ŠKOTSKA ZABRANJUJE REKLAMIRANJE ALKOHOLA

Pa opleti zakonom po pivu

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         18.02.2023.
Pa opleti zakonom po pivu

Sve što je dobro ili je zabranjeno, ili nemoralno, ili deblja. Dakle, ne samo proizvode dobre stvari koje su neprijatelj linije i ćudoređa, nego nam ih još uskraćuju i zabranama. Zabrane nisu prevladane ni u poodmakloj demokraciji a ne ostavljaju na miru ni najveće svetinje. Evo, dok mi muku muŠČimo s onima što bi ŠČeli zabraniti Mamu ŠČ, u dalekoj prijateljskoj Škotskoj dohvatili se piva.

To će ubit će tržište piva, zavapila je CAMRA (Campaign for Real Ale), udruga koja se na Otoku brine da očuva tradicionalne pivske stilove Ujedinjenog Kraljevstva, reagirajući tako na najavu vlasti da će u Škotskoj zabraniti reklamiranje alkohola. Time se dokida  potrošački izbor, i opasno prijeti nezavisnim pivovarama i lokalnim festivalima. „Škotska pivska scena procvjetala je posljednjih godina, a potrošači su mogli birati iz mnoštva kvalitetnih piva lokalnih i neovisnih proizvođača,“ rekao je direktor CAMRE u Škotskoj Stuart McMahon. „Ali ako te male tvrtke ne mogu reklamirati nove proizvode, trgovine ne mogu prikazati reprezentativan izbor lokalnih piva, a festivali koji predstavljaju najbolje od škotskog pivarstva ne mogu ići naprijed jer se ne mogu reklamirati, onda bi svemu tome uskoro mogao doći kraj. Riskiramo povratak u loša stara vremena u kojima je kupcima jedini izbor bio između nekoliko sličnih piva koja je masovno proizvodilo nekoliko pivarskih divova.“

I sve tako.

Najviše zabrana, i formalnih i neformalnih  bilo je u svijetu pjenušave tekućine zbog obnaženih žena koje reklamiraju pivo. I ne znam kako da to objasnim novovjekim čistuncima, ali ta je navada doslovce odvajkada, dakle ne od stoljeća sedmog poslije Krista, nego od tisućljeća četvrtog prije. Uvijek je lijepa obdarena žena bila rado viđena s krčazima u rukama i taj prizor nije nikad bio mrzak nikome, pa ni ženama suprotnog spola. Onomad smo čitali, naime, da su arheolozi pronašli najstariju reklamu za pivo na svijetu, koja je „objavljena“ u Mezopotamiji oko narečene 4000. godine B. C. Reklama je, dešifrirao je kameni artefakt arheolog Alan Duane Eames, glasila: Pijte Elbu, pivo sa srcem lava a promidžbeni slogan prati crtež žene bujnih grudi, koja su svakoj ruci drži čaše piva.

Politička korektnost koja je danas postala apsolutni sine qua non u najmanju je ruku ubila zabavu, jer je i obični slavonski bećarac proglašen seksizmom i pornografijom, kada se svojedobno pojavio u reklamnim spotovima za Osječko pivo. Bećarac tako može na popis Unescove nematerijalne baštine, ali ne može u reklamu za pivo u Lijepoj Našoj Puritaniji. 

No, toj ćemo se temi sasvim sigurno (ne jednom) vratiti, a ovdje nas zanimaju nevolje dragocjene tekućine prouzročene generalnom zabranom reklamiranja alkoholnih pića.

Kad je svojedobno u Jugoslaviji zabranjeno reklamiranje alkohola, a postojala je klauzula o izuzimanju iz zabrane obavijesti o novim proizvodima i o nagradama na sajmovima i izložbama, odjednom su piva počela harati po svjetskim manifestacijama a police vrvjeti novim markama. Pa, nećeš ti našeg čovjeka tek tako zauzdati. Ili kad je, isto u tom socijalističkom mraku, neko vrijeme bilo zabranjeno dizati cijene proizvodima široke potrošnje, sve su pivovare počele svoja piva deklarirati kao uvarke s 13 posto ekstrakta u osnovnoj sladovini, umjesto 12, koliko je do tada pisalo na etiketi. Tako se to smatralo novim proizvodom, a novom proizvodu se cijena mogla formirati neovisno o cijeni starog.

A sjećate li se kad je ono uvedena zabrana reklamiranja cigareta pa su novine i druga oglasna mjesta preplavile razglednice s potpisom Pozdrav iz Rovinja?

Uz ove zabrane pjenušave promidžbe, bilo je u povijesti i totalnih zabrana, ne reklamiranja alkohola, nego proizvodnje, prometa i potrošnje – od američke prohibicije, pa do one islandske, a da i ne govorimo o zemljama s dominantnim religijama koje brane alkohol. Najnovija iskustva imamo s nogometnim prvenstvom svijeta u Kataru, a prije desetak godina velika priča bila je zabrana reklamiranja alkoholnih pića u Turskoj, zbog čega je najslavniji tamošnji košarkaški klub Efes Pilsen morao promijeniti ime u Efes Anadolu. Efes Pilsen je, naime, najpoznatija turska marka piva a istoimena pivovara, koja drži 80 posto turskog tržišta piva, bila je ponosni sponzor kluba od njegova osnutka 1976. godine.

Sve su te zabrane, naravno, za naše dobro, sračunate na to da nam otežaju pristup stvarima čija učestala konzumacija negativno utječe na zdravlje, dakle porocima. A nitko da smisli način kako zabraniti ljudima da budu nesretni. Ili im pomoći da ne budu. Jer, znate kako je rekao čika Duško Radović: Nije teško biti toliko nesretan da bi čovjek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće