od otvaranja pivovare proizvedeno je milijun hektolitara piva, a 29. prosinca 1988. postavljen je novi standard – proizvodnja od milijun hektolitara godišnje. Do danas, kako smo već naveli, godišnja produkcija dosegnula je dvostruku količinu. To ujedno pokazuje i da Dalitov pasterizator očito nije bio usko grlo tehnološkog procesa, odnosno da se ustalila kvaliteta stakla koje je korišteno za flaširanje piva u Nošovicama.

Naime, Dalitovi pasterizatori, koji su sedamdesetih godina činili okosnicu proizvodnog programa daruvarskog gospodarskog diva, raspršili su se po čitavom Globusu – u Čehoslovačkoj ih je završilo još petnaestak, još toliko na Kubi, a mnogi i u Sovjetskom Savezu, Zapadnoj Njemačkoj, POljskoj, Italiji, pa čak i Australiji.

Dalit je sedamdesetih godina zapošljavao sedamstotinjak radnika, a nakon eksplozije poslovanja s pasterizatorima i opremom za ciglarsku industriju, deset godina kasnije čak tisuću više. To je ljevaonica željeza i tvornica strojeva utemeljena početkom 20. stoljeća kao mala radionica, a sredinom sedamdesetih vodeći je proizvođač ciglarskih strojeva u Jugoslaviji – „preko 300 ciglana ima što cijelu opremu, što dio iz Daruvara, a uz ovaj osnovni proizvodni program tu su tunelski pasterizatori za pivo, sokove, voće i povrće, te odljevci za strojogradnju, motornu i industriju hidrauličnih uređaja,“ čitamo u knjizi Bilo jednom u daruvaru Vlatke Daněk.

Dakako, Dalitov pasterizator dugi je niz godina grijao i Staročeško i druga piva daruvarske pivovare, gdje je instaliran 1968. godine (na naslovnoj fotografiji je detalj s puštanja pasterizatora u rad). O tome u knjizi Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina čitamo: Ranije te 1968. godine, uoči ljetne pivske sezone, puštena je u pogon nova linija za punjenje boca kapaciteta 20.000 boca na sat. Ta je linija smještena u novoj zgradi, a tu su i filteri, separatori, kompletna punionica sa strojem za pranje boca, aparatom za zatvaranje boca, uređajem za pasterizaciju i strojem za etiketiranje. Pasterizator je izrađen u daruvarskoj ljevaonici i tvornici strojeva Dalit, dok su svi drugi strojevi kupljeni od zapadnonjemačke tvrtke Seitz.

Tagovi

Pivo   Mato Pejić   Dalit   Radegast   Nošovice   Češka   Daruvar   DALIT  


Najnovije iz kategorije Hrvatska
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće