ZIMSKA TRADICIJA

Ožujsko Božićno pivo 2023.

  Zagrebačka pivovara         P. N.         05.12.2023.
Ožujsko Božićno pivo 2023.

Zagrebačka pivovara započela je daleke 1990. jednu lijepu božićnu priču, koja traje sve do danas – kuha godišnji zimski specijal Božićno pivo. Tako se Ožujsko ukrcalo u zahuktali vlak blagdanskih specijala koje od prvog izdanja prati poseban projekt – svake godine Božićno pivo ima drugačiju etiketu i uvijek je potpisuje neki domaći likovni umjetnik.

Stiglo nam je najljepše doba u godini! Imaš li već Žujino Božićno pivo? Ovogodišnje, 34. izdanje, Ožujsko Božićnog piva oslikala je Kaja Kajfež, poznata pod umjetničkim imenom Iz Ptica, objavila je Zagrebačka pivovara ovih dana na društvenim mrežama.

Božićno pivo je po definiciji tamno, gusto i jako pivo, koje ima dugu tradiciju u Velikoj Britaniji, Belgiji i Njemačkoj, ali ništa manje i u Francuskoj, Italiji i drugim zemljama. Zagrebačka pivovara duže od tri desetljeća gaji ovu tradiciju, no premda se pivo (sudeći po deklaraciji) pravi s 13,4 posto slada i ima lijepih 6,1 posto alkohola, ono nema onaj blagdanski štih kakav krasi božićne specijale u drugim sredinama – punoću, gustoću, boju i začine, dapače, čak se kuha s kukuruznom krupicom, a ponešto o tome govori i činjenica da se dobra količina uvarka puni u dvolitrene plastične boce.

 No, ono što uvijek zdušno pozdravimo je projekt unikatne etikete, čija rješenja potpisuju poznati umjetnici, pa i neka od najzvučnijih imena hrvatske likovne scene. Među brojnim umjetnicima koji su do sada osliklali etiketu Božićnog piva su i Ivan Lacković Croata, Miroslav Šutej, Vasko Lipovac, Miron Milić, Zlatan Vehabović, Vasilije Jordan, Antun Mateš, Rudolf Labaš, Zlatko Kauzlarić Atač, Matko Trebotić, Mladen Veža i Ivica Propadalo.

Autorica ovogodišnje etikete za Ožujsko Božićno pivo Kaja Kajfež freelance je ilustratorica i grafička dizajnerica iz Varaždina s privremenom adresom u Budimpešti. Rođena je 1992. godine i od malih nogu razvija strast prema crtanju. Znatiželja prema korištenju različitih medija navodi je do kupnje grafičkog tableta što njenin rad preusmjerava u digitalnu domenu. Od tada, u pravilu ilustracije stvara digitalno, no teksture i digitalne kistove nastavlja razvijati analognim tehnikama.  Tijekom studija, počinje se baviti freelancingom što joj omogućava da po završetku studija 2017. otvori svoj studio primarno orijentiran na ilustraciju. 2019. godine postaje dio tima ilustratorske agencije Advocate Art specijalizirane za područje dječjeg izdavaštva. (Mala-zvona.hr)

Za one koji žele znati više:

Ožujsko Božićno 33. put

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Zagrebačka pivovara
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće