Pivnica.net
Banner

Zapisi pivopije opce prakse

Partijaneri, dindrlice o klin

Mato Pejić   |   23.09.2022.     233

Partijaneri, dindrlice o klin

Tjedan je dana od početka Oktoberfesta i dok polako pakiram kofer, pripremajući se da se pridružim ludilu na Theresienwiese i dam mu svoj skromni doprinos, čitam vijesti iz Münchena i ne mogu se čudom načuditi količini bizarnih nebuloza koje se dešavaju na najvećem pivskom festivalu i oko njega.

Recimo, što sve vesele pivopije izgube u bespućima pivskih šatora. Notorna inventura u birou Izgubljeno – nađeno svake godine izaziva podsmješljive komentare, jer se na policama službe uz novčanike, kišobrane i mobitele nađe se obično i pokoja zubna proteza i koji svežanj ključeva ali i bizarniji predmeti, poput kostima Supermana, a nalaz invalidskih kolica pokrenuo je lavinu pošalica o čudotvornom  ozdravljenju. Ponešto o svemu govori i podatak da većina od par tisuća zaboravnih ne traži što je izgubila, pa se vlasnicima vraća tek 17 posto nađenih predmeta.

Naravno, u takvoj nestvarnoj gomili mora biti svakakvih bića, stvari i pojava, no na neke medijske objave jedini je mogući komentar – zar se i time bave besposleni pivski popovi i zar tim ljudima ništa nije sveto.

Čim je ovogodišnji festival počeo krenula je prva velika rasprava, potaknuta odlukom niza noćnih klubova i barova u blizini mjesta održavanja Oktoberfesta, da na zabavama koje organiziraju pod nazivom Wiesn after party i koje počinju kada se u festivalskim šatorima ispiju zadnji vrčevi i pogase svjetla, zabrane ulaz gostima u tradicionalnoj bavarskoj narodnoj nošnji – dindrlicama, odnosno lederhosnama. Obrazlažu to tvrdnjom da ti gosti tijekom dana popiju puno piva pa u klub dolaze pijani. Zašto misle da oni koji dolaze u civilnoj odjeći nisu pijani, to ne kažu, no odluka je čvrsta, a i u prigodnoj online anketi za pravo im daje gotovo polovica ispitanika.

I na samom festivalu postoji niz zabrana, ne računajući najnovije zabrane nošenja ruksaka i stroge sigurnosne provjere, koje se poduzimaju iz razumljivih razloga. Zabranjeno je tako uzimanje pivskih vrčeva kao suvenira, pa ih ipak svake godine noge dobije čak dvjesto tisuća, a zabranjeno je i stajanje i plesanje na klupama i stolovima, koji se ipak veoma često uvijaju pod nogama razdraganih gostiju. Tako to spada manje više pod krilaticu o treniranju strogoće. Tu je dalje i ispijanje piva na eks, pa iako kampftrinkeri dobivaju šup kartu po hitnom postupku, one koji eksiraju litrene vrčeve piva susrest ćete na svakom koraku. Nisu poželjni ni oni koji se u masi posjetitelja teatralno skidaju do gola, pa ipak na otvaranju Oktoberfesta sve televizijske kamere zuje u šatoru Hofbräu, jer je ustanovljena tradicija da se tu izvede prvi striptiz i da se na njega ne čeka više od par minuta.

U opuštenoj atmosferi Oktoberfesta sve se do krajnjih granica ogoljuje i do posljednje padaju sve maske, a ako ne padnu same, onda ih „skidaju“ zluradi politički oponenti. Evo baš danas društvene je mreže preplavila fotografiju dviju nasmijanih žena u dindrlicama s litrenim vrčevima punim pjenušave tekućine. Sličnih je slika ovih dana posvuda na milijune, no ova je izazvala žestoke komentare u medijima. Na slici su naime Claudia Roth i Ricarda Lang, političarke iz stranke Zeleni, koje na fotografiji ne nose maske, a od početka pandemije žestoko se zalažu da dosljedno nošenje zaštitnog sredstva. Bez obzira na to što žene sjede za stolom uz obilje hrane i piju pivo, kao i na to što na Oktoberfestu nema nikakvih epidemioloških mjera, potežu se citati iz Orwellove Životinjske farme o jednakima i jednakijima, te popuje o licemjerju.

Slično su ceo fudbal promašili i oni, očito iz istog legla, koji za dvostruka mjerila optužuju bavarskog premijera Markusa Södera – kao, on se strastveno zalaže za suzbijanje ilegalnih droga, pa onda valjda i svih ovisnosti kao takvih, a onda „mrtav hladan“ na otvaranju Oktoberfesta uzima prvi natočeni vrč piva i poteže iz njega.

Ovakve maliciozne primjedbe potpuno su budalaste i samo potvrđuju da nema tog jajeta u kojem se neće pronaći dlaka samo ako se dovoljno temeljito i zločesto traži, no to tjeranje maka na konac i šiljenje zobi, ili ako baš hoćete ječma, ne može naštetiti silnoj obljubljenosti festivala, koji je neodvojivi dio njemačke – naročito bavarske – kulture i zbog kojeg od Kulmbacha do Oberammergaua, kako reče jedan dobronamjerni komentator, sva instagram srca kucaju jače, a svi facebook palčevi strše više.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opce prakse