Ožujsko

Pjenušave vedute   |   Mato Pejić   |   10.09.2008.     4617

Ožujsko

U radijskom serijalu Daruvarske vedute garnirane pivskom pjenom objavljen je na Radio Bjelovaru na Uskrs 1997. godine priču o ožujskom pivu:

Današnji je blagdan lijepa zgoda da predstavimo neko od sve sile onih ne posve običnih, dakle posebnih, specijalnih, vrsta piva, a kako smo u mjesecu ožujku, sasvim je prigodno da to bude mjesečev imenjak, odnosno istoimeno ožujsko pivo. Dakako, ne to ožujsko pivo na koje ste pomislili, jer što bi ono imalo raditi u emisiji Daruvarske pivovare. Ožujsko pivo, naime, nije samo trgovačka marka, nego i vrsta piva. U najgrubljoj podjeli na piva gornjeg i donjeg vrenja spada u ova druga, a u daljnjoj podjeli na bečki tip piva u kakva se ubraja još Oktoberfestbier. Inače, i usput budi rečeno, slijedeća podvrsta piva donjeg vrenja je lager, odnosno ležák, a to je ono što podrazumijevamo kad jednostavno kažemo: pivo, kamo još pripadaju dortmundsko pivo, pa jaki lageri i američki sladni likeri. Na trećoj su grani minhensko svijetlo i tamno, tamni i svijetli, te dvostruki bock, dok je mreža piva gornjeg vrenja još daleko razgranatija i u nju, u najkraćem, spadaju pšenična piva, ale, stout, porter, bitter, voćna i trapistička piva.

Ali, vratimo se na temu.

Priča o ožujskom pivu (Märzenbräu), počinje 1872. godine kada se na minhenskom Oktoberfestu dogodilo nešto nevjerojatno – presušili su pivski izvori. Tijekom vrućeg ljeta, do početka te velike pučke svetkovine, popijeno je baš sve, a u toj nesvakidašnjoj frci najbolje se snašao birtaš Michael Schottenhamel, koji se dosjetio piva što ga je Josef Sedlmayr toga ožujka skuhao u Franziskaner Leist Brau, prema nekakvom bečkom receptu. To pivo nazvano märzen (ožujsko), bilo je za četiri grada jače od dotadašnjeg standarda, a za isto toliko krajcara jača mu je bila i cijena. Policijski narednik pobunio se protiv takvog rješenja, bojeći se nereda zbog jakog i skupog piva, no tek bi bez piva imali lijepe nerede, pa je novo pivo ipak dobilo zeleno svjetlo. Michael Schottenhamel ispravno je procijenio da u Münchenu nitko neće pitati za cijenu, kad je u pitanju dobra pijača, a da je ožujsko pivo to bilo, svjedoči i činjenica da se otada na Oktoberfestu tražio samo Märzenbräu, pa je taj, za tadašnja svijetla piva neobični pripravak, sa 16 posto slada, tijekom dugog vremena bio standardno pivo najveće svjetske pivske fešte. Sve su minhenske pivovare koje nastupaju na Oktoberfestu počele kuhati tu vrstu piva, koja je u ponudi manifestacije nadživjela dva svjetska rata, te gotovo čitavo stoljeće tažila žeđ svih posjetitelja. Tek u posljednje vrijeme standard je promijenjen, pa se sada na Oktoberfestu toči posebno blagdansko pivo s 14 posto slada.
  
 
Nije nimalo slučajno da je upravo Michael Schottenhamel otkrio, promovirao, i proslavio ožujsko pivo. U vrijeme kada se to desilo on je već bio prava institucija i priča o tome dobit će poseban prostor.  Razlog više da se ona ispriča jest taj što se ove jeseni navršava okruglih i čitavih 130 godina neprekidnog prisustva Schottenhamela na Oktoberfestu.
 

Objavljeno na Radio Bjelovaru u nedjelju, 30. ožujka 1997.

 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Mislim da je sada dobro vrijeme za jedno pivo
Franklin D. Roosevelt, američki predsjednik nakon potpisivanja New Deala, dokumenta koji je otvorio put ukidanju prohibicije

Nacrtaj mi krigl

Collins - Mike Danger-5_25-B.jpg
Collins - Mike Danger-5_25-B.jpg

Najnovije iz kategorije Pjenušave vedute