Pakistanci vole kinesko pivo

  Kina         P. N.         10.08.2022.
Pakistanci vole kinesko pivo

U Kini je, znamo, sve veliko, pa tako i proizvodnja piva, po kojoj su na vrhu svjetskog poretka u kojem ih slijede Sjedinjene Američke Države i Brazil. Velike i sve veće količine kineskog piva proizvedu se i prodaju i u susjednom Pakistanu, što je neobično s obzirom da to da je riječ o strogoj islamskoj zemlji, a muslimanima je zabranjeno kupovati alkohol.

Ipak, kinesko se pivo u Pakistanu prodaje kao alva, piše Deutsche Welle. Proizvodi se po licenci u samom Pakistanu, u najvećoj pakistanskoj pokrajini Beludžistanu na zapadu zemlje. Pivovara snabdijeva velike dijelove ove pokrajine, kao i južnu pokrajinu Sindh  i trgovačku metropolu Karachi. Šareno pakiranje i viši udio alkohola u pivu privlače nove kupce među lokalnim stanovništvom.

Muhammad Zaman Khan, glavni direktor Porezne agencije Južnog Beludžistana, rekao je za DW da je jedna kineska tvrtka podnijela zahtjev za dozvolu za pivovaru 2016., a licencu je dobila 2018. Tvrtka je započela s proizvodnjom prošle godine. Dnevno se može proizvesti do tisuću hektolitara piva.

U početku je ponuda bila upućena Kinezima koji rade na projektima kinesko-pakistanskog gospodarskog koridora. Zatim je distribucija proširena na lokalne trgovce. Tvrtka proizvodi tri različita stila piva, a sve vrste se prodaju u limenkama od pola litre.

Svi u njegovom krugu prijatelja već su probali pivo, kaže Hasan, musliman iz Karachija. – I sam sam ga pio bezbroj puta otkako je pivovara otvorena. Hinduistički trgovac alkoholom iz Karachija kaže da pivo postaje sve popularnije među pakistanskom srednjom i višom klasom.

Za Saamija Ibrahima visok sadržaj alkohola od pet do osam posto igra važnu ulogu: „Popio sam samo dvije limenke i već sam bio pripit“, rekao je za DW.

Akhter Baloch također je uvjeren da visok udio alkohola čini pivo posebno privlačnim za kupce koji žele doživjeti upravo to. Prema njegovom mišljenju, šarena ambalaža također bi mogla potaknuti ljude da probaju piće. Činjenica da pivo kuhaju stranci, ali u Pakistanu, također pridonosi njegovoj privlačnosti, kaže on.

Ovaj uspjeh je nevjerojatan, jer alkohol nije lako dostupan u Islamskoj Republici Pakistan, a službeno je zabranjen za muslimane. Obično samo kršćani, hinduisti i drugi nemuslimanski trgovci smiju kupovati i prodavati alkohol. Međutim, stanovnici pokrajina Beludžistan i Sindh kažu da je kinesko pivo drugačije. Yousuf  Baloch iz lučkog grada Gwadar u Beludžistanu kaže da je tri kineska piva lako pronaći u cijeloj pokrajini.

Proizvodnja alkohola u Pakistanu koncentrirana je u nekoliko tvrtki, ali uspjeh kineskog piva trebao bi potaknuti konkurenciju. Iako se ondje trenutno kuha samo pivo, glavni ravnatelj porezne uprave Muhammad Zaman Khan kaže da pivovara ima dozvolu za proizvodnju drugih alkoholnih pića ovisno o potražnji.

Tagovi

Pivo   Pakistan   Kina   alkohol   muslimani   islam  

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Kina
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće