OTKAZANA POLJOPRIVREDNA IZLOŽBA

Ove godine ipak Oide Wiesn?

  Oktoberfest         P. N.         23.01.2024.
Ove godine ipak Oide Wiesn?

Središnji poljoprivredni sajam – Zentral-Landwirtschaftsfest (ZLF) održava se u Münchenu svake četiri godine kao prateća manifestacija Oktoberfesta na festivalskom prostoru na Theresienwiese. Ove godine bi se smotra trebala održati 127. put i trajati od 21. do 26. rujna, ali to se neće dogoditi. Poljoprivredna izložba je otkazana, a umjesto nje trebao bi se održati Oide Wiesn, to jest Nostalgični Oktoberfest.

Zapravo bi se sajam trebao održati nakon osmogodišnje pauze, jer prethodno izdanje, koje je trebalo biti održano 25020. godine, omela je pandemija koronovirusa.

„Kako doznaje naš list, Udruga poljoprivrednika Bavarske otkazala je Središnju poljoprivrednu izložbu. Razlog: Navodno je manje od polovice izlagača poljoprivredne mehanizacije koji su bili na sajmu 2016. godine prijavljeno za 2024. godinu. Stoga ZLF nije mogao ponuditi ono što posjetitelji od njega očekuju, navodi se dalje. Na kraju, to je i pitanje financijske prirode, jer bez prihoda od izlagača ZLF ne može ekonomično poslovati,“ piše münchenski dnevnik Tageszeitung.

Osim toga, sada postoje natjecateljski događaji, kao što je godišnji Karpfhamer Fest u Rottalu, koji se razvio u veliki poljoprivredni sajam. Naravno da tradiciju ZLF-a dugu čak 210 godina ne treba napustiti, ali treba tražiti novi format.

Vijest je u četvrtak, 18. siječnja, izazvala uzbuđenje u münchenskoj gradskoj vijećnici i među Wiesn gostioničarima, ugostiteljima koji vode pojedine pivske šatore na Oktoberfestu. Na pitanje što sada, šef Oktoberfesta Clemens Baumgärnter (CSU) rekao je da duboko žali zbog otkazivanja sajma. “Posebno s obzirom na trenutnu situaciju oko poljoprivrednika, to bi svakako bila dobra prilika da se predstave,” rekao je Baumgärnter, podsjećajući na aktualne prosvjede poljoprivrednika.

Dugo je zajedno s udrugom poljoprivrednika planirao sajam za ovu. godinu. Sada grad mora napraviti novi plan. "Sada ćemo učiniti sve kako bismo mogli organizirati Oide Wiesn kao alternativu", rekao je i dodao: "punom brzinom". Jer, vremena je malo, a za uspješan Oide Wiesn valja angažirati velik broj ugostitelja, izlagača i zabavljača. Podsjetimo, Oide Wiesn (Nostalgični Oktoberfest) priređuje se na dijelu festivalskog prostora na Theresienwieseu kao prateća manifestacija koja pokazuje kako je Oktobertfest izgledao prije jednog stoljeća. Bilo je to zamišljeno kao jednokratna atrakcija uz proslavu 200. obljetnice Oktoberfesta 2010. godine, ali su reakcije na Oide Wiesn bile takve, da je on zadržan kao redoviti sadržaj najvećeg svjetskog pivskog festivala, uz iznimke svake četvrte godine, kada je taj prostor neophodan za poljoprivredni sajam ZLF.

 Sada je Oide Wiesn iznenada dobio priliku i u godini kada se nije trebao održati.

Otkazivanje ZLF-a posebno je gorko jer je događaj morao biti otkazan 2020. godine zbog pandemije. ZLF se posljednji put održao 2016. godine, kada je imao više od 280.000 posjetitelja. Prije toga, dužu pauzu sajam je napravio samo zbog Drugog svjetskog rata. Tada je nakon 16 godina stanke Udruga poljoprivrednika Bavarske prvi poslijeratni sajam održala 1949. godine. Međutim, povijest ove arene tehničkih inovacija u poljoprivredi seže mnogo dalje. ZLF se prvi put spominje 1811, dakle samo godinu dana nakon prvog Oktoberfesta.

Godine 1810., u sklopu proslave vjenčanja prestolonasljednika Ludwiga i Therese od Saxen-Hildburghausena, održana je na Theresienwieseu konjska utrka s točenjem piva. Ova se utrka ponovno održala sljedeće godine i proširena je na stočni sajam s dodjelom nagrada za najbolja grla. Tada su se za nagrade natjecala 23 pastuha, 29 rasplodnih kobila, 22 bika, 31 krava, 27 ovnova i tri svinje. Kralj Maksimilijan I Josip osobno je uručio nagrade na ulazu u kraljevski šator.Najnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće