Papa dočekan pivskom reklamom

  Europa         P.N.         01.10.2009.
Papa dočekan pivskom reklamom
Sveti otac Benedikt XVI, vrhovni poglavar katoličke crkve, proteklog je vikenda posjetio Češku. Za trodnevnog posjeta služio je mise u Pragu, te u Brnu i Staroj Boleslavi. Bio je to prvi posjet pape Česima nakon dvanaest godina. Pa što, možda će netko reći – kod nas je njegov prethodnik, blaženi Ivan Pavao Drugi dolazio svaki čas i bio kao kod kuće. Da, ali mi ga nismo dočekivali prigodnom reklamom za pivo, kao što su to učinili Česi.
„Ovo je prema dostupnim informacijama prvi slučaj da se neka tvrtka odvažila iskoristiti papinsku simboliku u reklami,“ navodi agencija Ceskamedia.cz. Učinila je to obiteljska pivovara Bernard iz Humpolca o čijim smo originalnim reklamnim kampanjama već pisali i na ovoj stranici. Jedna od njih je i „Na straži protiv europiva“, koja poziva na očuvanje tradicije češkog pivarstva. U tim kampanjama pivovara često koristi lik svoga vlasnika Stanislava Bernarda, pa je tako i ovoga puta gazda obukao bijeli habitus koji podsjeća na papin, a ta je reklama postavljena na 21 bilboardu u gradu Brnu, i to na trasi, kojom se odvijao promet, preusmjeren s dijela auto ceste korištene za potrebe papina posjeta. Na reklami je iza leđa „pape“ Bernarda nepregledna kolona automobila, a sa strane naziv reklamne kampanje „Svijet je poludio. Držite se!“. Tu kampanju vodi Bernard već godinama, a njome ukazuje na apsurdnost svakidašnjeg života. Ranije su primjerice imali billboarde s likom Aničke Dajdou koja se proslavila u prvoj sezoni emisije Super Star, ili sa snimkama policijske intervencije na techno partyju CzechTec 2005. godine, a nakon lanjskih regionalnih izbora objavili su narančastu kartu Češke republike.
Ovoga puta reklama sugerira da je potpuna ludost zatvoriti dionicu od šest kilometara najfrekventnije brnjenske prometnice D-1, kako bi poslužila kao parkiralište za autobuse koji su dovezli vjernike na papinu misu. Druga dimenzija reklame upućuje na to da vozači piju bezalkoholno pivo, jer je lik Stanislava Bernarda u papinoj opravi isti onaj koji se koristi u reklami i na etiketi bezalkoholnog piva s okusom šljive. Čini se da je baš šljivolikost pape dodatno povrijedila osjećaje vjernika, pa su mediji zasuti gnjevnim pozivima građana. Ipak, službenih pritužaba nema, izjavio je Savjet za reklamu. Neki sugeriraju da se Savjet ipak pozabavi tom reklamom, jer to može učiniti i samostalno, ne čekajući tužbe građana. Ili bi se o njoj moglo izjasniti etičko povjerenstvo. Do toga čini se ipak neće doći. Povjerenstvo bi se tom reklamom bavilo da je u njoj korišten lik samoga pape, a ovako ne. Brnjenska nadbiskupija ogradila se od te reklame smatrajući je neumjesnom. „Držimo da je neukusno parodirati lik prvog čovjeka crkve u takve svrhe,“ izjavila je glasnogovornica Nadbiskupije Martina Jandlova.
Sam Bernard ističe da je namjera kampanje da na svakidašnje nevolje i gluposti ukaže humorom. Apsurd ove situacije je u tome da je prometna žila kucavica zatvorena za promet zbog papine mise na koju dolazi devedeset tisuća ljudi, a na Veliku nagradu Češke u Masarykovu okrugu u Brnu svake godine dolazi čak četvrt milijuna ljudi, a nikada se zbog toga ne zatvaraju prometnice. „Naša reklama nema namjeru umanjivati autoritet najvišeg crkvenog predstavnika, to je samo humoristični pogled na pomalo nespretno rješenje prometne situacije,“ kaže Bernard, dodajući da je i sam vjernik.
 


Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće